Σελίδες

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Big Brother για οφειλές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τρεις πλατφόρμες

Μεγάλος αδελφός που θα «φακελώνει» όλα τα χρέη προς το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έρχεται μέχρι τα τέλη του 2025, μέσα από την πλήρη εφαρμογή τριών πλατφορμών ελέγχου της φερεγγυότητας των πολιτών.
Ολα τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, τα funds την Εφορία τον ΕΦΚΑ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις εταιρείες τηλεφωνίας, ηλεκτρικής ενέργειας, θα καταγράφονται ώστε να υπάρχει μια ενιαία εικόνα για το σύνολο των οφειλών.
Πρόκειται για το πληροφοριακό σύστημα του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος, το Κεντρικό Μητρώο Παρακολούθησης του Ιδιωτικού Χρέους και την Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης που θα διαλειτουργούν, ανταλλάσσοντας και ενσωματώνοντας δεδομένα με οργανωμένο και αυτόματο τρόπο.
Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί μία τεράστια δεξαμενή δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που θα βοηθήσει ώστε να μειωθούν τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να περιοριστεί το φαινόμενο της υπερχρέωσης.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον το επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να «βλέπουν» ποιο είναι το προφίλ ενός υποψήφιου ενοικιαστή, ζητώντας να τους κοινοποιήσει τη συναλλακτική εικόνα του.
Όπως σημειώνεται, δεν θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση από τους ιδιοκτήτες, καθώς τίθεται ζήτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αλλά θα μπορούν να ζητήσουν οι ίδιοι στοιχεία από τον ενοικιαστή .Αλλωστε, ένας από τους λόγους που δεν προωθούνται στην αγορά τα κλειστά διαμερίσματα είναι ο φόβος ότι οι ιδιοκτήτες θα βρεθούν απέναντι σε κακοπληρωτές ενοικιαστές.
Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων
Το πληροφοριακό σύστημα του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων που ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος θα αποτελεί την εθνική βάση δεδομένων που θα καταγράφει αναλυτικά το ιστορικό πληρωμών κάθε μεμονωμένου δανείου των πελατών όλων των τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τα είδη των εξασφαλίσεων που έχουν παρασχεθεί.
Το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, μέσω της συλλογής σχετικών δεδομένων από όλες τις αναγκαίες πηγές, θα συμβάλλει επίσης στη λειτουργία και τις εργασίες του παρατηρητηρίου πιστωτικής επέκτασης για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πιστωτικής επέκτασης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ενεργεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων και θα διασφαλίζει την εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων ασφάλειας και προστασίας των δεδομένων με σκοπό τη διαφύλαξη των πληροφοριών των δανειοληπτών που υποβάλλονται από τους δανειστές στο Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων.
Μητρώο παρακολούθησης ιδιωτικού χρέους
Το μητρώο παρακολούθησης ιδιωτικού χρέους θα συλλέγει δεδομένα από δημόσιους και ιδιωτικούς πιστωτές, καθώς και από άλλες σχετικές πηγές .Στο πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου θα τηρείται και θα καταγράφεται σε αναλυτική βάση το ιστορικό οφειλών, το είδος των οφειλών και κάθε άλλη πληροφορία που σχετίζεται με το υφιστάμενο ιδιωτικό χρέος φυσικών και νομικών προσώπων.
Στόχος είναι η επεξεργασία των δεδομένων αυτών, αφενός για τον προσδιορισμό του χρέους που είναι μη καταγεγραμμένο και αφετέρου για τον προσδιορισμό του μεγαλύτερου κατά το δυνατόν ποσοστού, του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους. Αυτό θα επιτυγχάνεται καθώς η πλατφόρμα του Μητρώου θα συμβάλει στη συλλογή συγκεντρωτικών συγκρίσιμων στοιχείων από διάφορες πηγές σχετικά με το συνολικό ύψος και τη διακύμανση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους.
Στην αρχική φάση λειτουργίας, το Μητρώο θα διαλειτουργεί και θα αντλεί στοιχεία σε ανωνυμοποιημένη μορφή από το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τους χρηματοδοτικούς φορείς, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησηςκαι το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς της «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ».
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ένταξη πιστωτών του ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως Δήμοι, εταιρείες παροχής ενέργειας κ.ά.
Αρχή πιστοληπτικής αξιολόγησης
Η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα έχει λειτουργική ανεξαρτησία και θα παρέχει στοιχεία για την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών, ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Θα παράγει πιστοληπτικές βαθμολογήσεις, θα τηρεί αρχείο και θα ανταλλάσσει πληροφορίες με φορείς πιστοληπτικής αξιολόγησης με στόχο τη μείωση των χρεών των ιδιωτών και την πρόληψη της υπερχρέωσης στο μέλλον.
Θα καταγράφει σε λεπτομερή βάση το ιστορικό πληρωμών για κάθε μεμονωμένο δάνειο που χορηγείται με τη διαφορά ότι η ίδια θα αξιολογεί την πιθανότητα αθέτησης μιας υποχρέωσης και θα «ανάβει κόκκινο» για περιπτώσεις φορολογουμένων που περνούν στη «ζώνη υψηλού κινδύνου» για αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.
Περαιτέρω το σύστημα αξιολόγησης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ιδιωτικούς φορείς, όπως τράπεζες, εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, αλλά και άλλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια, να ρυθμίσουν οφειλές ή να δώσουν πίστωση για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα