Σελίδες

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΕΘ: Τι δεν είπε ο Κ. Μητσοτάκης για την ακρίβεια, τις συντάξεις, τα τεκμήρια και τη στέγαση

Μπορεί ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοίνωσε στοχευμένα μέτρα για ενίσχυση των ευάλωτων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων καθώς και κίνητρα για το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων ή την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων και ακινήτων έναντι των φυσικών καταστροφών, αλλά η ομιλία του δεν περιλάμβανε μέτρα που θα πρόσφεραν μεγαλύτερες ανάσες στα νοικοκυριά, όπως παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει τους συνταξιούχους και σταδιακή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Παράλληλα, ορισμένες από τις εξαγγελίες, όπως για παράδειγμα αυτές για τις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν ικανοποίησαν, με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για έλλειψη τόλμης στη λήψη πιο δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αύξησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb και της έκρηξης στις τιμές των ενοικίων που πλήττει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Eιδικότερα:
Δεν ανακοινώθηκε καμία παρέμβαση για την ακρίβεια. Οι πολίτες περίμεναν να ακούσουν κάποια μέτρα για τον περιορισμό των τιμών σε προϊόντα και τις υπηρεσίες που πλήττουν τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Η απάντηση δια στόματος πρωθυπουργού ήταν ότι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στην ακρίβεια.
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων. Δεν έγινε καμία αναφορά για διόρθωση ή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων που αφορά περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ. Η εισφορά σε πολλές περιπτώσεις μηδενίζει την αύξηση των συντάξεων.
Τεκμήρια διαβίωσης. Ξεχάστηκε η δέσμευση που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης που αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και εισοδηματίες κατά 30% μεσοσταθμικά από το 2025. Το περσινό έτος στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι, με την ΑΑΔΕ να τους προσθέτει επιπλέον εισόδημα 5,2 δισ. ευρώ.
Χαμηλοσυνταξιούχοι. Από την έκτακτη ενίσχυση για τους ευάλωτους απουσιάζουν περίπου ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι. Πέρυσι 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά ή είχαν κάτω των 10 ευρώ και λάμβαναν έως 700 ευρώ, έλαβαν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Επιπλέον, η ενίσχυση είναι χαμηλότερη από την περυσινή.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις, Η παρέμβαση για την απαγόρευση βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τρία διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας χαρακτηρίζεται άτολμη καθώς αφενός περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, αφετέρου δεν τίθενται ούτε χρονικοί περιορισμοί ούτε λειτουργικές προδιαγραφές για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως σχεδιαζόταν αρχικά επί τη βάσει των προτάσεων του Υπουργείου Τουρισμού. Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν και οι ξενοδόχοι που διαμαρτύρονται και για την περαιτέρω επιβάρυνση των ξενοδοχείων με την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας.
Ελεύθεροι επαγγελματίες. Παρά το γεγονός ότι από το οικονομικό επιτελείο έκαναν συνεχείς αναφορές για μικρές διορθώσεις στην τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, κυριαρχεί η απογοήτευση γιατί περίμεναν περισσότερες αλλαγές σε σχέση με αυτές που ανακοινώθηκαν. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος φέρνει μια μείωση 325 ευρώ, ενώ οι διορθώσεις περιορίζονται στη μείωση του ελάχιστου φορολογητέου ποσού των ελεύθερων επαγγελματιών και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500 και στο ότι το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.
Στέγη. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν με το κίνητρο της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή θα μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση, μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης και ταυτόχρονα ακριβής στέγης. Με εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα να αντιμετωπίζουν στεγαστικό πρόβλημα, εκφράζονται αμφιβολίες αν η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης θα οδηγήσει τους ιδιοκτήτες στο άνοιγμα των κλειστών ακινήτων και την προσφορά τους με χαμηλότερα ενοίκια σε σχέση με τα σημερινά. Το μεγάλο στοίχημα των επομένων μηνών εάν τα κίνητρα είναι επαρκή για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να στραφούν και πάλι προς τη μόνιμη κατοικία συγκρατώντας και τις τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα