«Κόκκινη κάρτα» δείχνουν οι τράπεζες στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, στις εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του real estate.
Αντίθετα «πράσινο φως» για δανειοδότηση παίρνουν οι επιχειρήσεις παραγωγής αγροτικών προϊόντων, που ασχολούνται με την επεξεργασία και τυποποίηση τροφίμων, ο τουριστικός κλάδος, οι κατασκευαστικές και επενδύσεις σε ΑΠΕ και πράσινη ανάπτυξη.
Τα στοιχεία Σεπτεμβρίου της Τράπεζας Ελλάδος έδειξαν ότι οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εξακολουθούν να είναι παγωμένες και όπως όλα δείχνουν η χρονιά θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο. Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης υποχώρησε στο 1,2% τον Σεπτέμβριο (1,4% τον Αύγουστο του 2010 και 4,1% το Δεκέμβριο του 2009), ενώ τα συνολικά υπόλοιπα εμφανίζουν μείωση και διαμορφώθηκαν στα 261,59 δισ. ευρώ, από 262δισ τον Αύγουστο και 262,31 δισ. τον Ιούλιο.
Ειδικότερα η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων παρουσίασε το Σεπτέμβριο θετική καθαρή ροή 1,118 δισ. ευρώ με το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο 2,2% (στο 2,2% ήταν και τον Αύγουστο από 5% τον Δεκέμβριο 2009). Τα συνολικά υπόλοιπα των επιχειρηματικών χορηγήσεων μειώθηκαν στα 127 δισ. ευρώ (από 128,96 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και 133,59δισ ευρώ τον Δεκέμβριο 2009).
Σύμφωνα με την ΤτΕ τον Σεπτέμβριο επιταχύνθηκε η πιστωτική επέκταση προς τους κλάδους της ναυτιλίας (8,6%, από 4,5% τον Αύγουστο και 4% τον Δεκέμβριο 2009), των κατασκευών (Σεπτέμβριος στο 3,3%, Αύγουστος στο 1,8%, Δεκέμβριος 2009 στο 2,7%) και του ηλεκτρισμού-φωταερίου-ύδρευσης. Αντίθετα διατηρείται το αρνητικό πρόσημο στη χρηματοδότηση προς τη βιομηχανία (-1,9% τον Σεπτέμβριο από -2,8% τον Αύγουστο και -3,5% τον Δεκέμβριο 2009) και συνεχίζεται η επιβράδυνση στο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης προς τους κλάδους της γεωργίας, του εμπορίου (-2,3%) και του τουρισμού (4,4% από 7,8% τον Δεκέμβριο 2009).
Μάλιστα όπως αναφέρει στο Capital.gr ο κ. Θανάσης Τσάδαρης, διευθυντής κεφαλαιαγορών και χρηματαγορών της Attica Bank, «κλάδοι με αναπτυξιακό προσανατολισμό και στοχευμένη παραγωγή, χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες, αρκεί να διαθέτουν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως είναι, οι σύγχρονες υποδομές, υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εξαγωγικό προσανατολισμό, οργάνωση και εκπαίδευση του προσωπικού τους, σεβασμό στο περιβάλλον».
Και συνεχίζει: «Αυτές τις προϋποθέσεις εκτιμούμε ότι τις έχουν: Ο κλάδος παραγωγής αγροτικών προϊόντων, όπως και ο κλάδος παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων (εδώ ανήκουν πλήθος προϊόντων από το κρασί, το λάδι, τη φέτα, τη σταφίδα, τις ιχθυοκαλλιέργειες κλπ). Άλλοι κλάδοι με προοπτικές είναι αυτός του τουρισμού ως σύνολο, όπως και ο των κατασκευών (υποδομές, δίκτυα κλπ). Και φυσικά οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και πράσινη ανάπτυξη».
Αλλά και άλλο στέλεχος μεγάλης εγχώριας τράπεζας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Χρήματα για όσους έχουν τις προϋποθέσεις υπάρχουν. Όμως σίγουρα σήμερα οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν με την ίδια ευκολία που το έκαναν παλαιότερα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι χρηματοδοτούνται επενδύσεις που βοηθούν την ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα