Σελίδες

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Aπόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου,το οποίο δικαίωσε επιχειρηματία, ο οποίος ζητούσε μείωση του ενοικίου εξαιτίας της κρίσης

 Επαγγελματική στέγη: Στα αζήτητα εμπορικές πιάτσες έως 35% κάτω τα ενοίκια

Επαγγελματική στέγη: Στα αζήτητα εμπορικές πιάτσες έως 35% κάτω τα ενοίκια«Καμένη γη» αφήνει στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων η οικονομική κρίση. Εμπορικοί δρόμοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις ερημώνουν, τα «λουκέτα» αυξάνονται κατά χιλιάδες κάθε μήνα, με τις εκτιμήσεις των εμπόρων να κάνουν λόγο για 65.000 επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τους τελευταίους 13 μήνες.
Μεγάλη βουτιά σημειώνουν και τα ενοίκια των καταστημάτων, καθώς οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού από τη μία πληρώνουν φόρους κι από την άλλη δεν εισπράττουν εισοδήματα.
Απόφαση - σταθμός
Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για μείωση έως 35% στην πρωτεύουσα και γύρω στο 20% στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις.
Πολύ σημαντική θεωρούν οι έμποροι και την απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου, το οποίο δικαίωσε επιχειρηματία, ο οποίος ζητούσε μείωση του ενοικίου εξαιτίας της κρίσης. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να μειώσει κατά 23% το μίσθωμα κι από 6.300 ευρώ να το κατεβάσει στα 5.000 ευρώ, διότι ο επιχειρηματίας με στοιχεία που κατέθεσε αποδείκνυε ότι έχει υποστεί δραματική πτώση του
 τζίρου του εξαιτίας της κρίσης.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καθώς εκατοντάδες άλλοι επιχειρηματίες μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν μείωση ενοικίου σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν συναινεί σε κάτι τέτοιο. Σύφωνα με στοιχεία που δίνουν εκτιμητές και σύμβουλοι ακινήτων στο Κέντρο (Πατησίων, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σταδίου) πάνω από 250 εμπορικά ακίνητα να έχουν κλείσει σε σύνολο 1.250. Ο αριθμός αφορά τα ισόγεια καταστήματα, διότι αν μετρηθούν οι άλλοι όροφοι και οι στοές, το ποσοστό ανεβαίνει στο 40%.
Σε Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή έχει κλείσει κατά μέσο όρο το 20% των καταστημάτων, ενώ στη Λεωφόρο Ηρακλείου στη Νέα Ιωνία σε σύνολο 400 έχουν βάλει λουκέτο πάνω από 60.
Εκτιμητές
«Εσπασαν» και οι πιο ακριβές βιτρίνες
Εμπορικές πιάτσες δηλαδή, που άλλοτε έσφυζαν από καταναλωτές, σήμερα μετρούν εκατοντάδες κλειστά καταστήματα.
Στο Κολωνάκι (Σκουφά, Τσακάλωφ, Π. Ιωακείμ) τα λουκέτα ξεπερνούν το 10% σε σύνολο 300 καταστημάτων, δηλαδή 30 μόνο στους τρεις αυτούς δρόμους. Αν προστεθούν και μικρότεροι εμπορικοί δρόμοι καθώς και η Σόλωνος, τα κλειστά καταστήματα ξεπερνούν τα 100. Τα ενοίκια έχουν μειωθεί κατά 20%-30% και από 150 ευρώ/τ.μ. έχουν φτάσει τα 100-130 ευρώ/τ.μ.
Ακόμη και στον ακριβότερο εμπορικό δρόμο της χώρας την Ερμού καταγράφεται διαθεσιμότητα της τάξης του 15%-20%, ενώ τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει ακόμη και πάνω από 30%. Στον άλλοτε «χρυσό» δρόμο τα μισθώματα κινούνται κάτω από τα 200 ευρώ/τ.μ. και με ελάχιστο «αέρα» όταν πριν από 4 χρόνια ήταν γύρω στα 300 ευρώ/τ.μ.
Ακόμα και οι ακριβές εμπορικές βιτρίνες στα βόρεια και νότια προάστια «έσπασαν» με τα «λουκέτα» να αντιστοιχούν στο 15% του συνόλου. Στην οδό Μεταξά στη Γλυφάδα τα ενοίκια υποχώρησαν από τα 120-140 ευρώ/τ.μ. σε 80-100 ευρώ/τ.μ. ενώ στις οδούς Κολοκοτρώνη και Λεβίδου στην Κηφισιά τα μισθώματα κυμαίνονται μεταξύ 100-130 ευρώ/τ.μ. Η συγκέντρωση των malls στο Μαρούσι «ερήμωσε» το εμπορικό κέντρο, καθώς έχει κλείσει πάνω από το 20% των καταστημάτων. Τα ενοίκια υποχωρούν έως 30% και δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ/τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα