Σελίδες

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΕΑΣ Μεσσηνιας : Αμφισβητούνται τα ποσά που παρουσιάστηκαν ως επισφαλείς απαιτήσεις

    
Για τα όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΣ Μεσσηνίας, σχετικά με το οικονομικό «άνοιγμα» των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ της οργάνωσης, μίλησαν χθες στο «Θ» το μέλος του Δ.Σ. Αριστείδης Γιαννακόπουλος και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Συμβούλιο Νίκος Σαρδέλης. Ο κ. Γιαννακόπουλος αμφισβητεί τα ποσά που παρουσιάστηκαν ως επισφαλείς απαιτήσεις της Ένωσης, γιατί, όπως λέει, σε κάθε συνεδρίαση παρουσιάζονται διαφορετικά νούμερα, ενώ ο κ. Σαρδέλης επισημαίνει ότι στο προσωπικό της ΕΑΣ δεν είχαν δοθεί σαφείς εντολές για την εμπορική πολιτική της οργάνωσης και ότι υπήρχαν φορές που ο ίδιος και συνάδελφοί του αναρωτιούνταν πώς έπρεπε να ενεργήσουν.
Ν. Σαρδέλης εκπρόσωπος εργαζομένων

«Δεν είχαμε σαφείς εντολές για το τι έπρεπε να κάνουμε»
«Τρία χρόνια και τέσσερις μήνες δεν είχαμε πάρει σαφείς εντολές για το τι πρέπει να κάνουμε, ούτε από το γενικό διευθυντή ούτε από τη Διοίκηση ή το προεδρείο. Εμείς, κάναμε μια εμπορική πολιτική, σύμφωνα με αυτά που γνωρίζαμε πριν από αυτή τη Διοίκηση, με παλιές εντολές προφορικές ή γραπτές. Δε μας έχει δοθεί κάποια άλλη εντολή, που να λέει ότι η επιταγή θα είναι τόσων μηνών ή ότι δε θα λαμβάνουμε γραμμάτια ως εγγύηση ή ότι δεν είναι εγγύηση όλη η επιδότηση, αλλά το 50%. Από μόνοι μας είχαμε αναρωτηθεί κάποιες φορές» αναφέρει ο κ. Σαρδέλης, ενώ προσθέτει:
«Το πρόβλημα το τωρινό είναι άλλο. Δεν είναι οι πιστώσεις που δίνουμε στους παραγωγούς. Αυτό δεν είναι κάτι επιλήψιμο, το δίναμε χρόνια, συνεχίζουμε να το δίνουμε και είναι υποχρέωσή μας. Το καινούργιο πρόβλημα που έσκασε τώρα είναι ότι η Διοίκηση δε γνώριζε, απ’ ό,τι φάνηκε μέσα στο συμβούλιο, ότι από το κεντρικό κατάστημα δίνονταν πιστώσεις σε ανθρώπους οι οποίοι ήταν αφερέγγυοι εκ προοιμίου. Δεύτερον, κάποιες επιταγές πελατών μεγάλων, με λάδια και ζωοτροφές, οι οποίες έληξαν, δε σφραγίστηκαν. Και κάποιες επιταγές πάλι μεγάλου ύψους, δε σφραγίστηκαν και ανταλλάχθηκαν με προσωπικές συναλλαγματικές ανθρώπων που, όπως φάνηκε, δεν είχαν κάτι να εγγυηθούν. Δηλαδή, χρήματα στον αέρα».
Ο κ. Σαρδέλης λέει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο οι πιστώσεις σε παραγωγούς και οι οφειλές επιχειρηματιών προς την Ένωση. «Άλλο οι άνθρωποι που πιστώνονται για τη σταφίδα, την ελαιοκαλλιέργεια, τις πατάτες ή τα καρπούζια τους και άλλο οι επιχειρηματίες που χρωστάνε στην Ένωση και οι οφειλές τους είναι επισφαλείς».
Αναφερόμενος γενικά στο λογιστικό σύστημα της Ένωσης, καταλήγει: «Το σύστημα αυτό είναι on line, πράγμα που σημαίνει ότι για οποιοδήποτε τιμολόγιο επί πιστώσει κόψει ένα υποκατάστημα, αυτόματα ενημερώνεται η καρτέλα και στο κεντρικό του λογιστηρίου. Άρα, δε δικαιολογείται κάποιος στο κεντρικό κατάστημα, εκεί που είναι η Διοίκηση και ο γενικός διευθυντής, να πει δεν ξέρω. Όλα τα στοιχεία είναι μέσα».
Α. Γιαννακόπουλος, μέλος Δ.Σ.
«Σε κάθε συμβούλιο έφερναν διαφορετικά ποσά»
«Τα αριθμητικά ποσά εγώ τα αμφισβητώ, γιατί σε κάθε συμβούλιο έφερναν και διαφορετικά. Φανταστείτε ότι στο προηγούμενο συμβούλιο στους Γαργαλιάνους, μία εταιρεία φαινόταν να χρωστάει 11.500 ευρώ και προχθές ο πρόεδρος είπε ότι χρωστάει 350.000. Μια άλλη εταιρεία δε φαινόταν καθόλου, ενώ προχθές είπαν ότι έχει πάει 300.000. Εγώ πιστεύω ότι είναι περισσότερα» σημειώνει ο κ. Γιαννακόπουλος.
«Τα επισφαλή είναι το πρόβλημα. Για τις πιστώσεις γενικότερα εμένα δε με απασχολεί, εάν κάποιος παραγωγός, δηλαδή, πηγαίνει και ψωνίζει στην Ένωση για μια καλλιέργεια, πληρώνει και ξαναπαίρνει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι, εάν κάποιος έχει πάρει εμπορεύματα, δεν τα έχει πληρώσει, και συνεχίζουν να του δίνουν. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι δεν πλήρωναν και συνέχιζαν να τους δίνουν» παρατηρεί ο κ. Γιαννακόπουλος και κάνει λόγο για ανθρώπους που ήξεραν και δε μιλούσαν. «Εγώ ζητούσα από καιρό στοιχεία και δε μου έδιναν, μου έλεγαν άλλα αντ’ άλλων».
Ενώ για την τριμελή επιτροπή που συγκροτήθηκε προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση, σχολιάζει: «Ορίστηκε μία επιτροπή με μέλη του Δ.Σ. για να κάνει έλεγχο. Δηλαδή, τι θα ελέγξουν, τον εαυτό τους; Και - χωρίς να θέλω να μειώσω κανέναν - οι άνθρωποι που θα κάνουν τον έλεγχο έχουν γνώσεις οικονομικών και λογιστικών;» αναρωτιέται ο κ. Γιαννακόπουλος και καταλήγει: «Φοβάμαι μήπως συγκαλυφθούν γεγονότα και βγει κάποιο εξιλαστήριο θύμα».
Της Μαρίας Νίκα

1 σχόλιο:

  1. ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΘΝ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΑΣ;
    ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ;
    ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ...ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ;
    ΠΑΝΤΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΠΑΝΤΟΥ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΝΑ ΑΛΑΞΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα