Εξανεμίζονται οι ελπίδες για αύξηση των εξαγωγών καφέ από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Ασίας, η οποία θα αναχαίτιζε το ράλι στις τιμές της ποικιλίας ρομπούστα που έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1970.
Από το Βιετνάμ, το οποίο παράγει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς της ποικιλίας, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για στιγμιαία ροφήματα και χαρμάνια εσπρέσο, οι ειδήσεις δεν είναι καλές. Η χώρα της Ν.Α. Ασίας δοκιμάστηκε από ξηρασία, την οποία ακολούθησαν εβδομάδες ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν σκληρά τις καλλιέργειες καφέ της χώρας λίγο πριν από τη συγκομιδή τον Οκτώβριο.
Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και η συρρίκνωση των εκτάσεων που προορίζονται για την καλλιέργεια καφέ θα μειώσουν τη συγκομιδή της χώρας κατά περίπου 10% έως 15% αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με τον πρόεδρος της Ένωσης Καφέ Buon Ma Thuot στη μεγαλύτερη επαρχία καλλιέργειας καφέ του Βιετνάμ.
«Η ξηρασία έχει ως αποτέλεσμα τα δέντρα να παράγουν λιγότερους κόκκους, οι οποίοι είναι επίσης μικρότεροι. Οι βροχές θα εμποδίσουν τους αγρότες να μαζέψουν τους κόκκους και να αποξηράνουν τον καφέ τους, ενώ θα προκαλέσουν και δυσκολίες στις μεταφορές», πρόσθεσε,
Περισσότερο από το 95% της παραγωγής καφέ του Βιετνάμ την επόμενη σεζόν θα είναι ρομπούστα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Η αυξανόμενη δημοτικότητα των στιγμιαίων ροφημάτων καφέ και το πλήγμα στην προσφορά του από τις καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε υπερδιπλασιασμό των τιμών της ποικιλίας ρομπούστα κατά το περασμένο έτος. Τώρα, η ποικιλία αυτή έχει σχεδόν τις ίδιες τιμές με την premium ποικιλία αράμπικα, οι οποίες έχουν επίσης σημειώσει απότομη άνοδο.
Η Volcafe, μία μεγάλη εταιρεία εμπορίας καφέ, προβλέπει ένα σημαντικό παγκόσμιο έλλειμμα ρομπούστα κατά την περίοδο 2024/25 που ξεκινά τον Οκτώβριο, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.
Η περίπτωση της Ινδονησίας
Στην Ινδονησία, η οποία προμηθεύει περίπου το 10% του καφέ ρομπούστα παγκοσμίως - είναι η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση και όχι τα προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες που φαίνεται να εμποδίζουν την αύξηση των εξαγωγών της.
Η παραγωγή μπορεί να φθάσει τους 10 εκατομμύρια σάκους των 60 κιλών φέτος, κατά 14% υψηλότερη από το 2023, δήλωσε ο επικεφαλής του downstream καφέ στην Ένωση Εξαγωγέων και Βιομηχανιών Καφέ της Ινδονησίας.
Ωστόσο, οι εξαγωγές είναι πιθανό να παραμείνουν σταθερές σε περίπου 250.000 τόνους λόγω της αύξησης της τοπικής κατανάλωσης, είπε. Με πληροφορίες από Bloomberg
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα