Εκρηκτικό είναι και φέτος το πρόβλημα με τις ελλείψεις στους εργάτες γης, βάζοντας σε κίνδυνο τις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Παραγωγοί από την Κρήτη, τη Μεσσηνία και την Ελασσόνα, έχουν θέσει και επισήμως το θέμα στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για δραματικές καθυστερήσεις αλλά και αστοχίες στη διαδικασία της νόμιμης μετάκλησης εργατών από τρίτες χώρες.
Οι εργάτες γης προέρχονται από χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, αλλά και το Μαρόκο, και έρχονται κατόπιν πρόσκλησης του εργοδότη, για να απασχοληθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε τομείς που έχουν μεγάλες ελλείψεις εργατικών χεριών: Γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία, κατασκευές και τουρισμό.
Καταγγελίες για «φάμπρικα» με τους μετακλητούς εργάτες γης
Σύμφωνα με τις ισχύουσες υπουργικές αποφάσεις, έχει εγκριθεί για τη διετία 2023-24 η μετάκληση 168.000 εργατών, ενώ φέτος την άνοιξη εγκρίθηκαν άλλοι 32.000, εκ των οποίων το 34% αφορά ανειδίκευτους εργάτες του πρωτογενούς τομέα. Ωστόσο, οι αγρότες-εργοδότες διαμαρτύρονται ότι οι μετακλήσεις… κολλάνε στην γραφειοκρατία και ότι επικρατεί μια «ομιχλώδης κατάσταση». Κάποιοι μιλάνε ευθέως για «φάμπρικα», στην οποία εμπλέκονται μεσάζοντες ή ακόμα και προσωπικό πρεσβειών.
Οι πιο έντονες διαμαρτυρίες προέρχονται από τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας. Όπως καταγγέλλει, μιλώντας στο in, o γραμματέας του αγροτικού συλλόγου Μιχάλης Βιαννιτάκης, ενώ οι αγρότες έχουν καταθέσει πάνω από 2.500 αιτήσεις, πληρώνοντας εκατοντάδες ευρώ σε παράβολα και δικηγόρους για την κάθε μία, δεν έχουν καταφέρει να φέρουν παρά λίγες δεκάδες εργάτες, και αυτούς συνήθως κατόπιν εορτής, όταν έχει τελειώσει η περίοδος που τους χρειάζονται.
Επίσης θεωρεί ότι η τροπολογία Καιρίδη, που θεωρητικά θα διευκόλυνε την νομιμοποίηση μεταναστών που εργάζονται στην Ελλάδα για 3 χρόνια (μόνο για φέτος), ήρθε πολύ αργά και ενώ είχαν ήδη φύγει οι έμπειροι και εξειδικευμένοι εργάτες, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες στην Ευρώπη.
Ακόμα και οι νομιμοποιήσεις όσων δουλεύουν εδώ, που γίνονται μετ’ εμποδίων, δεν λύνουν το θέμα των ελλείψεων εργατικών χεριών.
Απορρίπτεται το 85% των αιτήσεων
Μία από τις αιτίες για τις καθυστερήσεις, μας λέει ο κ. Βιαννιτάκης, είναι ότι στη διαδικασία των μετακλήσεων εμπλέκονται τρία υπουργεία – Εσωτερικών, Εξωτερικών και Μετανάστευσης, καθώς «συγκρούονται διαφορετικά συμφέροντα σε κάθε υπουργείο».
Θεωρεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί αποτρεπτικά, απορρίπτοντας πάνω από το 85% των αιτημάτων των ξένων εργατών, που έρχονται στις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας μας, για να δώσουν συνέντευξη.
Ενώ οι ξένοι εργάτες έχουν ήδη την πρόσκληση από τον εργοδότη, τους «κόβουν» με διάφορες δικαιολογίες. «Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για γραμμή της κυβέρνησης. Δίνουν προτεραιότητα στο πώς θα τους αποτρέψουν από το να έρθουν, για να μη δημιουργηθεί η εικόνα ότι η Ελλάδα είναι ένας εύκολος προορισμός για δουλειά. Δεν βάζουν σε προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα που κινδυνεύει», λέει ο ο κ. Βιαννιτάκης.
«Αποτέλεσμα είναι, το κράτος να εισπράττει χρήματα από τις αιτήσεις μας, αλλά εμείς να μην έχουμε εργάτες». Παραδέχεται ότι γύρω από την υπόθεση των μετακλητών έχει στηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο μεσαζόντων και γραφείων εύρεσης εργασίας, που επίσης επωφελούνται από τη δαιδαλώδη κατάσταση.
Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι λειτουργεί κύκλωμα για τις μετακλήσεις, με πιθανή εμπλοκή και Ελλήνων που έχουν σχέση με τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό, απαντάει ότι «τα πάντα μπορεί να συμβαίνουν. Και μέσα να μην είναι το κύκλωμα, είναι παραέξω».
Να ελέγξουν το Πόθεν Έσχες υπαλλήλων στις πρεσβείες
Ο Αργύρης Πανταζής, μέλος της επιτροπής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ – υπεύθυνος για τον πρωτογενή τομέα και δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας δηλώνει κατηγορηματικά ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις μετακλήσεις εργατών γης. Ζητάει από την πολιτεία να ελεγχθεί το Πόθεν Έσχες υπαλλήλων των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό, ώστε να εξασφαλισθεί ότι δεν υπάρχουν φαινόμενα χρηματισμού.
Ο ίδιος μιλώντας στο in κάνει επίσης λόγο για τεράστιες καθυστερήσεις, λόγω και της υποστελέχωσης των αποκεντρωμένων διοικήσεων που παραλαμβάνουν τις αιτήσεις από τους κατά τόπους εργοδότες.
Επίσης υποστηρίζει ότι «υπάρχει τρομερή αστοχία, καθώς απορρίπτονται αιτήσεις για ασήμαντους λόγους». Για παράδειγμα, ζητάνε από τον εργάτη γης, να αποδείξει ότι γνωρίζει τον εργοδότη, που τον έχει προσκαλέσει. Ρωτάνε ακόμα και πώς λένε τη γυναίκα του εργοδότη ή τι καλλιεργεί. Αν τους απαντήσει, «δε θυμάμαι», ή ότι «ξέρει ο αδελφός μου» (συνήθως τους συστήνει κάποιος που είναι ήδη στην Ελλάδα), τους «κόβουν».
Ο κ. Πανταζής θεωρεί ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να δινόταν άδεια εργασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στους ξένους εργάτες, παρά να συνεχίζεται αυτή τη ατελέσφορη διαδικασία.
Διαμαρτυρία από τους καπνοκαλλιεργητές της Ελασσόνας
Το ίδιο πρόβλημα με τις τεράστιες καθυστερήσεις και τα «θολά σημεία» στις μετακλήσεις εργατών γης υπάρχει και στους καπνοκαλλιεργητές της Ελασσόνας. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν πρόσφατα σχετικό ερώτημα για το θέμα, στους αρμόδιους υπουργούς. «Η κυβέρνηση αποδεικνύεται επικίνδυνα ανίκανη να ανταποκριθεί στις παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες της Ελλάδας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
«Οι υπερβολικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην διαδικασία έκδοσης των αδειών διαμονής αλλά και στις μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό, θέτουν σε κίνδυνο την πλειονότητα της παραγωγής (σ.σ. του αγροδιατροφικού τομέα). Το μείζον πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης συνεχίζει να παραμένει άλυτο και η αγωνία των παραγωγών εντείνεται καθημερινά για το μέλλον της παραγωγής τους», τονίζουν.
Οι παραγωγοί είναι στο σκοτάδι
Ειδικά στην Ελλάσόνα, ενώ η καπνοκαλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο της συγκομιδής, οι παραγωγοί είναι στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που έχουν καταθέσει για μετακλήσεις εργατών γης.
«Οι καπνοκαλλιεργητές αδυνατούν να λάβουν πληροφόρηση σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία και αγνοούν πλήρως τους λόγους της καθυστέρησης, η οποία αποδεδειγμένα δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά τους καθώς από την πλευρά τους έχουν κατατεθεί πλήρεις οι φάκελοι των δικαιολογητικών και χωρίς καμία εκκρεμότητα. Σύμφωνα μάλιστα με τους καπνοκαλλιεργητές της περιοχής, σε προσπάθειες που επιχείρησαν να πληροφορηθούν σχετικά, οι απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργείων ήταν γενικόλογες και ασαφείς και μετέθεταν αόριστα την ευθύνη καθυστέρησης στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες», υπογραμμίζουν.
Ρωτάνε τους υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Μετανάστευσης, ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν για να επισπευσθούν οι διαδικασίες μετάκλησης και να αντιμετωπιστούν εμπρόθεσμα οι ανάγκες της καπνοκαλλιέργειας. Αλλά και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για να διασφαλίσουν τα πλήρη εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών εργατών γης, μετακλητών και άλλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα