Σελίδες

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

YouTube: Βάζει περιορισμούς στους έφηβους χρήστες - Τι δεν θα μπορούν να δουν


Να σταματήσει να προτείνει σε έφηβους χρήστες βίντεο που εξιδανικεύουν συγκεκριμένα πρότυπα φυσικής κατάστασης, όπως το βάρος ή τα σωματικά χαρακτηριστικά, σκοπεύει το YouTube. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, το εν λόγω περιεχόμενο, μπορεί να είναι επιβλαβές για την ψυχική και τη σωματική υγεία, εφόσον προβάλλεται κατ΄επανάληψη.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα εξακολουθήσει να επιτρέπει σε παιδιά 13 έως 17 ετών να βλέπουν τα βίντεο, ωστόσο οι αλγόριθμοί της, δε θα ωθούν τους νεαρούς χρήστες στη «δίνη» της παρακολούθησης σχετικού περιεχομένου στη συνέχεια. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το YouTube, το εν λόγω περιεχόμενο δεν παραβιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές του, ωστόσο η επαναλαμβανόμενη προβολή του θα μπορούσε να επηρεάσει την ευημερία ορισμένων χρηστών.
Ο Γκαρθ Γκράχαμ, επικεφαλής υγείας στη YouTube, δήλωσε σχετικά ότι, «ένας έφηβος μεγαλώνοντας αναπτύσσει τις δικές του σκέψεις σχετικά με τα πρότυπά του. Η κατ΄εξακολούθηση κατανάλωση περιεχομένου με εξιδανικευμένα πρότυπα μπορεί να διαμορφώσει ένα μη- ρεαλιστικό προσωπικό πρότυπο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένα νεαρά άτομα στη διαμόρφωση αρνητικών πεποιθήσεων για τους εαυτούς τους».
Σε ανακοίνωσή της η πλατφόρμα αναφέρει πως, οι εμπειρογνώμονες της συμβουλευτικής επιτροπής της για τα νεαρά άτομα και τις οικογένειες γνωμοδότησαν σχετικά με ορισμένες κατηγορίες περιεχομένου που μπορεί να φαίνονται «αθώες», όταν μιλάμε για θεάσεις μεμονομένων βίντεο, όταν, όμως, αυτό προβάλλεται κατ΄εξακολούθηση, μπορεί να αποβεί «προβληματικό».
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που εισάγονται τώρα σε χώρες όλου του κόσμου, αφορούν σε περιεχόμενο που: εξιδανικεύει ορισμένα σωματικά χαρακτηριστικά έναντι άλλων -π.χ. μία ρουτίνα ομορφιάς που θα κάνει τη μύτη όσων την ακολουθήσουν να φαίνεται πιο λεπτή-, τη φυσική κατάσταση ή το σωματικό βάρος -όπως, για παράδειγμα, ρουτίνες γυμναστικής που ενθαρρύνουν την επιδίωξη συγκεκριμένης εμφάνισης-, ή ενθαρρύνει την κοινωνική επιθετικότητα, όπως ο σωματικός εκφοβισμός. Το YouTube δεν πρόκειται πλέον να κάνει συστάσεις αυτών των θεμάτων σε εφήβους που έχουν δηλώσει την ηλικία τους ως συνδεδεμένοι χρήστες. Το πλαίσιο ασφαλείας έχει ήδη εισαχθεί στις ΗΠΑ.
Η κλινική γιατρός και σύμβουλος της πλατφόρμας, Άλισον Μπρίσκο – Σμιθ, δήλωσε στον Guardian πως, «όταν το περιεχόμενο που εξιδανικεύει ανθυγιεινά πρότυπα ή συμπεριφορές προβάλλεται με μεγάλη συχνότητα, μπορεί να περάσει με εμφατικό τρόπο προβληματικά δυνητικά μηνύματα. Και αυτά τα μηνύματα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι έφηβοι βλέπουν τους εαυτούς τους. Οι “μπάρες προστασίας” μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να διατηρήσουν υγιή πρότυπα, αλλά και να αποφασίσουν πώς θέλουν να εμφανίζονται στον κόσμο, συγκρίνοντας τους εαυτούς τους με τους άλλους».
«Ιδιαίτερα ευεργετικό μέτρο απέναντι σε ευάλωτα νέα άτομα»
Στη Βρετανία, ο νεοεισαχθείς νόμος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να προστατεύουν τα παιδιά από το επιβλαβές περιεχόμενο, αλλά και να εξετάζουν εάν, δυνητικά, οι αλγόριθμοί τους, μπορεί να εκθέσουν τα παιδιά κάτω των 18 ετών σε επιβλαβές content. Ο νόμος αναφέρεται ρητά στην ικανότητα των αλγορίθμων να προκαλούν βλάβη, προωθώντας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεγάλες ποσότητες περιεχομένου σε ένα παιδί. Οι εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με τον νόμο, είναι υπεύθυνες για την αξιολόγηση όλων των πιθανών κινδύνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτοί οι αλγόριθμοι στα παιδιά.
Η καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο London School of Economics, Σόνια Λίβινγκστοουν, δήλωσε πως, πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Children's Society, υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των επιπτώσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αυτοεκτίμηση. Η έρευνα που περιλαμβάνεται στην έκθεση Good Childhood έδειξε ότι, σχεδόν ένα στα τέσσερα κορίτσια τη Βρετανία, δεν νιώθει ικανοποιημένο από την εμφάνισή του. «Τουλάχιστον υπάρχει εδώ μία αναγνώριση ότι, η αλλαγή των αλγορίθμων είναι μια θετική δράση που μπορούν να αναλάβουν πλατφόρμες όπως το YouTube. Θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό απέναντι σε ευάλωτα νέα άτομα και εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας», υπογράμμισε η Λίβινγκστοουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα