Σελίδες

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

Πρωτοχρονιά: Εκεί που δεν γιορτάζουν σήμερα την έλευση του νέου χρόνου

Πρώτη μέρα της νέας χρονιάς σήμερα και μην νομίζετε ότι για όλους τους κατοίκους αυτού του πλανήτη η 1η Ιανουαρίου γιορτάζεται ως η αρχή του νέου έτους. Όχι! Για τους αρχαίους Μάγια, τους Άραβες και τους Κινέζους, αλλά και πολλούς άλλους λαούς η σημερινή μέρα είναι μια σαν όλες τις υπόλοιπες.
Την 1η Ιανουαρίου ως πρώτη ημέρα της χρονιάς επινόησαν οι σοφοί της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και οι Χριστιανοί την άφησαν ως είχε… για να γιορτάζουμε εμείς, να ξοδεύουμε ό,τι μας έχει μείνει σε δώρα, ποτά, ξενύχτια και τζόγο και να λέμε από την πρώτη κιόλας μέρα: «να πάει αυτός ο χρόνος και να μην ξανάρθει»…
Για να δούμε λοιπόν αυτούς που σήμερα τους ξημέρωσε μια μέρα όπως οι υπόλοιπες: μουντή ή ηλιόλουστη, καλή ή κακή, δύσκολη ή χαρούμενη, αλλά σίγουρα όχι Πρωτοχρονιά!
Κίνα: Η κινεζική Πρωτοχρονιά γιορτάζεται την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ή την τελευταία του Γενάρη. Η κινεζική Πρωτοχρονιά είναι γνωστή ως Φεστιβάλ Άνοιξης ή Σεληνιακό Νέο Έτος και η ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου συγκομιδής της άνοιξης. Εφέτος είναι η Χρονιά του Κουνελιού και θα γιορταστεί στις 22 Ιανουαρίου.


Ινδία: Κάθε Πολιτεία της Ινδίας γιορτάζει το Νέο Έτος σύμφωνα με το τοπικό ημερολόγιο στις 14 ή 15 Απριλίου. Για παράδειγμα: η Δυτική Βεγγάλη γιορτάζει στις 14 ή 15 Απριλίου και η μέρα είναι γνωστή ως Βεγγαλική Πρωτοχρονιά ( Pohela Boishakh). Το Ταμίλ Ναντού, η Άντρα Πραντές και άλλες νότιες πολιτείες γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά στις 6 Απριλίου και η ημέρα είναι γνωστή ως Ugadi και Puthandu αντίστοιχα. Στην πολιτεία Μαχαράστρα, η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται στις 14 Απριλίου και το φεστιβάλ είναι γνωστό ως Gudi Padwa.
Σρι Λάνκα: Η Σρι Λάνκα γιορτάζει την έλευση του νέου χρόνου στις 14 Απριλίου. Η Aluth Avurudda, είναι η ημέρα που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου συγκομιδής. Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα κρατούν τις εξώπορτες τους ανοιχτές αυτή την ημέρα για να υποδεχτούν την οικογένεια, τους φίλους, ακόμη και να καλωσορίσουν αγνώστους. Το φαγητό είναι το αποκορύφωμα της ημέρας (νομίζατε μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν;) με τοπικές λιχουδιές να κυριαρχούν και να δίνουν μια γεύση από την παραδοσιακή κουζίνα της Σρι Λάνκα.
Αραβική Χερσόνησος: Οι περισσότερες αραβικές χώρες γιορτάζουν το Νέο Έτος σύμφωνα με το Ισλαμικό Ημερολόγιο. Η ημερομηνία για το Ισλαμικό Νέο Έτος ή Ra's as-Sanah al-Hijriyah αλλάζει κάθε χρόνο. Για το 2023 Πρωτοχρονιά των Αράβων πέφτει στις 19 Ιουλίου. Η ημέρα γιορτάζει τη φυγή του Προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα, γνωστή ως Εγίρα, που στα αραβικά σημαίνει μετανάστευση.
Κορέα: Πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας γιορτάζουν το Σεληνιακό Νέο Έτος. Στην Κορέα, ο εορτασμός είναι μια τριήμερη υπόθεση με οικογένειες να προσφέρουν δώρα σε μια υπέροχη χρονιά που πέρασε. Εφέτος οι Κορεάτες θα υποδεχτούν τον καινούργιο χρόνο στις 22 και 23 Ιανουαρίου.


Ιράν: Οι Ιρανοί θα γιορτάσουν το Νορούζ, την Πρωτοχρονιά τους δηλαδή, στις 20 Μαρτίου, που σηματοδοτεί την είσοδο της άνοιξης· η ημέρα συμπίπτει με την Βορειοδυτική Ισημερία.
Ισραήλ: Η δική μας παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ή όπως την αποκαλούν οι Ισραηλινοί «Sylvester», έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Περισσότεροι Ισραηλινοί γιορτάζουν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, παρά το γεγονός ότι δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη. Οι παραδοσιακοί ορθόδοξοι Εβραίοι γιορτάζουν το Rosh Hashanah που αρχίζει με τη δύση του ήλιου στις 15 Σεπτεμβρίου του 2023 και τελειώνει το βράδυ της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου.
Γι’ αυτό αν θέλετε να γιορτάζετε κάθε μήνα Πρωτοχρονιά κόψτε εισιτήρια και κάνετε τον γύρο του κόσμου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα