Σε αποξηραμένη λίμνη τείνει να μετατραπεί ο ταμιευτήρας του Φιλιατρινού Φράγματος, καθώς η στάθμη του έχει κατέβει σε τέτοια επίπεδα όπου σε αρκετά σημεία φαίνονται τα δέντρα που βρίσκονταν στον πυθμένα του!
Στις όχθες της λίμνης είναι ορατό το σημείο που είχε φτάσει η στάθμη του και πόσο πολύ έχει κατέβει πλέον.
Όλα αυτά εν μέσω λειψυδρίας, απουσίας αρδευτικών δικτύων, αλλά και έντονης ανησυχίας για τα όσα ακούγονται για την κατάσταση του φράγματος. Τη φετινή χρονιά που χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων αναζητούν άρδευση αφού η ανομβρία είναι έντονη, η λειτουργία του φράγματος απουσιάζει από τη περιοχή. Αφού από τη μια θα άρδευε πολλές εκτάσεις, δίνοντας παραγωγή και οικονομική αναζωογόνηση και από την άλλη θα ανακούφιζε τον υδροφόρο ορίζοντα από την υπεράντληση που γίνεται από τις γεωτρήσεις. Από τις περίπου 2.500 γεωτρήσεις που υπάρχουν στην περιοχή της Τριφυλίας, το φράγμα θα κάλυπτε περίπου τις 600 σημείωσε πρόσφατα στη «Ε» ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Αντώνης Παρασκευόπουλος, δίνοντας μάλιστα ποιοτικό νερό.
Η εικόνα που συναντά κανείς σήμερα επισκεπτόμενος το φράγμα είναι η εικόνα της μεγάλης μείωσης του αποθηκευμένου νερού. Αυτό το μαρτυρά το ίδιο το τοπίο, ελαιοπερίβολα που είχαν καταποντιστεί από τα νερά πριν λίγα χρόνια έχουν πλέον ξαναπροβάλει, όπως και κάποια κτίσματα αλλά και δέντρα στα ανατολικά του φράγματος. Μεγάλος όγκος νερού του φράγματος άδειασε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έγιναν στην περιοχή της Θεσσαλίας στα πλαίσια λήψης προληπτικών μέτρων. Έτσι από τις αρχές του προηγούμενου Οκτωβρίου ξεκίνησε η μερική εκκένωση του.
Ωστόσο η μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί για την υλοποίηση του έργου των αρδευτικών δικτύων (το χρονοδιάγραμμα μιλά για δημοπράτηση του έργου το Σεπτέμβριο και ανάδειξη αναδόχου το Μάιο) αλλά και η εικόνα που έχει σήμερα το φράγμα, μόνο ανησυχία προκαλούν στον αγροτικό κόσμο.
Ανησυχίες που έχουν εκδηλωθεί και εγγράφως από τους Αγροτικούς Συλλόγους Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, αλλά έχουν ειπωθεί και από το Δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το σίγουρο είναι ότι ένα τέτοιο έργο, κρίσιμο για την αγροτική οικονομία της περιοχής, δεν μπορεί να μένει άλλο έτσι, ανεκμετάλλευτο και ερημωμένο. eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα