Σελίδες

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ζήτηση από Ιταλία & Ισπανία για ποιοτικό λάδι

Στα 2,70 η τιμή του ελαιολάδου στους Γαργαλιάνους
Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών του ελαιολάδου στη Μεσσηνία. Μετά την ξαφνική άνοδο που παρατηρήθηκε πριν από το Πάσχα με το έξτρα παρθένο από τα 2,15 ευρώ το κιλό να βρίσκεται στα 2,30, αυτές τις μέρες οι προσφορές έχουν φτάσει τα 2,60 με 2,70, όπως σημείωσε στο «Θ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρούτσος.
Ο κ. Βαρούτσος απέδωσε την άνοδο στη ζήτηση που σημειώνεται από την Ιταλία, αλλά και την Ισπανία. «Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον οι Ιταλοί, γιατί δεν είχαν παραγωγή φέτος, αλλά και οι Ισπανοί. Ψάχνουν ελαιόλαδο καλής ποιότητας». Τόνισε δε ότι τα 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό είναι τιμή παραγωγού, ενώ πρόσθεσε ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι τιμές ήταν γύρω στα 2,30.

Αντίδραση Κρητικών
Εν τω μεταξύ, την αντίδραση του επιστημονικού συμβούλου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Νίκου Μιχελάκη, προκάλεσε το θέμα των τιμών. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχθές, είπε ότι «ενώ οι τιμές αυξάνονται σημαντικά στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη διατηρούνται καθηλωμένες στα χαμηλά επίπεδα που βρίσκονταν εδώ και αρκετούς μήνες».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ ανέφερε ότι στις 27 Απρίλη στην Πελοπόννησο οι τιμές ήταν: 2,62 ευρώ στην Ένωση Λακωνίας, 2,40 στην Ένωση Μεσσηνίας και 2,80 στο Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων. Την ίδια μέρα στην Κρήτη κυμανθήκαν από 1,95 έως 2,10 το κιλό. Εκτίμησε δε, ότι η γενικότερη αυξητική τάση των τιμών σε επίπεδο Κοινότητας «μπορεί να αποδοθεί σε τρεις λόγους:


1. Με την ολοκλήρωση της συγκομιδής, διαπιστώνεται ότι τα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας (0,5 βαθμούς και κάτω) ήταν φέτος σχετικά μειωμένα, παρά το ότι η συνολική παραγωγή ήταν αυξημένη σε Ισπανία και Ελλάδα.
2. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσμηση που εφαρμόζεται στην Ισπανία (σε καλά κατά τ’ άλλα, αλλά με κακές οσμές λάδια) φέτος για πρώτη χρονιά εξετάζεται με βάση νέα κριτήρια, τα οποία θεσπίζει πρόσφατος κανονισμός του 2011. Με βάση τα κριτήρια αυτά, τα επίπεδα των «αλκυλεστέρων», που παράγονται με την απόσμηση, δεν επιτρέπουν σε πολλά ισπανικά λάδια να χαρακτηριστούν εξαιρετικά παρθένα, έστω και αν πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.
3. Οι λίγοι μεγάλοι διεθνείς αγοραστές, βιομηχανίες τυποποίησης και αλυσίδες διανομής, ενδεχόμενα θέλουν να προκαλέσουν ένα τεχνητό «οφ σάιντ», ένα κράτημα δηλαδή των τιμών πάνω από τις τιμές αναφοράς της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή της, η οποία ζητάται επίμονα τώρα και καιρό από την Ισπανία, αλλά και τις άλλες χώρες».

Διαφορά
Κρήτης - Πελοποννήσου
Δυσεξήγητη χαρακτήρισε ο κ. Μιχελάκης τη διαφορά των τιμών Κρήτης - Πελοποννήσου. «Γιατί οι τιμές που αναφέρονται αφορούν στην ίδια ποιότητα ελαιολάδου (τους 0,3 βαθμούς) και, επομένως, οι ισχυρισμοί περί καλυτέρων ποιοτικά ελαιόλαδων στην Πελοπόννησο δεν έχουν βάση. Έτσι, σαν μόνη εξήγηση που απομένει είναι η κατάσταση του κατακερματισμού της αγοράς στην Κρήτη, όπου, όπως επανειλημμένα έχουμε υπογραμμίσει, το ελαιόλαδο προσφέρεται από πάνω από 650 πωλητές (ΕΑΣ, ελαιοτριβεία, εμπόρους)».

Της Μαρίας Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα