Σελίδες

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Δηλώσεις αναδρομικών: «Τέλος χρόνου» για μισθωτούς και συνταξιούχους - Τι πρέπει να κάνουν όσοι έλαβαν έξτρα ποσά το 2023

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους φορολογούμενους που εισέπραξαν μέσα στο 2023 αναδρομικά ποσά από μισθούς και συντάξεις καθώς έχουν προθεσμία να τα δηλώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί με νέο εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2025.
Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ, άνεργοι και αγρότες οι οποίοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και θα πρέπει ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται τα αναδρομικά τα οποία εισέπραξαν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.
Οι συνταξιούχοι που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τη φορολογική τους υποχρέωση σε πολλές μηνιαίες δόσεις που φθάνουν έως και τις 48.
Συγκεκριμένα, μετά από αίτηση που θα υποβάλουν στην ΑΑΔΕ θα έχουν την ευκαιρία να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση και εξοφλήσουν την οφειλή τους σε έως 48 έντοκες δόσεις.
Οι φορολογούμενοι που μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανίσει στην εφορία τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2023 θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: 
  • Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2023. Αυτό σημαίνει ότι για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που αφορούν το έτος 2020 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2021.
  • Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προ-συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν κάποιον άλλο κωδικό. Οσοι θέλουν να τροποποιήσουν άλλα στοιχεία της δήλωσης θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.
  • Με την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.
  • Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.
  • Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στην συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά υποβάλετε οριστικά την δήλωση εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2024.
Πότε δεν επιβάλλονται πρόστιμα
Οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: 
  •  Δεν επιβαρύνονται με πρόστιμα και τόκους ενώ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου εφόσον το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.
  • Επίσης εμπρόθεσμες θεωρούνται οι τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για τη συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα