Πρόκειται για νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον σακχαρώδη διαβήτη που ορίζουν συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για την διεξαγωγή των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων για τους ασθενείς, που περιορίζουν την επανάληψη των ελέγχων για τη νόσο.
Οι περιορισμοί αφορούν κυρίως τον Διαβήτη τύπου 2 και εξαιρούνται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, ο νεογνικός σακχαρώδης διαβήτης, ο διαβήτης κύησης και η ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις.
Οι ασθενείς με ζαχαρώδη διαβήτη που θα θέλουν να παρακολουθήσουν την ασθένεια τους και να έχουν τη σχετική αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να ακολουθούν τους συγκεκριμένους περιορισμούς που ορίζονται σε απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε από το υπουργείο υγείας.
Πρόκειται για νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον σακχαρώδη διαβήτη προκειμένου να περιοριστεί η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ στις διαγνωστικές εξετάσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ασθενείς με διαβήτη θα μπορούν να κάνουν γενικές εξετάσεις αίματος μόνο κάθε 6 μήνες ώστε να μπορούν να καλυφθούν από την κοινωνική ασφάλιση.
Σε ό,τι αφορά στην καμπύλη σακχάρου του αίματος αυτή θα πραγματοποιείται μόνο εάν συντρέχουν οι εξής παράμετροι:
Καμπύλη σακχάρου με μέτρηση γλυκόζης σε χρόνους (0' , 60', 120') ή (0', 120') διενεργείται για τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2, αν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Διαταραχή γλυκόζης νηστείας ή μεταγευματικής γλυκόζης
- Μεταγευματικές υπογλυκαιμίες
- Ηλικία >35 έτη
- Περιφέρεια μέσης >102 cm (άνδρες) και >88 cm (γυναίκες)
- Δείκτης μάζας σώματος >30 kg/m2
- Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη σε γονείς, αδέλφια, παιδιά
- Ιστορικό υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου
- Ιστορικό δυσλιπιδαιμίας
- Ιστορικό διαβήτη κύησης
- Γέννηση παιδιών με σωματικό βάρος >4kg
- Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Λήψη φαρμάκων που προδιαθέτουν σε αύξηση της γλυκόζης αίματος
Εξαιρούνται των περιορισμών από την υπουργική απόφαση ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, ο νεογνικός σακχαρώδης διαβήτης, ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης και η ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις (παγκρεατεκτομή).
Να σημειωθεί ότι σήμερα στη χώρα μας πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς ζουν με σακχαρώδη διαβήτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα