Σελίδες

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Η συγκομιδή ξεκίνησε, η εξατομίκευση της ζημιάς στις ελιές πότε θα γίνει; - Συσκέψεις για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 40%
Ότι δεν προβλέπεται αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ για τη ζημιά στην παραγωγή από την ξηρασία, απάντησαν οι εκπρόσωποι του Οργανισμού στην Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσηνίας, που χθες, Τετάρτη, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη. Η Ομοσπονδία, που ενημερώθηκε επίσης ότι η παραγωγή αναμένεται φέτος μειωμένη σε ποσοστό 40% περίπου σε σχέση με το μέσο όρο της τριετίας, είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει αποζημιώσεις και ξεκινά συναντήσεις με τους παραγωγούς για τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν…
Πιο συγκεκριμένα η Ομοσπονδία ανακοίνωσε: 
«Την Τρίτη 22-10-2024 μέλη του διοικητικού συμβούλιου της Ομοσπονδίας μας κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, για να διεκδικήσουμε την άμεση καταμέτρηση και αποζημίωση της ζημιάς στις ελιές.
Από τη συζήτηση με τον προϊστάμενο πρόεκυψε ότι υπάρχει ζημιά στα ελαιόδεντρα του νομού και προβλέπεται να έχουμε μειωμένη κατά 40% παραγωγή σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας. Αν αναλογιστούμε ότι και τις προηγούμενες χρονιές είχαμε ζημιά από δάκο και γλοιοσπόριο, με αποκορύφωμα την ακαρπία πέρυσι, καταλαβαίνουμε και το μέγεθος της ζημιάς.
Μετά μας ενημέρωσε ότι δεν προβλέπεται κάλυψη της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και θα πρέπει να ελπίζουμε στα ΚΟΑ. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ΕΕ και τα ΚΟΑ. Και την περσινή χρονιά φτιάχτηκαν και κατατεθήκαν φάκελοι για την ακαρπία που δεν έχουμε ούτε ενημέρωση για το τι γίνεται. Ακόμη χειρότερα τις προηγούμενες χρονιές με πλημμύρες και καταστροφές από αποτυχημένες δακοκτονίες και το γλοιοσπόριο.
Είναι καθαρά πολιτική απόφαση εδώ και τώρα να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τι μπορεί να γίνει μέσα στα πλαίσια νόμων και κανονισμών. Η ελαιοσυγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει, πότε θα γίνει η εξατομίκευση της ζημιάς ανά παραγωγό και περιοχή; Χθες έπρεπε να έχουν βγει γεωπόνοι έξω και να καταγράφουν την ζημιά.
Η ομοσπονδία θα κάνει ένα κύκλο περιοδειών και συσκέψεων τις επόμενες μέρες να ενημερώσει τους παραγωγούς και να συναποφασίσουμε πως θα διεκδικήσουμε οργανωμένα και μαζικά με τους αγροτικούς μας συλλόγους:Άμεση καταγραφή της ζημιάς ανά παραγωγό και περιοχή.
Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα