Σελίδες

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Τσιάρας: Υποχρέωσή μας η αντιμετώπιση των παθογενειών του ΟΠΕΚΕΠΕ του παρελθόντος


Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας στους αγρότες και κτηνοτρόφους να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος στην κατανομή των κοινοτικών πόρων στους πραγματικούς δικαιούχους, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας, νωρίτερα σήμερα, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Φωτεινής Αραμπατζή με αντικείμενο την «Πληρωμή κοινοτικών ενισχύσεων έτους 2023 από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)».
«Ένας πιστοποιημένος ανεξάρτητος οργανισμός, που έχει ως ρόλο την κατανομή και τη διανομή των κοινοτικών ενισχύσεων, πρέπει να λειτουργεί μέσα από όρους διαφάνειας, πρέπει να λειτουργεί μέσα από όρους δικαιοσύνης και πρέπει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δημιουργεί καμία απολύτως αμφισβήτηση στον τελικό αποδέκτη, τον δικαιούχο των όποιων κοινοτικών πόρων. Γι' αυτόν τον λόγο, από τις 11 Σεπτεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τεθεί υπό επιτήρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακριβώς, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο δράσης και να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα και όλες τις παθογένειες, οι οποίες έρχονται από το παρελθόν», σημείωσε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «Αυτό είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας. Το οφείλουμε όχι απλά και μόνο στην ίδια τη διαδικασία λειτουργίας της πολιτείας, πρώτα από όλα το οφείλουμε στους ίδιους τους ανθρώπους, τους παραγωγούς, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους πραγματικούς δικαιούχους των κοινοτικών πόρων, μιας και νομίζω ότι εκεί πρέπει να είναι στραμμένο και το βλέμμα μας, αλλά και η προσοχή μας».
Νωρίτερα, η βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε, με πολύ επικριτικούς τόνους, στην περίοδο υπουργίας του κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Αναλαμβάνετε ευθύνες που δεν σας αναλογούν σίγουρα και εύχομαι πραγματικά επί θητείας σας να αποκαταστήσετε την τάξη στο θολό τοπίο των πληρωμών, να αποκαταστήσετε το κύρος του πιστοποιημένου Οργανισμού Πληρωμών και να αποκαταστήσουμε, κύριε υπουργέ, το κύρος της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης στον αγροτικό κόσμο», τόνισε η κ. Αραμπατζή και συμπλήρωσε: «Είναι πραγματικά άδικο ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την περίοδο της διαπραγμάτευσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σχεδόν ακέραια τα χρήματα της προγραμματικής περιόδου -19,3 δισεκατομμύρια θυμίζω εξασφάλισε, 19,6 δισεκατομμύρια ήταν η προηγούμενη περίοδος- τη στιγμή μάλιστα που χώρες μεγάλες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία υπέστησαν σοβαρότατες μειώσεις και να πανηγυρίζουμε, και ορθώς τότε, για αυτό το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αλλά οι αγρότες μας από τον Οκτώβρη του 2023 και εντεύθεν να μη γνωρίζουν ούτε τι εισπράττουν ούτε τι αναμένουν να εισπράξουν και στο διά ταύτα να πληρώνονται λιγότερα από τα δικαιούμενα των κοινοτικών ενισχύσεων».
«Δεν φταίει, λοιπόν, τίποτα σε αυτό ο αγροτικός κόσμος της χώρας, κύριε υπουργέ. Δεν φταίει ούτε η Νέα Δημοκρατία», επεσήμανε η κ. Αραμπατζή και κατέληξε: «Και επειδή μου αρέσουν οι καθαρές κουβέντες, δεν φταίει η Νέα Δημοκρατία ούτε ο αγροτικός κόσμος να πληρώνει τους μοιραίους χειρισμούς του προκατόχου σας, του κ. Αυγενάκη, ο οποίος και ορθώς με απόφαση του πρωθυπουργού διεγράφη για ανάρμοστη συμπεριφορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα