Σελίδες

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Τσιάρας για ευλογιά προβάτων: Δύσκολα αλλά αναγκαία μέτρα για να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας


Δύσκολα αλλά αναγκαία χαρακτηρίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας τα μέτρα που λαμβάνονται για την ευλογιά των προβάτων σε συνέντευξή του στο ethnos.
Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, ότι στις περιοχές που είναι καθαρές, πρόθεσή του υπουργείου είναι να αρθούν σύντομα οι περιορισμοί και συγκεκριμένα μόλις λήξει το δεκαήμερo. Στη συνέντευξή του ο Κώστας Τσιάρας επαναλαμβάνει ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι αγροτικές ενισχύσεις δεν τίθενται σε κίνδυνο και ταυτόχρονα μιλά για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στον Οργανισμό.
Στα της πολιτικής επικαιρότητας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημειώνει πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει κανένα εσωκομματικό πρόβλημα και προφανώς καμία κόπωση της κυβέρνησης. Όπως επισημαίνει ο λαός έχει δώσει στήριξη στο κυβερνητικό πρόγραμμα και την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη «της οποίας βασική αρχή είναι ότι η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι πάνω από τις παραδοσιακές κομματικές ταμπέλες και αντίπαλός της είναι μόνο τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στο ethnos.
Πρόσφατα ανακοινώσατε μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Όπως και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, έτσι και τώρα με την ευλογιά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Κι αυτό κάνουμε, λαμβάνοντας δύσκολα αλλά απόλυτα αναγκαία μέτρα τα οποία προβλέπονται από τους κανονισμούς της ΕΕ, για να προστατεύσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρα μας. Τονίζω ότι η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία ναι μεν δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, αλλά «απειλεί» την κτηνοτροφία μας, έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
Πριν από λίγες μέρες αποφασίσαμε την απαγόρευση μετακινήσεων των ζώων για δέκα ημέρες, έτσι ώστε να αποφύγουμε την περαιτέρω διασπορά. Μετά την πάροδο του 10ημέρου, θα επανεξεταστούν τα μέτρα. Στις περιοχές που είναι καθαρές, πρόθεσή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να άρει τους περιορισμούς, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Είμαστε, επίσης, σε διαρκή επικοινωνία και με τους κτηνοτρόφους, τους οποίους καλούμε να δείξουν κατανόηση και με υπευθυνότητα, να συμμορφωθούν πλήρως με τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν άλλωστε και στο πρόσφατο παρελθόν με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Θυμίζω, δε, ότι την ευλογιά την έχουμε αντιμετωπίσει δύο φορές στη χώρα μας και το έχουμε κάνει με επιτυχία, εφαρμόζοντας τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα. Εκτιμώ ότι κι αυτή την φορά θα καταφέρουμε να εκριζώσουμε τη δύσκολη αυτή ζωονόσο.
Τι ακριβώς προβλέπει η ρύθμιση για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και ποιους αφορά;
Έχω κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η επιβίωση του αγροτικού τομέα αποτελεί ένα εθνικό ζήτημα. Με βάση αυτήν την παραδοχή σχεδιάστηκε η παρέμβαση για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, που σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Μέσα από μια πραγματικά τεράστια προσπάθεια καταφέραμε να βρούμε ένα μοντέλο, που θα οδηγήσει στο να ελαφρύνουμε και να απαλλάξουμε τον αγροτικό κόσμο από ένα βάρος που κουβαλάει εδώ και χρόνια. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: άνθρωποι του πρωτογενή τομέα να βγάλουν από την πλάτη τους τα βάρη, τα οποία είχαν φορτωθεί αγροτικοί συνεταιρισμοί αλλά και μεμονωμένοι αγρότες οι οποίοι δεν μπορούσαν -και λόγω κρίσης- να αποπληρώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν.
Η ρύθμιση, που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια, αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δις ευρώ, περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δις ευρώ.
Ειδικότερα, σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα. Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται:
  • η διαγραφή τόκων,
  • η απομείωση του δανείου,
  • η αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και
  • η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.
Πότε αναμένεται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα στήριξης της θερμοκηπιακής καλλιέργειας ύψους 600 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ και ποιος είναι ο στόχος;
Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αποτελούν το μέλλον της γεωργικής παραγωγής, καθώς μπορούν να επιτύχουν αύξηση της παραγωγής έως και δέκα φορές σε σχέση με τις παραδοσιακές καλλιέργειες, ενώ παράλληλα προσφέρουν ασφάλεια απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, μείωση της κατανάλωσης υδάτινων πόρων αλλά και φυτοφαρμάκων, μείωση του κόστους καλλιέργειας.
Η συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του τραπεζικού τομέα αποτελούν το πρώτο, αλλά ουσιαστικό, βήμα για να ανοίξει ένας νέος ελπιδοφόρος δρόμος για τον συγκεκριμένο κλάδο, προς όφελος των αγροτών μας. Στόχος μας είναι μέσα στο έτος να προκηρυχθεί το πρόγραμμα.
Στο πρόσφατα Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που έγινε στο Λουξεμβούργο φρενάρατε την προσπάθεια της Προεδρίας για την συμπερίληψη αναφοράς στην εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνα Ι) της ΚΑΠ. Υπάρχει κίνδυνος για τις ενισχύσεις των Ελλήνων παραγωγών;
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις αποζημιώσεις. Όντως, επιχειρήθηκε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα ο όρος της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνα Ι) της ΚΑΠ, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι Έλληνες αργότερα. Μπλοκάραμε αυτή την απόφαση και είναι κάτι που δεν πρόκειται να δεχθούμε.
Όσον αφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ τι ακριβώς περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης;
Θα ήθελα, για μια ακόμα φορά, να επαναλάβω ότι οι αγροτικές ενισχύσεις δεν τίθενται σε κίνδυνο. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, με βάση τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, θα καταβληθούν κανονικά, όπως εθιμικά έχει καθιερωθεί μέσα στον Οκτώβριο, τις επόμενες ημέρες. Οφείλω, όμως, να παραδεχθώ ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα οποία έρχονται από το παρελθόν. Συνεπώς, κρίθηκε απαραίτητο να τεθεί ο οργανισμός υπό την επιτήρηση του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να παρακολουθούμε από κοντά την υλοποίηση ενός ρεαλιστικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο διασφαλίζει όχι μόνο τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη αλλά και τη συνέχεια στην καταβολή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων προς τους παραγωγούς.
Η διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου δράσης, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, είναι δώδεκα μηνών και προβλέπεται η διόρθωση των αδυναμιών και των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές προς τους δικαιούχους παραγωγούς.
Ποιες είναι οι κύριες πρόνοιες του Σχεδίου Δράσης;
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ενισχυθεί μέσω προσλήψεων ανθρωπίνου δυναμικού, με έμφαση στο τμήμα Πληροφορικής του Οργανισμού Πληρωμών. Επίσης, ετοιμάζουμε νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να μεταταχθούν στον Οργανισμό κατά τον επόμενο κύκλο κινητικότητας. Ταυτόχρονα, θα τροποποιηθεί το εγχειρίδιο εσωτερικού ελέγχου, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα ελεγχόμενα καθεστώτα, τα μέτρα και τις διαδικασίες.
Η κυβέρνηση δείχνει μια στασιμότητα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ κόμματα που κινούνται στα δεξιά της δείχνουν να συγκεντρώνουν ποσοστά από 15 % έως 20%. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μέχρι τις επόμενες εκλογές;
Η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση κοιτούν μόνο προς τα μπροστά. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ελληνική κοινωνία ζητάει περισσότερα από εμάς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα επίπεδα. Θα αναφερθώ μόνο σε ένα στοιχείο: Η Κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, τόσο άμεσα, έχοντας ήδη αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 830 ευρώ και τον μέσο μισθό από τα 1046 στα 1300 με στόχο να φτάσουν τα 950 και τα 1500, αντίστοιχα, ως το τέλος της τετραετίας. Παράλληλα, υλοποιούμε τη στρατηγική μας για τη μείωση των φόρων, με μειώσεις σε περισσότερους από 60 φορολογικούς συντελεστές από το 2019 έως σήμερα.
Εντούτοις, δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε καθημερινά, κλείνοντας τα αυτιά μας στον λαϊκισμό άλλων κομμάτων. Η λογική «δώστα όλα» έχει καταδικαστεί εδώ και καιρό από τους πολίτες, και με σύνεση και συνέπεια διαμορφώνουμε το κοινό μας μέλλον. Και μιας και με ρωτάτε για τις επόμενες εκλογές, που βέβαια βρίσκονται αρκετά μακριά, θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει κυρίαρχη, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Έχουμε, όμως, μέχρι τότε ένα έργο το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσουμε και θα συνεχίσουμε σ’ αυτή τη λογική.
Το τελευταίο διάστημα η προσοχή έχει στραφεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, μετά την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών από τα «γαλάζια» γενέθλια και τον αυξανόμενο αριθμό ερωτήσεων από βουλευτές του κόμματος σε υπουργούς. Τι θα απαντούσατε σε όσους μιλάνε για κόπωση της κυβέρνησης την δεύτερη τετραετία;
Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όταν απαιτήθηκε και αψηφώντας το πολιτικό κόστος πήρε δύσκολες -αλλά τελικά σωστές- αποφάσεις. Επειδή, όμως, βρίσκομαι στα κοινοβουλευτικά έδρανα από το 2004 υπογραμμίζω ότι ο ρόλος του βουλευτή, ακόμα κι αν ανήκει στο κυβερνών κόμμα, είναι να καταθέτει προτάσεις και ενίοτε, μέσω ερωτήσεων, να «ελέγχει» την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, είμαι σαφής: δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα εσωκομματικό πρόβλημα και προφανώς καμία κόπωση. Θυμίζω, εξάλλου, ότι με βάση τα στοιχεία της Βουλής από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 6.300 ερωτήσεις από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς υπουργούς της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά τους δύο πρώην πρωθυπουργούς τον κ. Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Κώστα Καραμανλή, σέβομαι απόλυτα το ρόλο και τις τοποθετήσεις όλων των πρώην αρχηγών της ΝΔ που έχουν διατελέσει και πρωθυπουργοί. Θεωρώ, δε, ότι ο καθένας από αυτούς έχει το δικαίωμα -του το δίνει η ίδια η ιστορία και η ίδια η πραγματικότητα- να εκφράζει δημόσια την άποψη του, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν ότι ο λαός έχει δώσει στήριξη στο κυβερνητικό πρόγραμμα και την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, της οποίας βασική αρχή είναι ότι η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι πάνω από τις παραδοσιακές κομματικές ταμπέλες και αντίπαλός της είναι μόνο τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τυχόν ανησυχίες που διατυπώνονται για τα εθνικά, οφείλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει και με έργα ότι προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική κυριαρχία. Θυμίζω την προάσπιση των συνόρων στον Έβρο και τη διαρκή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με αεροσκάφη τελευταίας γενιάς και νέο, ενισχυμένο και αξιόμαχο στόλο. Η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει βήμα πίσω από τις πάγιες εθνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά, στο κυπριακό και σε όλα τα εθνικά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα