Ξεχάστε την ταινία «Το ποντίκι που βρυχάται», τώρα πια υπάρχει το ποντίκι που... κελαηδά! Το νέο αυτό είδος είναι αποτέλεσμα της εργασίας μιας ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οσάκα, οι οποίοι μελετούν τη διαδικασία της εξέλιξης εν γένει και ειδικότερα τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε ο προφορικός λόγος.
Επειτα από μία σειρά πειραμάτων οι επιστήμονες διαπίστωσαν με έκπληξη ότι έφτιαξαν ένα ποντίκι που τιτιβίζει σαν πουλί!
Στο πλαίσιο της έρευνας «Εξελιγμένο Ποντίκι», η ομάδα του Αρικούνι Ουτσιμούρα ξεκίνησε να αναπαράγει γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία έχουν την τάση να αντιγράφουν λάθος το DNA και να εμφανίζουν πολλές μεταλλάξεις.
Το πιο περίεργο και πιο σημαντικό αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ήταν ένα ποντίκι που τιτιβίζει
ακριβώς όπως ένα πουλί.
ακριβώς όπως ένα πουλί.
Σε δηλώσεις του ο Αρικούνι Ουτσιμούρα, εξηγώντας την ακριβή διαδικασία της έρευνας, ανέφερε: «Οι μεταλλάξεις είναι η κινητήρια δύναμη της εξέλιξης. Διασταυρώσαμε τα γενετικά τροποποιημένα τρωκτικά για αρκετές γενιές για να δούμε τι θα συμβεί.
Εξετάσαμε τα νεογνά ένα προς ένα και μια μέρα ανακαλύψαμε ότι ένα από αυτά τιτίβιζε. Η εξέλιξη αυτή μου προκάλεσε έκπληξη, αφού περίμενα να δω ποντίκια με διαφοροποιήσεις στη φυσική κατατομή». Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα ίδια πειράματα δημιουργήθηκε ένα ποντίκι με κοντά άκρα και μια ουρά σαν σκύλου! Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, πάντως, το ποντίκι που κελαηδά γεννήθηκε τυχαία με αυτήν την ιδιότητα, όμως είναι μια ιδιότητα η οποία πέρασε στους απογόνους του και έτσι στο εργαστήριο υπάρχουν αυτή τη στιγμή συνολικά 100 ποντίκια τα οποία κελαηδούν.
Μια σημαντική παρατήρηση είναι ότι τα ποντίκια με τις φωνές πουλιών όταν φοβούνται δεν παράγουν όσους υπερήχους παράγουν τα κανονικά ποντίκια σε αντίστοιχη κατάσταση, ενώ όπως παρατηρήθηκε επίσης τα αρσενικά «ωδικά» ποντίκια τιτιβίζουν περισσότερο όταν αλλάζουν περιβάλλον και όταν βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα αρσενικά.
Προφορικός λόγοςΟι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οσάκα τονίζουν ότι όσον αφορά στην έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε ο προφορικός λόγος, τα ποντίκια που κελαηδούν επειδή είναι θηλαστικά δίνουν καλύτερα δεδομένα σε σχέση με τα πτηνά που χρησιμοποιούν άλλες ερευνητικές ομάδες για τον ίδιο λόγο.
«Εξετάζουμε εάν το ποντίκι που παράγει νέους ήχους έχει κάποια επιρροή σε άλλα ποντίκια της ίδιας ομάδας, εάν δηλαδή υπάρχουν κοινωνικές συνεκδοχές» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Οτσιμούρα, ενώ συμπλήρωσε πως το όνειρό του είναι τα πειράματα προσομοίωσης της εξέλιξης να συνεχιστούν, για να μπορέσει κάποια μέρα να δημιουργήσει τον... Μίκι Μάους.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Ξέρω πως ακούγεται μακρινό κάτι τέτοιο και αρκετοί θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν γελοίο, όμως κάνω ό,τι κάνω με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα κατασκευάσω τον Μίκι Μάους».
Τα πουλιά «μαθαίνουν» τραγουδώνταςΠρόσφατες έρευνες είχαν συνδέσει την ομιλία με κάποιες μεταλλάξεις του γονιδίου Foxp2, όμως οι αντιρρήσεις για αυτήν την προσέγγιση ήταν πολλές καθώς σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες το γονίδιο αυτό φαίνεται ότι παίζει εντελώς συμπληρωματικό ρόλο στην όλη διαδικασία του λόγου και της επικοινωνίας.
Πολλές έρευνες έχουν καταδείξει ότι τα ωδικά πτηνά, αλλά και άλλα ζώα (όπως οι χιμπαντζήδες) για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό ηχητικών σημάτων, τραγουδιών, φωνών, καθώς και κάτι σαν νοηματική γλώσσα. Οπως φαίνεται από τις έρευνες, τα πουλιά χρησιμοποιούν συγκεκριμένους φθόγγους, ενώ «μαθαίνουν» και συγκεκριμένα τραγούδια με ξεκάθαρους γλωσσικούς-«γραμματικούς» κανόνες, τους οποίους μεταβιβάζουν οι γονείς στα παιδιά μέσω κοινωνικότητας. Μάλιστα κάποια πτηνά (όπως κάποια είδη κοράκων) έχουν την ιδιότητα να χρησιμοποιούν εργαλεία.
Χρήστος Στασινόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα