Σελίδες

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Οι πρώτες τιμές ελαιολάδου στην Τριφυλία και την Λακωνία – Πώς εξελίσσεται η χρονιά

Η νέα ελαιοκομική χρονιά στην Ελλάδα ξεκίνησε με συγκρατημένη αισιοδοξία και αρκετές προκλήσεις, καθώς οι πρώτες τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Μεσσηνία κυμαίνονται γύρω στα 7 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις δικτυωμένων εμπόρων στην περιοχή της Τριφυλίας. 
Οι πρώτες δεξαμενές αρχίζουν να γεμίζουν, αν και οι προβλέψεις δείχνουν ότι η παραγωγή θα είναι περιορισμένη, με το ιταλικό και ισπανικό εμπόριο να στρέφει το ενδιαφέρον του σε υψηλότερες τιμές για τα ΠΟΠ.
Στη Λακωνία, τα πρωτόλαδα πωλούνται προς το παρόν με τιμές που φτάνουν τα 8,00-8,20 ευρώ το κιλό, ανταποκρινόμενα στην υψηλή ζήτηση. 
Η ιταλική αγορά, από την πλευρά της, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τα πρώτα φετινά ιταλικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα να διαπραγματεύονται από 9,75 έως και 13 ευρώ το κιλό για τα ΠΟΠ προϊόντα, ενώ οι τιμές στην Ισπανία για τα περσινά ελαιόλαδα κυμαίνονται από 6,50 έως 6,90 ευρώ το κιλό.
Πρόβλεψη για την τιμή και την παραγωγή στην Ελλάδα
Οι παραγωγοί στην Ελλάδα έρχονται αντιμέτωποι με μια χρονιά μειωμένων αποδόσεων, καθώς η λειψυδρία επηρεάζει σοβαρά την παραγωγή σε περιοχές όπως η Μεσσηνία και η Κρήτη. Στη Λακωνία, όπου το ποσοστό των ποτιστικών κτημάτων είναι υψηλότερο, οι αποδόσεις κυμαίνονται από 15% έως 25%. Ωστόσο, η περιορισμένη διαθεσιμότητα νερού κάνει την ανάγκη για άμεση ανάπτυξη αρδευτικών έργων, όπως το φράγμα στα Φιλιατρά, πιο επιτακτική από ποτέ.
Με την πρόβλεψη για την παραγωγή να παραμένει περιορισμένη και τις συνθήκες συγκομιδής να καθυστερούν, οι τιμές του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου πιθανότατα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, υποστηριζόμενες από τη ζήτηση τόσο από την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα