Σελίδες

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Εγκεφαλικά επεισόδια: Tι συστήνει η Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων για μείωση του κινδύνου

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει καλή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και σωματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τις συνήθεις εξετάσεις υγείας και τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια με φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό υπογραμμίζουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Για πρώτη φορά η Ένωση υπογραμμίζει, επίσης, τον αντίκτυπο κοινωνικών παραγόντων στην υγεία, ενώ δίνει έμφαση και στους κινδύνους που διατρέχουν οι γυναίκες.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ πάνω από 600.000 άνθρωποι παθαίνουν για πρώτη φορά εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα εγκεφαλικά είναι σήμερα η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε σχεδόν 160.000 θανάτους ετησίως. Ωστόσο, έως και το 80% των εγκεφαλικών μπορεί να προληφθεί.
Οι βασικές συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την πρόληψη των εγκεφαλικών, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Stroke» της Ένωσης, περιλαμβάνουν τακτικές εξετάσεις υγείας, εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου, παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και λήψη φαρμάκων, όπου απαιτείται.
Στις οδηγίες της, που αντικαθιστούν την έκδοση του 2014, η Ένωση προτρέπει τους επαγγελματίες υγείας να ελέγχουν τους ανθρώπους για παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αυξημένης χοληστερόλης, του υψηλού σακχάρου στο αίμα και της παχυσαρκίας.
Η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και της γνώσης σχετικά με τη σημασία των αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι οκτώ συμπεριφορές τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η υγιεινή διατροφή, με τα μεσογειακά διατροφικά προγράμματα να έχουν κυρίαρχη θέση- ειδικά όταν συμπληρώνονται με ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος, ο καλός ύπνος, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ο έλεγχος της χοληστερόλης και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.
Νέο στοιχείο των κατευθυντηρίων οδηγιών είναι η έμφαση στους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας και τον αντίκτυπο που έχουν στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Πρόκειται για μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η οικονομική σταθερότητα, η πρόσβαση στην περίθαλψη, οι διακρίσεις, η έλλειψη δυνατότητας περιπάτου, η χαμηλότερη διαθεσιμότητα υγιεινών τροφίμων και οι λιγότεροι πόροι υγείας, που συμβάλλουν στην ανισότητα της περίθαλψης και επηρεάζουν τη συνολική υγεία.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης ορισμένες νέες συστάσεις ειδικά για τις γυναίκες. Όπως σημειώνεται, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ελέγχουν για καταστάσεις που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντισυλληπτικών από το στόμα, της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, άλλων επιπλοκών της εγκυμοσύνης, της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας και της πρόωρης εμμηνόπαυσης. Οι διεμφυλικές γυναίκες που λαμβάνουν οιστρογόνα μπορεί επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα