Σελίδες

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στη Φθιώτιδα: Βρέθηκε μεγάλος τάφος


Μεγάλος τάφος, ο οποίος χρονολογικά πιστεύεται ότι ανήκει στην περίοδο του Βασιλιά Φιλίππου ήρθε στο φως, την Τετάρτη (23/10) στην ανατολική Φθιώτιδα.
Το μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα βρέθηκε στο πλαίσιο των εργασιών για το μεγάλο έργο κατασκευής δικτύων αποχέτευσης οικισμών Καραβόμυλου, Αχινού, Παραλίας Ραχών, Ραχών, Αυλακίου και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) του Δήμου Στυλίδας.
Συλημένος από την αρχαιότητα
Το LamiaReport αναφέρει πως, στην επιφάνεια ήρθε ένας αρκετά μεγάλος τάφος, ο οποίος πιστεύεται ότι μπορεί να είναι Μακεδονικός – και μάλιστα, πιθανώς χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., που είναι και η περίοδος του Βασιλιά Φιλίππου καθώς, η ιδιαίτερα χαρακτηριστική καμάρα (καμαροσκεπής) που αποκαλύφθηκε, επιβεβαιώνει την προέλευση και την ηλικία του στην περίοδο του Φιλίππου. Το μέγεθος του τάφου μαρτυρά ότι ανήκε σε ισχυρή οικογένεια ανώτερης κοινωνικής τάξης. Δεν αποκλείεται, ο ένοικός του, να υπήρξε εκπρόσωπος του Βασιλικού Οίκου ή ανώτερο στέλεχος της Μακεδονικής Φρουράς.
Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους αρχαίους τάφους που έχουν βρεθεί στην ελληνική Επικράτεια, δυστυχώς, και ο τάφος στη Φθιώτιδα είναι συλημένος, πιθανότατα από την αρχαιότητα αλλά και μεταγενέστερα. Αυτή τη χρονική στιγμή γίνεται προσπάθεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, να αποκαλυφθεί το ταφικό μνημείο, όπως εξηγεί στην κάμερα του LamiaReport η Αρχαιολόγος Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών, Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Αριστέα Παπασταθοπούλου.
Στο σημείο βρέθηκε και ο Δήμαρχος Στυλίδας Γιάννης Αποστόλου, που σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, θα κάνει ότι μπορεί για την ανάδειξη και τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, ώστε να καταστεί η Ανατολική Φθιώτιδα προορισμός και Αρχαιολογικού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα