Σελίδες

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Ερχεται νέα Ακαδημία Εθνικής Αμυνας που θα απορροφήσει τις Στρατιωτικές Σχολές; Τα σχέδια Δένδια-Πιερρακάκη

Η ιδέα δεν είναι καινούργια, καθώς από το 2019 ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικ.Παναγιωτόπουλος είχε ενημερώσει τη Βουλή ότι σχεδιάζει την αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατέθεσε την πρόταση περί συγχώνευσης των υπαρχόντων ΑΣΕΙ ΑΣΣΥ και της ΣΕΘΑ σε ένα Πανεπιστήμιο ή Ακαδημία, Εθνικής Άμυνας
Την ίδρυση Ακαδημίας Εθνικής Άμυνας, η οποία θα απορροφήσει τις στρατιωτικές σχολές και θα λειτουργεί όπως τα πανεπιστήμια, σχεδιάζουν σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Άμυνας και Παιδείας κ.κ.Δένδιας και Πιερρακάκης.
Η ιδέα δεν είναι καινούργια, καθώς από το 2019 ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικ.Παναγιωτόπουλος είχε ενημερώσει τη Βουλή ότι σχεδιάζει την αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατέθεσε την πρόταση περί συγχώνευσης των υπαρχόντων ΑΣΕΙ ΑΣΣΥ και της ΣΕΘΑ σε ένα Πανεπιστήμιο ή Ακαδημία, Εθνικής Άμυνας.
«Υφίσταται πρόταση για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών, από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) έως και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Οι σχετικές προτάσεις αυτή τη στιγμή τυγχάνουν επεξεργασίας και σύντομα θα δημοσιοποιηθούν», είχε πει τότε.
Οι προτάσεις αυτές λόγω των πολιτικών εξελίξεων μπήκαν τότε στον «πάγο», τώρα όμως επαβέρχονται ενόψει και της αναμόρφωσης στη διαδικασία εισαγωγής σπουδαστών στις Στρατιωτικές σχολές από το 2026 (καθώς δεν είναι εφικτό να γίνουν από εφέτος), που ανακοίνωσαν τον περασμένο Οκτώβριο οι υπουργοί Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο λόγος είναι όπως ειπώθηκε «εθνικός», καθώς η κάλυψη στις στρατιωτικές σχολές έχει πέσει στο 64% ενώ στη Σχολή Ευελπίδων στο 34%... Επιπλέον, αυξανόμενη είναι και η αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης, όπου το 2020 το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, το 2023 σε 18%, ενώ το 2024 σε 7%.
Εφόσον ολοκληρωθεί η μελέτη για την ίδρυση της Στρατιωτικής Ακαδημίας (ή Στρατιωτικού Πανεπιστημίου), θα πρέπει να λάβει και την έγκριση της ΕΘΑΕΕ και η λειτουργία του νέου ιδρύματος αναμένεται το νωρίτερο από το 2027.
Οι βασικές αλλαγές που έρχονται πιο άμεσα, είναι οι εξής:
-Από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2026, η πρόσβαση στις Στρατιωτικές σχολές θα γίνεται από τρία Επιστημονικά Πεδία (2ο, 3ο και 4ο), αλλά και από τα ΕΠΑΛ, σε ποσοστό 10%.
-Οι σπουδαστές τους θα λαμβάνουν μισθό 609 € (από 165 σήμερα) ενώ οι σπουδαστές των σχολών υπαξιωματικών θα λαμβάνουν 249 ευρώ από 124 σήμερα.
-Θα χορηγηθούν 20 εκ. ευρώ (+20 εκ. από το ΕΣΠΑ) για ενίσχυση των υποδομών τους
-Οι στρατιωτικές σχολές θα συνεργάζονται με φορείς όπως το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας προκειμένου να παρέχουν και διδακτορικά
Επιπλέον, θα τους χορηγείται φοιτητικό πάσο και θα διπλασιαστούν τα κονδύλια υποστήριξης σπουδών και παροχών στους σπουδαστές.
Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού θα προχωρήσουν έργα ύψους 19,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, ενώ θα γίνουν και έργα αναβάθμισης 18,1 εκατ. ευρώ από δωρεές για τις αίθουσες διδασκαλίας, τους κοιτώνες, τη βιβλιοθήκη, το εντευκτήριο και τις αίθουσες ψυχαγωγίας στη Σχολή Ευελπίδων, το αμφιθέατρο και τους κοιτώνες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Ικάρων καθώς και τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εστιατόρια και μαγειρεία της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.
Αναφορικά με τις νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη θα χορηγούνται διδακτορικοί τίτλοι σπουδών από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε τομείς αιχμής, θα προχωρήσει η σύνδεση διδακτορικής έρευνας με το Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας, θα χορηγούνται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και την Ανώτατα Διακλαδική Σχολή Πολέμου, θα αναδειχθούν τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Κέντρα Αριστείας, καθιερώνεται ο θεσμός του Στρατιωτικού Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και θα γίνει διασύνδεση με ΑΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η εκστρατεία προσέλκυσης νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης για τις προοπτικές καριέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, ενώ ήδη διεξάγονται δράσεις, όπως ο πλους μαθητών στο πλαίσιο της Ναυτικής εβδομάδας αλλά και η χρήση εξομοιωτών πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μακροπρόθεσμα, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι οι δράσεις που δρομολογούνται ώστε να καταστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις πιο ελκυστικές στις νέες και τους νέους αφορούν σε νέες δυνατότητες σταδιοδρομίας με νέα σύγχρονη δομή δυνάμεων, νέο σύστημα εξέλιξης, νέο πιο δίκαιο μισθολόγιο, νέο σύστημα μεταθέσεων με κίνητρα και το πλέον τεχνολογικά εξελιγμένο και καινοτόμο περιβάλλον.
Αναφορικά με την ουσιαστική στήριξη των στελεχών και των οικογενειών τους, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι σχετικά με την παροχή στέγης ήδη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα κατασκευής 1.000 κατοικιών με στόχο τις 3.000 κατοικίες το 2030. Επίσης, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των παιδικών σταθμών, το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών διαταραχών παιδιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ, η αξιοποίηση των ΑμεΑ από τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα βελτιωθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με το νομοσχέδιο να βρίσκεται σε τελική επεξεργασία, ενώ θα δημιουργηθεί και Μονάδα Φροντίδας Αποστράτων με στόχο τη φιλοξενία των ευάλωτων.
Από την πλευρά του, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι οι πρώτες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής θα γίνουν το 2026 και δεσμεύτηκε ότι το φοιτητικό πάσο θα χορηγείται και στους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα