Σελίδες

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΑΟΚ Τριφυλίας: Προσοχή για αποφυγή επιμολύνσεων του ελαιολάδου

Ελαιοπαραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών συμμετείχαν με ενδιαφέρον στην 7η, κατά σειρά, ενημερωτική εκδήλωση της ΔΑΟΚ Τριφυλίας για τις επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης το λόγο πήραν παραγωγοί, πρόεδροι και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, καθώς και εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο θέμα και την πίεση που δέχεται το ελληνικό λάδι από ανταγωνιστές με διάφορους τρόπους και κυρίως εξαιτίας τυχόν ευρημάτων σε ελέγχους του προϊόντος, ευρήματα που, όπως τονίστηκε, έχουν να κάνουν με ελάχιστες και μεμονωμένες περιπτώσεις, γιατί όλοι θέλουν το καλύτερο για το προϊόν τους, τόσο για την απόδοσή του όσο και για την ποιότητα των χαρακτηριστικών του, τα οποία παίζουν ρόλο και στο εισόδημά τους από τη διαμόρφωση της τιμής.

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνιος Παρασκευόπουλος, ενημέρωσε για τις καλές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζουν οι παραγωγοί για να αποφύγουν τις επιμολύνσεις από επιμολυντές στο ελαιόλαδο, δηλαδή τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Μίλησε για την προστασία της παραγωγής από τα έντομα, κυρίως από το δάκο, ή από παθογόνα όπως το γλοιοσπόριο, σημειώνοντας πως χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα, που έχουν έγκριση κατά κανόνα, όμως μπορεί να τύχουν και περιπτώσεις που δεν είναι ενημερωμένοι οι παραγωγοί και μπορεί να προβούν σε χρήση μη εγκεκριμένης δραστικής ουσίας.
Επισήμανε πως οι παραγωγοί πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες, να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και μόνο, σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων. Μεταξύ άλλων, εστίασε στη σημασία της πρόληψης, της οργάνωσης των παραγωγών σε ομάδες και οργανώσεις, γιατί αυτές εφαρμόζουν πρωτόκολλα ολοκληρωμένης παραγωγής, ακολουθώντας τις συγκεκριμένες οδηγίες γεωπόνων που έχουν ως συμβούλους. Τόνισε προς τους παραγωγούς ότι πρέπει να κρατούν το διάστημα που αναγράφεται στην ετικέτα του εγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού προϊόντος που χρησιμοποιούν, από την τελευταία εφαρμογή έως τη συγκομιδή, και ιδίως φέτος που δεν υπήρχαν αυξημένες δακοπροσβολές λόγω του καύσωνα, να μην κάνουν περιττούς ψεκασμούς, αλλά μόνο τις αναγκαίες επεμβάσεις

.

Συνέστησε προσοχή για το γλοιοσπόριο, γιατί η ζημιά γίνεται σε 15 – 20 μέρες, κυρίως για όσους καθυστερήσουν τη συγκομιδή. Γι’ αυτό, είπε, εφόσον διαπιστώνουν προσβολές είτε από δάκο είτε από γλοιοσπόριο, απαιτείται πρώιμη συγκομιδή και ας χάσουν ένα ποσοστό της περιεκτικότητας σε λάδι, αρκεί να διασφαλίσουν ότι θα έχουν εξαιρετική ποιότητα.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα