Σελίδες

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Δραματική συνάντηση! Μέτρα σοκ με αύξηση στα όρια απολύσεων και περικοπές 13ου-14ου μισθού ....


Βαρύ το κλίμα στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου
Πολύ σκληρά, με πρωτοφανείς κοινωνικές επιπτώσεις, είναι τα μέτρα που θα επιβληθούν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός τούς ανακοίνωσε τα σκληρά μέτρα που επιβάλλει η τρόικα ως προϋποθέσεις για την παροχή του «πακέτου διάσωσης» από ΕΕ και ΔΝΤ.

Η βοήθεια θα είναι της τάξης των 120 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πακέτο που έχει πάρει ποτέ χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα μέτρα -πολλά από τα οποία είναι άμεσης εφαρμογής- στα οποία φαίνεται να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα είναι:

Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα
Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα
Ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού, στο μισθό στον ιδιωτικό τομέα
Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ
Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης
Αύξηση του ορίου των απολύσεων
Η πιθανή ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιο τρόπο θα γίνει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως έχει τη μορφή επιδόματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα περιλαμβάνεται στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, των αποζημιώσεων κ.λπ.

Σύμφωνα με πηγές του in.gr, η αύξηση του ΦΠΑ θα είναι κατά μία μονάδα όπου ισχύει το 10% και κατά δύο μονάδες όπου ισχύει το 21%.

Επίσης, σκληρές μάχες δίνονται ακόμη μεταξύ ελληνικής πλευράς και τρόικας για την αύξηση στο ποσοστό του ορίου των απολύσεων και για την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων από τις περικοπές. Αναζητείται τρόπος για να εξαιρεθούν από την κατάργηση των δύο συντάξεων.

Το θέμα κατάργησης της συλλογικών συμβάσεων εργασίας ετέθη, είπε η πηγή, αλλά θα μείνουν ως έχουν, αφού είναι νομοθετικά και συνταγματικά κατοχυρώμενες. Ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα θα εξακολουθήσει να ισχύει και σε ό,τι αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού.

Αντίθετα, βέβαιη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση του Οργανισμού Διαιτησίας.

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου πριν ανακοινώσει τα σκληρά μέτρα τη λήψη των οποίων επιβάλλει εκβιαστικά -από ό,τι άφησε να εννοηθεί- η τρόικα ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για να δανείσουν την Ελλάδα, ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, που οδήγησε και σε αύξηση του συνολικού ποσού, που τελικά θα διατεθεί στην Ελλάδα, το οποίο θα φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ, προσέθεσε η πηγή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι τα φώτα της δημοσιότητας φεύγουν από την κυβέρνηση και πέφτουν πλέον στους κοινωνικούς φορείς για το αν αποδεκτούν ή όχι τα μέτρα.

Οι ανακοινώσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας αναμένονται εντός του Σαββατοκύριακου.

Αντιδράσεις Συνδικάτων

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση, που εξαθλιώνει τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων».

Τόνισε ότι η απάντηση θα δοθεί τώρα στο δρόμο, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάτω από τέτοιες εξελίξεις οφείλει άμεσα να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες για την χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος: «Σήμερα διαπιστώσαμε ότι βρισκόμαστε σε μια τελειωμένη συμφωνία η οποία μέχρι τώρα συζητήθηκε, αποφασίστηκε ερήμην τουλάχιστον των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα. Βγαίνει μία απόφαση η οποία έρχεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη ζωή των εργαζόμενων και των συνταξιούχων».

«Η κατάργηση, όπως μας είπαν, του 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης, τρία χρόνια πάγωμα μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων σε βάρος του καταναλωτή, η αύξηση του ΦΠΑ και όποια άλλα μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά, έρχεται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών. Και μάλιστα μονόπλευρα» πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ υπενθύμισε την απεργία της 5ης Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά δε τον χρόνο εφαρμογής των επώδυνων μέτρων είπε: «άμεσης εφαρμογής και με συγκεκριμένα μέτρα όπως μας είπε ο αρμόδιος υπουργός και για το '10 και για το '11 και γενικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια».

Ειδικά για τις περικοπές στο δημόσιο απάντησε: «Θα το ανακοινώσει ο κ. Υπουργός, γιατί απ' ότι μας είπε ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Επομένως θα είναι έτοιμος να πει το τι ακριβώς θα έχει συμφωνήσει τη Δευτέρα».

Εξαιρετικά προβληματισμένος και ανήσηχος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «πήραμε μία γεύση από τα σκληρά μέτρα που έρχονται» και μίλησε για «δανειστές-εκβιαστές».

Ερωτηθείς αν φοβάται κοινωνική αναταραχή, απάντησε ότι αυτή ήδη υπάρχει και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του με την τρόικα τούς ανέφερε την ελληνική παροιμία ότι «όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες».

Στην επίσημη ανακοίνωσή του μετά την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιβεβαίωσε ότι ζήτησε «να γίνει αυτοτελής συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και όχι μόνο με τους Προέδρους των κοινωνικών οργανώσεων».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν ξέρω βέβαια με τη ραγδαία εξέλιξη των καταστάσεων αν τελικά θα έχει νόημα. Σκεφτείτε ότι το πιθανότερο είναι αυτά που ακούστηκαν θα ανακοινωθούν ενδεχομένως την Κυριακή στην πλήρη τους έκταση».

«Αντιλαμβάνεστε και το αντιλαμβάνονται όλοι οι Έλληνες ότι η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής της τουλάχιστον ιστορίας. Είναι ένα σημείο καμπής. Οι δανειστές όχι απλά πιέζουν, εκβιάζουν και ούτε καν επιδέχονται διαπραγματεύσεις. Πήραμε γεύση ενός πάρα πολύ σκληρού και άδικου πακέτου μέτρων κυρίως για την κοινωνία, μέτρων αντιαναπτυξιακών, νέων μέτρων που θα οδηγήσουν στην ύφεση» πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.

Σε ό,τι αφορά την τύχη του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα είπε ότι «νομίζω ότι με τις παρεμβάσεις μας και την αντίδραση που είχαμε, την εμμονή που δείξαμε, τεκμηριωμένη και με τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάσαμε, πρέπει να έχουν υποχωρήσει απ' αυτή την απαίτησή».

Σε ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις και αντιδράσεις της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της είπε χαρακτηριστικά: «Κατανοείς τη δύσκολη θέση της χώρας. Δεν κατανοείς τις πολιτικές και γι' αυτό αντιδρούμε, γιατί οι πολιτικές είναι μονομερείς και άδικες. Θα ακούσατε ότι άλλοι φορείς έχουν μια διαφορετική προσέγγιση. Τη χώρα μας την αγαπάμε όλοι. Αλλά αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων και των φτωχών ανθρώπων αυτής της χώρας, τους μη έχοντες και μη κατέχοντες και θα προσπαθήσουμε με τους αγώνες μας να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης».

Ερωτηθείς δε, αν φοβάται ότι θα σημειωθούν κοινωνικές εκρήξεις ο κ. Παναγόπουλος απάντησε: «κοινωνικές αντιδράσεις ήδη υπάρχουν και αντιλαμβάνεστε ότι με τέτοια μέτρα τα συνδικάτα θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους. Όπως είπα και στους κυρίους της Τρόικας, είναι σαν να σπέρνεις ανέμους. Και στην Ελλάδα λέμε ότι όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες».
Το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων σκιαγράφησαν με δηλώσεις τους ο Γ.Γαβρίλης, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, και ο Ηλ.Βρεττάκος, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, μέλη της Αυτόνομης Παρέμβασης:
«Η κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η ΕΕ σφαγιάζουν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά μας για το κεφάλαιο και τις αγορές. Καταργούν τον 14ο και 13ο μισθό στο Δημόσιο καθώς και την 14η και 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, παγώνουν τους μισθούς του Δημοσίου για τα επόμενα 3 χρόνια, προωθούν την κατάργηση του 14ου και 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και τους μετατρέπουν σε επίδομα παραγωγικότητας, καταργούν τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, αυξάνουν εκ νέου το ΦΠΑ και το φόρο στα καύσιμα, αυξάνουν το ποσοστό των απολύσεων στο 4% στον Ιδιωτικό τομέα, περιορίζουν τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις στον Ιδιωτικό τομέα.»
»Τα παραπάνω μέτρα οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία σε φτώχεια και εξαθλίωση.»
»Οι εργαζόμενοι, η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγούν στο δρόμο» τονίζουν και καλούν τους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν σήμερα, Πέμπτη, στις 7:30 μμ στο υπουργείο Οικονομικών, στη συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, για να δώσουμε την πρώτη απάντηση.
Οι παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να αθροίσουν δυνάμεις για να λυθούν τα προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε «σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές είμαστε όλοι συμπαραστάτες στην αναγκαία εθνική προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή απαιτείται πολιτική ευθύνη και κοινωνική σύμπνοια. Ο τόπος μας έχει πραγματικές δυνατότητες, μπορεί να ξαναδεί άσπρη μέρα».
»Η δική μας βούληση είναι δεδομένη. Ο ιδιωτικός τομέας, οι σύγχρονες επιχειρήσεις μπορούν και θα συμβάλουν, ώστε να ξαναϋπάρξει ελπίδα, προοπτική ανάπτυξης, δουλειές».
Υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.
O ίδιος συμπλήρωσε ότι κάθε σκέψη μετακύλησης του κόστους στα προϊόντα, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, είναι ανεδαφική, ενώ αντιτάχθηκε στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προσθέτοντας ωστόσο, ότι έχουμε την αίσθηση πως δεν θα φτάσουμε ως εκεί.
Τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά πρέπει να το παλέψουμε, δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Πηγή:ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα