Σελίδες

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Εξασθένισε αλλά συνεχίζεται η ανακύκλωση φαρμάκων στη Μεσσηνία

Δώδεκα χρόνια κλείνει το πρόγραμμα «συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής φύλαξης, διαχείρισης και καταστροφής οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσεως» του υπουργείου Υγείας.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 με εννέα χιλιάδες κάδους συλλογής οικιακών ληγμένων φαρμάκων σε ισάριθμα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, με σκοπό οι τόνοι φαρμάκων αντί να καταλήγουν στις χωματερές ή στις αποχετεύσεις, να συλλέγονται και να οδεύουν προς καταστροφή σε ειδικές και ασφαλείς για το περιβάλλον -και κατ’ επέκταση την ανθρώπινη υγεία- εγκαταστάσεις. 
Αν και αγκαλιάστηκε από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, λοιπά δίκτυα ιδιωτικής φαρμακεμπορίας, Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών), το πρόγραμμα με το πέρας του χρόνου αλλά και λόγω της ισχνής προβολής του δεν εξελίχτηκε σύμφωνα με τις αρχικές προσδοκίες, με αποτέλεσμα σε έναν αριθμό φαρμακείων ο πράσινος κάδος πλέον να απουσιάζει. 
Σε κάθε περίπτωση όμως, η πλειοψηφία των φαρμακοποιών συνεχίζει τη δράση είτε με τους ειδικούς κάδους είτε με πρωτοβουλίες των ίδιων, με αποτέλεσμα ο βαθμός ευαισθητοποίησης των πολιτών να παραμένει σε ένα καλό επίπεδο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην “E” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Νίκος Ματθιόπουλος, η ανακύκλωση των φαρμάκων γίνεται από τον ΙΦΕΤ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν εμπλέκονται οι κατά τόπους σύλλογοι. Ο ίδιος υπενθύμισε πως ήταν ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ωστόσο δεν έχει μια σταθερή ροή, ανοιγοκλείνοντας ανά διαστήματα. Ο κ. Ματθιόπουλος πληροφόρησε πως οι φαρμακαποθήκες επιμελούνται της περισυλλογής, όμως οι πράσινοι κάδοι δεν είναι πια για όλα τα φαρμακεία δεδομένοι, με αποτέλεσμα συνάδελφοι να φυλάνε τις συσκευασίες σε κουτιά, μέχρι αυτές να πάρουν το δρόμο της ανακύκλωσης. Βάση της εικόνας που έχει, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο ότι οι φαρμακοποιοί διαπίστωσαν πως δεν λειτούργησε το πρόγραμμα με τους ίδιους ρυθμούς, με αποτέλεσμα είτε να τους έχουν στείλει πίσω ή να μην είναι εμφανείς στους χώρους τους. «Λόγω ενδεχομένως ελλιπούς ενημέρωσης, είχε παρατηρηθεί και το φαινόμενο πελάτες να πετούν και άλλα πράγματα εντός των κάδων, θεωρώντας πως είναι κοινότυποι» πρόσθεσε.
ΣΤΑ “ΣΚΑΡΙΑ” ΝΕΑ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΣΥ.ΦΑ.ΝΟ.Π.ΠΕ Δημήτρης Ανδριανόπουλος ανέφερε στην “Ε” πως το πρόγραμμα αρχικά το είχαν αναλάβει οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών Ελλάδος σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, με στόχο τα οικιακά φάρμακα να τοποθετούνται στους κάδους. 
«Εμείς τα μαζεύαμε και τα στέλναμε στο χώρο αποθήκευσης που διαθέτει ο ΙΦΕΤ στη Μαγούλα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια δεν στέλνονται με τον ίδιο τρόπο. «Πλέον, κάνει διαγωνισμό ο ΕΟΦ και βρίσκει μεταφορική ώστε να τα μαζέψει εκείνη. Από την πλευρά μας συγκεντρώνουμε τις συσκευασίες και περιμένουμε πότε θα τις πάρει η μεταφορική. Αυτή η διαδικασία έγινε το 2023 και τώρα περιμένουμε να γίνει ξανά διαγωνισμός ώστε να προκύψει η μεταφορική που θα περάσει από τη Μεσσηνία να τις μαζέψει» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως η περισυλλογή από τα φαρμακεία γίνεται κανονικά, με τα φάρμακα να παραμένουν στον Συνεταιρισμό. «Κατά τη γνώμη μου, κάθε Συνεταιρισμός θα έπρεπε να αναλαμβάνει την αποστολή στον ΙΦΕΤ» πρόσθεσε, τονίζοντας πως ο εκάστοτε φαρμακοποιός αν για κάποιο λόγο δεν διαθέτει κάδο, πρέπει να ενημερώσει ώστε να του σταλεί από τον Συνεταιρισμό. Ο ίδιος, παρατήρησε πως οι κάδοι των φαρμακείων γεμίζουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς (6-8 μήνες), εκτιμώντας πως αρκετός κόσμος γνωρίζει τη διαδικασία. «Αν ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος ακόμα περισσότερο, θεωρώ πως θα γεμίζουν πιο γρήγορα» συμπλήρωσε ο κ. Ανδριανόπουλος, πληροφορώντας πως βρίσκεται υπό σκέψη η δημιουργία μιας νέας καμπάνιας, ώστε το πρόγραμμα να υπενθυμιστεί στο ευρύ κοινό. Εκ μέρους της Pharma Group Μεσσηνίας, ο Τάσος Φυλακτίδης σημείωσε στην “Ε” πως γίνεται περισυλλογή του περιεχομένου των πράσινων κάδων όταν αυτοί γεμίσουν, στη συνέχεια φυλάσσονται σε ειδικό χώρο και ανά διαστήματα όταν συγκεντρώνεται μια συγκεκριμένη ποσότητα (3-4 παλέτες) έρχεται η εταιρεία που έχει σύμβαση και καταστρέφονται με συγκεκριμένη διαδικασία. Για την παρουσία πράσινου κάδου στα φαρμακεία, ο κ. Φυλακτίδης σημείωσε πως οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν έναν στο χώρο τους, ενώ αν κάποιο φαρμακείο δεν διαθέτει, ο ίδιος ενημέρωσε πως πρέπει να απευθυνθεί στη φαρμακαποθήκη που συνεργάζεται. «Όταν είχε ξεκινήσει η διαδικασία αυτή, είχαμε πάρει πράσινους κάδους για όλα τα φαρμακεία» πρόσθεσε, τονίζοντας από την εικόνα που έχει, πως στα κεντρικά φαρμακεία της Καλαμάτας όπου η κίνηση είναι πιο αυξημένη, οι κάδοι γεμίζουν ανά εξάμηνο. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτιμάται ότι το 40% των ελληνικών νοικοκυριών έχει σπίτι του ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγουν σε κάδους απορριμμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα