Σελίδες

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

To 2024 ήταν η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά της τελευταίας 15ετίας

Κάνοντας τον απολογισμό του 2024 , θα συνειδητοποιήσουμε ότι παρά τις όποιες μικροδιορθώσει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είχε την καλύτερη χρονιά από το 2008-2009 δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσει η ελληνική οικονομική κρίση.
Ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε (από την αρχή του χρόνου) σε απόδοση το 12% ενώ έφτασε στο υψηλό του και στο 18%. Μάλιστα μέχρι και τον Ιούλιο , η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ήταν η πρώτη σε απόδοση στην Ευρωζώνη. Μετά την κρίση του Αυγούστου, εμφάνισε αυξημένη μεταβλητότητα ενώ κατά το δ' τρίμηνο οι ευρωπαικές αγορές εκμεταλλευόμενες τις μειώσεις επιτοκίων και τις εκτιμήσεις ότι δεν θα μπουν σε άλλη υφεσιακή πορεία κατέγραψαν μία παρατεταμένη άνοδο που οδήγησαν τους περισσότερους δείκτες (ειδικά τον γερμανικό DAX) σε ιστορικά υψηλά ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε σε χρηματιστηριακή 'εσωστρέφεια'. Αυτό οδήγησε σε 'άνοιγμα της ψαλίδας' με τα ευρωπαικά χρηματιστήρια και διεύρυνση του discount. Επειδή όμως 'ουδεν κακόν αμιγές καλού' , το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να είναι περισσότερο ελκυστικό έναντι των ευρωπαικών το 2025 , όταν μάλιστα όλοι περιμένουν ότι στο α' τρίμηνο του νέου έτους θα ενταχθεί στις 'Αναπτυγμένες Αγορές' . Με όποια θετικά ή αρνητικά μπορεί να έχει αυτό.
Οι τράπεζες πρωταγωνίστριες του 2024. Από την εξυγίανση στην ανάπτυξη
Το 2024 ήταν η χρονιά που ολοκληρώθηκε με εμφατικό τρόπο η πλήρης ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η είσοδος νέων κεφαλαίων και νέων επενδυτών και η αναπτυξιακή εξυγίανση όλων των ελληνικών τραπεζών. Δηλαδή των 4 συστημικών , της Attica Bank αλλά και η θετική παρουσία της Optima και (χρηματιστηριακά) της Τράπεζας Kύπρου. Ο χρηματιστηριακός τραπεζικός δείκτης είχε αυξηθεί μέχρι και 28% στο 7μηνο του 2024 αλλά σταδιακά και από τον Σεπτέμβριο, οι ρευστοποιήσεις κάποιων ξένων χαρτοφυλακίων αλλά και ελλήνων περιόρισαν την άνοδο των τραπεζών στο 22% (μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου).
Το πιο σημαντικό για τον τραπεζικό κλάδο είναι ότι αφ' ενός έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα (ποιοτική και ποσοτική) έναντι των κραδασμών και αφ' ετέρου όλα τα κρίσιμα μεγέθη (στοιχεία ενεργητικού και μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 'NPE's) είναι ανταγωνιστικά των ευρωπαικών τραπεζών. Την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή άνοδο είχε η μετοχή της Eurobank (39,8% μεχρι 20/12) και ακολούθησαν η ΕΤΕ με 24,6%, η Πειραιώς με 21,6% ενώ η μετοχή της Alpha Bank έμεινε λίγο πίσω στη χρηματιστηριακή κούρσα με άνοδο 2,6% μέχρι την συγκεκριμένη ημέρα. Πολλοί θεωρούν αδικαιολόγητη -επενδυτικά- αυτή την υστέρηση και χαρακτηρίζουν τη μετοχή της Alpha Bank ως ευκαιρία αγοράς. Πολλώ δε μάλλον, που η τράπεζα έκλεισε μία μεγάλη στρατηγική συμμαχία με την Unicredit.
Tα μη τραπεζικά blue chips : Στήριξαν την αγορά
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, τα μη τραπεζικά blue chips στην πλειονότητά τους είχαν μία πολύ καλή πορεία αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Για παράδειγμα, η μετοχή της Μυτιληναίος (METLEN) έκανε ένα πολύ μεγάλο ράλι μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου και υποχώρησε στο β' εξάμηνο με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει την χρονιά με υποχώρηση. Αυτό βέβαια δεν αντανακλά τα αποτελέσματα του ομίλου που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά ούτε και τις επιχειρηματικές του κινήσεις και ειδικά ενόψει της εισόδου του στο London Stock Exchange στο α' τρίμηνο 2025
H μετοχή του Τιτάνα γνώρισε μία από τις καλύτερες χρονιές στα 112 χρόνια παρουσίας της στο ελληνικό χρηματιστήριο. Κατέγραψε άνοδο 85% (μέχρι τις 20/12) , έχει τα καλύτερα εταιρικά αποτελέσματα εδώ και 2 δεκαετίες (τουλάχιστον) ενώ αναμένεται να εισέλθει στο αμερικανικό χρηματιστήριο με την αρχή του 2025. Η μετοχή του ΟΤΕ, μετά την αλλαγή διοίκησης, και ειδικά στο β' εξάμηνο έκανε ένα μεγάλο σπριντ και κλείνει την χρονιά με άνοδο πάνω από 15%. Αξιοσημείωτη η πορεία της μετοχής της Coca Cola που με άνοδο σχεδόν 25% έφτασε κοντά στα επίπεδα που είχε τον Μάρτιο 2022 όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία που την έπληξε σημαντικά. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ευνοήθηκε τα μέγιστα από την πώληση της 'Τέρνα Ενεργειακή' αλλά και την αξιοποίηση επιχειρηματικών κινήσεων (Αττική Οδός) και αυξήθηκε πάνω από 35%.
Το 2024 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η χρονιά των μετοχών 'υποδομών'. Πολύ σημαντική ήταν η άνοδος και το ΟΛΠ που θα παρουσιάσει ιστορικά υψηλά αποτελέσματα αυτή τη χρονιά και του ΑΔΜΗΕ (η καλύτερη χρηματιστηριακά χρονιά του). Η μετοχή της ΔΕΗ θα ολοκληρώσει τη χρονιά, μάλλον με θετική μεταβολή αλλά έχοντας ενισχυθεί επιχειρηματικά, ενώ και ράλι προς το τέλος της χρονιάς (δ' τρίμηνο) έκανε η μετοχή της Lamda Development με την είσοδο εφοπλιστικών κεφαλαίων στον όμιλο.
Το χρηματιστήριο εδραιώθηκε ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων
Αν είναι κάτι για το οποίο φέτος η ελληνική αγορά μπορεί να υπερηφανεύεται είναι η βελτίωση της δυνατότητας προσέλκυσης κεφαλαίων σε προσφορές μετοχών από βασικούς μετόχους ή δημόσιες εγγραφές. Το συνολικό μέγεθος από τις δημόσιες προσφορές μετοχών και διαθέσεις πακέτων από βασικούς μετόχους ξεπέρασε τα 3,7 δις ευρώ ενώ οι επιχειρηματικές
συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων που ενεπλάκησαν έμμεσα ή άμεσα εισηγμένες εταιρίες του ΧΑ ξεπέρασε τα 10 δις ευρώ σε επιχειρηματική αξία. Τα μεγέθη αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι οι εισροές που παρατηρήθηκαν
δεν αφορούσαν ένα συγκεκριμένο κλάδο ή ήταν κεφάλαια ανάγκης όπως συνέβει το 2015 αλλά αφορούσαν κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο με ευρεία συμμετοχή εταιριών και έμφαση στους κλάδους της Ενέργειας, της Πληροφορικής, των Κατασκευών και των Τραπεζών. Βέβαια όλα αυτά είχαν ένα κόστος απόδοσης αφού η αγορά έφθασε στα όρια των αντοχών της αδυνατώντας πολλές φορές να ακολουθήσει το ράλι των ξένων αγορών ή να τιμολογήσει επαρκώς τα καλά νέα των εισηγμένων που αφορούσαν επιχειρηματικές συμφωνίες ή τις επιδόσεις κερδοφορίας. Ας είναι. Κάθε σκαλοπάτι έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα