Σελίδες

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Μετά το Πάσχα η εξειδίκευση των μέτρων

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην Ελλάδα της δημιουργίας»Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην Ελλάδα της δημιουργίας»Αναλυτικά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2012 - 2015 ΕΔΩ
Το περίγραμμα των μέτρων, που θα φθάσουν τα τρία δισ. φέτος και συνολικά τα 26 έως το 2015, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και η δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών, αλλά και η επέκταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης σε νέες δημόσιες επιχειρήσεις. Παράλληλα, δόθηκε το στίγμα των αποκρατικοποιήσεων, όπως η πώληση ποσοστών του ελληνικού δημοσίου στη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε για συγκεκριμένες αλλαγές μετά το Πάσχα, απορρίπτοντας την πτώχευση ή την αναδιάρθρωση και τονίζοντας ότι δεν υπολογίζει κανένα κόστος. «Είμαστε στην εντατική» ήταν η χαρακτηριστική του φράση προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα Παρασκευή πάντως το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από τις 1040 μονάδες, ενώ απώλειες 1,26% κατέγραψε το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
.
Το πρόγραμμα αναλυτικά
Κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα έχει η μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 2 δισ. η οποία θα επιτευχθεί με εφαρμογή του «1 προς 5» στις προσλήψεις, μείωση συμβασιούχων, αύξηση του ωραρίου και υιοθέτηση της μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο.
Θα προχωρήσουν επίσης οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις φορέων με στόχο την εξοικονόμηση 1,1 δισ. ενώ ανοίγει και ο δρόμος για γενικευμένες μετατάξεις, καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός, «οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ανήκουν σε ένα Υπουργείο, αλλά είναι κρατικοί λειτουργοί».
Αλλαγές αναμένονται και στις ΔΕΚΟ με στόχο τα 2,3 δισ., ενώ θα προωθηθούν και μειώσεις 1,2 δισ. στις αμυντικές δαπάνες με μειώσεις εξοπλισμών και κλείσιμο στρατοπέδων.
Σε ό,τι αφορά στις περικοπές των λειτουργικών δαπανών, αυτές αφορούν όλους τους δημόσιους οργανισμούς και υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 1 δισ. ενώ θα υπάρξουν μειώσεις και στις δαπάνες στον χώρο της Υγείας. Ο στόχος είναι το 1,2 δισ. και θα επέλθει από συγχωνεύσεις νοσοκομείων, τη δημιουργία συστήματος κεντρικών προμηθειών, αλλά και τη μείωση των τιμών των ιατρικών πράξεων.

Στο χώρο της Υγείας θα αναζητηθεί επιπλέον 1,2 δισ. από την περικοπή στη φαρμακευτική δαπάνη μέσα από τα νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αναφορικά με τα επιδόματα, ο στόχος της εξοικονόμησης είναι τα 3 δισ. ευρώ που θα βρεθούν από την μείωση των επικουρικών συντάξεων ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ταμείου, κάτι που θα αποκαλύψουν οι αναλογιστικές μελέτες, ενώ θα επιβληθούν κριτήρια και για τα διάφορα επιδόματα.
Τα φορολογικά δε θα μπορούσαν να λείψουν από το πακέτο των μέτρων. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τα μέτρα «φορολογική συμμόρφωση» και περιμένει από αυτά 3,5 δισ. Εδώ αναφέρεται η ύπαρξη στρατηγικού σχεδίου για τη μείωση της φοροδιαφυγής (χωρίς όμως περισσότερες λεπτομέρειες), η διενέργεια περισσότερων ελέγχων και η δημοσιοποίηση των ονομάτων των παραβατών.
Επίσης θα υπάρξει και μείωση Φοροαπαλλαγών ύψους 2 δισ. ενώ θα μπουν και εισοδηματικά κριτήρια στις εκπτώσεις φόρων.

Στόχοι τίθενται επίσης και για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, που θα πρέπει να φέρει στα ταμεία 3,5 δισ. Και εδώ δεν καταγράφεται ο τρόπος, αλλά οι προθέσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή η μείωση της ανασφάλιστης εργασία από το 26% στο 12%, με αύξηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ και διενέργεια κοινών ελέγχων με το φοροεισπρακτικό σύστημα.

Τέλος, για τα ακίνητα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές με την κυβέρνηση απλά να ανακοινώνει τον επιμερισμό της αξιοποίησης σε τέσσερα χαρτοφυλάκια. Αρχικά θα ολοκληρωθεί η καταγραφή μέσα στον Απρίλιο. Το πρώτο χαρτοφυλάκιο θα παραδοθεί τον Ιούνιο και αναμένεται να προωθηθεί στην διεθνή αγορά μετά τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν αναμένει έσοδα καθόλου μέσα στο χρόνο, αλλά ίσως κάποια στιγμή μέσα στο 2012, ενώ για τα επόμενα τρία χαρτοφυλάκια δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την εισροή κεφαλαίων στα ταμεία, αλλά ούτε και ποιες μορφές θα πάρουν οι πράξεις που θα γίνουν. Αν δηλαδή θα είναι πωλήσεις ή αξιοποιήσεις.
• Καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών.
• Επέκταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης σε νέες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΕΡΤ και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
• Περικοπή των φοροαπαλλαγών με παράλληλη καθιέρωση εισοδηματικών κριτικών.
• Πώληση ποσοστών του ελληνικού δημοσίου στη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, καθώς και την πλήρη πώληση της ΛΑΡΚΟ.
• Στρατηγικό επενδυτή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και στις εταιρίες Ύδρευσης και Αποχότευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
• Την πώληση ποσοστού στην Αγροτική Τράπεζα, αλλά με διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου από το Δημόσιο.

Είμαστε στην εντατική
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τονίζοντας ότι η χώρα «είναι ακόμη στην εντατική». Παράλληλα υποστήριξε ότι η ύφεση δεν ήρθε από το μνημόνιο αλλά προϋπήρχε, ενώ αναφέρθηκε σε σειρά δράσεων προκειμένου να αλλάξει η χώρα . Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και προσδιόρισε ως βασικά προβλήματα της χώρας το δημοσιονομικό, τη διαχείριση του χρέους και τις αποκλείσεις.

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για .
«οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην Ελλάδα της δημιουργίας», καθώς και για αναδιάρθρωση της χώρας και όχι του χρέους.

Επικρίσεις βουλευτών
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε λόγο για κρίσιμη αποσύνθεση του κράτους, ενώ ο πρώην υπουργός Έκτορας Νασιώκας ζήτησε επιμήκυνση και «κούρεμα» του χρέους και πρόσθεσε ότι η δημόσια διοίκηση χειροτέρευσε και ο Καλλικράτης απέτυχε.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης ζήτησε να ελεγχθεί η περιουσιακή κατάσταση όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί τα τελευταία 20 χρόνια.

Τέλος, ο Οδυσσέας Βουδούρης επεσήμανε πως, ενώ ανθεί το φακελάκι, δεν έχει υπάρξει ούτε μία τιμωρία.

Αντιδράσεις κομμάτων
«Εκτός τόπου και χρόνου όσα είπε ο πρωθυπουργός» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

«Έρχεται καταιγίδα νέων βάρβαρων μέτρων» αναφέρει το ΚΚΕ.

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο οδικός χάρτης οδηγεί σε γκρεμό», σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα