Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στην συνολική στρατηγική του ΥΠΟΙΚ για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς η χρήση των ψηφιακών συναλλαγών περιορίζει κατά πολύ τα περιθώρια που έχουν στη διάθεση τους οι επιτήδειοι που θέλουν να αποκρύψουν έσοδα από την Εφορία.
Έτσι, μια σειρά από κλάδοι ή κατηγορίες επαγγελμάτων βρίσκονται στο επίκεντρο των μέτρων της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα χρήσης των διαφόρων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Αναλυτικά, τα μέτρα του ΥΠΟΙΚ είναι:
Σήμανση στα ταξί
Η τελευταία προσθήκη στη «φαρέτρα» του ΥΠΟΙΚ αφορά ενάντια στη φοροδιαφυγή, αφορά συγκεκριμένα τον κλάδο των ταξί, καθώς υπήρχαν αυξημένα σημάδια μη συμμόρφωσης με την υποχρεωτικότητα της δυνατότητας πληρωμής με POS από τους πελάτες.
Πλέον, οι κάτοχοι των ταξί υποχρεούνται να αναρτούν ειδική σήμανση, με την οποία οι πελάτες ενημερώνονται πως ο οδηγός είναι υπόχρεος αποδοχής της πληρωμής με κάρτα, η οποία μάλιστα σήμανση πρέπει να πληροί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για ένα ειδικό αυτοκόλλητο, το οποίο θα αναρτάται στο παράθυρο πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος, και θα αναφέρει σε ελληνικά και αγγλικά τα εξής πως ο οδηγός υποχρεούται να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής αλλά και να δέχεται πληρωμή με κάρτα.
Τα ταξί υποχρεούνται να έχουν επικολλήσει την σήμανση στο όχημα εντός τριών εβδομάδων από την παραλαβή τους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΤΑΞΙ, η οποία θα τις λάβει από την ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση μη επικόλλησης της σήμανσης, μάλιστα, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Ψηφιακός εκσυγχρονισμός σε εστιατόρια και καφέ
Σε έναν άλλον κλάδο, αυτόν της εστίασης, από 1η Αυγούστου, όλα τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν με νέας τεχνολογίας μηχανισμούς (ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου) ή, ως μία δεύτερη δυνατότητα, να συνάψουν σύμβαση με Πάροχο Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.
Η χρήση παλαιότερων τύπων ταμειακών μηχανών επέτρεπε σε πολλούς καταστηματάρχες να «ακυρώνουν» τις παραγγελίες και έτσι, χωρίς την έκδοση απόδειξεις, να μην φαίνονται τα έσοδα τους.
Οι μόνοι που εξαιρούνται είναι όσοι καταστηματάρχες επιχειρούν σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, με βάση και την τελευταία απογραφή, πλην των τόπων που θεωρούνται ως τουριστικοί.
Η επέκταση του IRIS… παντού
Τέλος, ένα μεγάλο «χαρτί» στα χέρια του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ είναι η χρήση του συστήματος άμεσων πληρωμών, IRIS, μετά από τους πολίτες, και στις συναλλαγές με τους επαγγελματίες.
Μάλιστα, υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία, έως τις 31 Αυγούστου, για την σύνδεση των λογαριασμών 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το IRIS, χωρίς έως τώρα να προβλέπεται να δοθεί παράταση.
Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο Αυγούστου είναι και το περιθώριο που έχουν οι περί τους 400.000 επαγγελματίες οι οποίοι για να συνδεθούν με το IRIS, έτσι ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ, και ενώ οι ρυθμοί σύνδεσής τους είναι εξαιρετικά… αργοί, όπως φάνηκε και από τα στατιστικά του Ιουλίου, όπου μόλις 15.000 ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα του ΥΠΟΙΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα