Σελίδες

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

«Μαϊμού» επιδοτήσεις για 400.000 στρέμματα

2.380.000 είναι τα στρέμματα με βαμβάκι που καλλιεργούνται πανελλαδικά, αλλά για... χιλιάδες από αυτά οι αγρότες εισπράττουν ενισχύσεις που, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν δικαιούνται

Σε πάνω από 400.000 στρέμματα, σε ένα σύνολο 2.380.000 πανελλαδικά, εκτιμώνται οι καλλιέργειες με βαμβάκι, για τις οποίες οι αγρότες εισπράττουν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα ο έλεγχος της σωστής κατανομής των επιδοτήσεων στους αγρότες, μετά από χρόνια απραξίας που οδήγησαν συχνά στην κάλυψη των παρανομιών, έχει τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα στο τραπέζι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Η φωτογραφία από το Google είναι αποκαλυπτική, καθώς δείχνει πώς είναι τα αγροτεμάχια στη Θεσσαλία που καλλιεργούνται με βαμβάκι.
Το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ αξιοποιούν πλέον τις δυνατότητες που δίνει το ολοκληρωμένο για πρώτη φορά σύστημα της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων (ΟΣΔΕ) για τον έλεγχο των επιδοτήσεων και όλα δείχνουν ότι από τη διασταύρωση των στοιχείων το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αρκετά επώδυνα αποτελέσματα για έναν σημαντικό αριθμό αγροτών, που χρησιμοποιούσαν πλαστά στοιχεία, εισπράττοντας παράνομα εκατοντάδες εκατ. ευρώ από τις επιδοτήσεις....
..... Ηδη τα πρώτα δείγματα έχουν δοθεί από το υπουργείο με την αποκάλυψη κάποιων σκανδάλων που στάλθηκαν στον εισαγγελέα, αλλά όπως φαίνεται στις διασταυρώσεις των στοιχείων για τον έλεγχο των επιδοτήσεων ακολουθείται μια ιεράρχηση.

Η βαμβακοκαλλιέργεια είναι μία από αυτές, κι αυτό γιατί οι πολύ καλές τιμές που πήραν οι βαμβακοπαραγωγοί την καλλιεργητική περίοδο του 2009 έχουν οδηγήσει πολλούς να στραφούν φέτος μαζικά στο βαμβάκι, κάτι όμως που θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεπεραστεί κατά πολύ η οροφή των 2.500.000 στρεμμάτων που έχει τεθεί από την Ε.Ε. για το ελληνικό βαμβάκι. Μέχρι αυτό το όριο η χώρα μας εισπράττει από την Ε.Ε. ως ειδική ενίσχυση το ποσό των 202 εκατ. ευρώ που μοιράζονται εξ ολοκλήρου οι βαμβακοπαραγωγοί ως συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ομως, όπως προβλέπει ο κανονισμός 73/2009 του Συμβουλίου, «σε περίπτωση υπέρβασης της βασικής έκτασης, το ποσό της ειδικής ενίσχυσης μειώνεται κατ’ αναλογία της υπέρβασης». Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα στρέμματα καλλιεργηθούν πάνω από το όριο των 2.500.000 στρεμμάτων, τόσο περισσότερο θα μειωθεί το ποσό των 202 εκατ. ευρώ, ενώ το μικρότερο πλέον ποσό θα μοιραστούν και πολύ περισσότεροι δικαιούχοι από την περασμένη χρονιά. Ετσι τα 80,65 ευρώ ανά στρέμμα που πήραν ως συνδεδεμένη ενίσχυση οι βαμβακοπαραγωγοί τον περασμένο χρόνο μπορεί να πέσουν φέτος και κάτω από τα 50 ευρώ.

Στέλνουν το «μήνυμα»
Για τον λόγο αυτόν υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ έσπευσαν να «δείξουν τα δόντια» τους, ώστε να στείλουν το μήνυμα πως ο «χορός» που γινόταν στο παρελθόν με τις επιδοτήσεις τέλειωσε. Το πρώτο επώδυνο μήνυμα στάλθηκε πριν από ενάμιση μήνα, όταν η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι για το 2009, μετά τη διασταύρωση των στοιχείων μέσω του ολοκληρωμένου πλέον συστήματος του ΟΣΔΕ, άφησε απέξω περίπου 11.500 βαμβακοπαραγωγούς σε ένα σύνολο κοντά στις 80.000.

Σύμφωνα με το υπουργείο, για τους παραπάνω υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία από τις διασταυρώσεις ή τους επιτόπιους ελέγχους ή ακόμη, ενώ εμφανίζονταν ότι καλλιέργησαν βαμβάκι, δεν παρέδωσαν ούτε ένα κιλό παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα εκκοκκιστήρια.

Αλλοι πάλι δεν πληρούσαν άλλα κριτήρια της ΚΥΑ, δηλ. δεν κάλυψαν τις ελάχιστες αποδόσεις βαμβακιού ή δεν χρησιμοποίησαν πιστοποιημένο σπόρο. Επίσης τροποποίησαν χωρίς δικαιολογία την καλλιέργεια και ενώ είχαν δηλώσει π.χ. σιτηρά καλλιέργησαν βαμβάκι.

Από τα Σκούρτα Βοιωτίας
Στον εισαγγελέα 30 παραγωγοί που εισέπραξαν 180.000 ευρώ

Αποκαλυπτικό είναι το υπόμνημα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (πρόσκειται στο ΚΚΕ) που κοινοποιήθηκε στη Βουλή. Αναφέρει ότι πρόκειται ένα μέρος τους για φτωχούς βαμβακοπαραγωγούς, που για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσαν να πιάσουν το πλαφόν παραγωγής ή δεν είχαν τη «λαμογιά» να συμπληρώσουν το πλαφόν με πολλούς τρόπους.

Με το τελευταίο υπονοείται ο απίθανος χορός των παρανομιών που στήνονται, ώστε να εισπράττονται παράνομα οι επιδοτήσεις και είναι ευρέως γνωστές. Είναι γεγονός -παραδέχεται- ότι υπήρξαν περιπτώσεις που παραγωγοί διπλοέσπειραν ή καλλιέργησαν πλημμελώς για να πάρουν την ενίσχυση. Να σημειώσουμε ότι εκτός της συνδεδεμένης ενίσχυσης των 80,65 ευρώ ανά στρέμμα, οι βαμβακοπαραγωγοί εισπράττουν και τα 95 ευρώ ανά στρέμμα της ενιαίας ενίσχυσης, όταν για τα σιτηρά η ενίσχυση είναι συνολικά μόλις 43-44 ευρώ.

Το υπουργείο όμως δεν έμεινε στα παραπάνω και άρχισε να χρησιμοποιεί ήδη τη φαρέτρα του. Πριν από λίγες μέρες, μετά τη διασταύρωση των στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή έστειλε στον εισαγγελέα Λαμίας 30 παραγωγούς στην περιοχή Σκούρτας Βοιωτίας, οι οποίοι εμφάνιζαν ψευδώς να καλλιεργούν βαμβάκι και να εισπράττουν επιδοτήσεις ύψους 180.000 ευρώ τον χρόνο, σε μια πετρώδη περιοχή που καμία καλλιέργεια δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.

Παράλληλα διατάχθηκε η επανείσπραξη των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αποκαλύφθηκε, ότι ένας εκ των εμπλεκομένων είναι συνδικαιούχος σε 10 τραπεζικούς λογαριασμούς (!).

Είχε προηγηθεί στα τέλη Απριλίου η αποκάλυψη στη Βουλή κι άλλου σκανδάλου με επιδοτήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας. Πάνω από 500 αγρότες εισέπρατταν ταυτόχρονα παράνομα επιδοτήσεις από προγράμματα ασυμβίβαστα μεταξύ τους όπως η απονιτροποίηση και η βιολογική γεωργία, ενώ παράλληλα εισέπρατταν και εξισωτική αποζημίωση, που δίνεται μόνο για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από δειγματοληπτικούς και μόνο ελέγχους, που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων.

Οπως δήλωσε η υπουργός, με εντολή της βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλοι παρόμοιοι έλεγχοι, οι οποίοι διεξάγονται με αυξημένους ρυθμούς, προσθέτοντας ότι η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και η διασφάλιση του δημόσιου χρήματος αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου και ότι είναι αποφασισμένη να πατάξει και να στείλει στη Δικαιοσύνη όλα τα φαινόμενα παράτυπων ενισχύσεων.
XΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
ΠΗΓΉ:Το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα