Σελίδες

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Στα χαρακώματα παραμένουν οι "γαλάζιοι" συνεταιριστές

Η απόρριψη της πρότασης μομφής κατά του προέδρου της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλη Κοζομπόλη δεν έφερε ηρεμία, αποκατάσταση των σχέσεων και συναίνεση στην οργάνωση. Οι δύο πλευρές, πιστές στις θέσεις τους, παραμένουν στα χαρακώματα ενόψει της νέας αναμέτρησης που αναμένεται στη γενική συνέλευση της Ενωσης, στις 17 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος Β. Κοζομπόλης θεωρεί την καταψήφιση της πρότασης μομφής ως ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Η αντίθετη πλευρά παρατηρεί όπως πως είναι πλέον πρόεδρος μειοψηφίας, αφού οι 8 από τους 15 συμβούλους βρίσκονται απέναντί του.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού που παρουσίασε ο ορκωτός λογιστής, η ΕΑΣ το 2010 έχει παθητικό 1.750.000 ευρώ και οι απαιτήσεις της φτάνουν γύρω τα 6,5 εκ. ευρώ. Από αυτά ο ορκωτός εκτίμησε ότι τα 1,4 εκ. ευρώ δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχτούν.
Επίσης, αποφασίστηκε η δεύτερη γενική συνέλευση (ανεξάρτητα από απαρτία) της ΕΑΣ να πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου και σ’ αυτή πέρα από την έγκριση ή μη του ισολογισμού να ληφθεί απόφαση ώστε η Ενωση να μπορεί να πουλάει ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υπενθυμίσουμε ότι την πρόταση μομφής κατά του προεδρείου, που ουσιαστικά στρεφόταν κατά του προέδρου, την ψήφισαν 6 σύμβουλοι (Γιώργος Καμαρινός, Πάνος Παγάνης, Μιχάλης Αντωνόπουλος, Αριστείδης Κωνσταντίνος Μαντζούνης και Νίκος Κοτταρίδης). Δύο σύμβουλοι (Κώστας Κατσούλης και Γιώργος Λαζόγιαννης) απείχαν και 7 σύμβουλοι (Βασίλης Κοζομπόλης, Κανέλλος Κυριακού, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνος Χρυσανθακόπουλος, Ηλίας Ντονάς, Φώτης Δημητρόπουλος και Παναγιώτης Κόττος) καταψήφισαν.
Για τη στάση τους και την ψήφο τους στην πρόταση μομφής δήλωσαν στην "Ε":
Βασίλης Κοζομπόλης: «Καταρρίφθηκε μια προσπάθεια λάσπης εναντίον μου από τους 5 που υπέγραψαν την πρόταση μομφής. Η μη υπερψήφισή της για μένα θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης. Αυτό θα φανεί και στα επόμενα Δ.Σ., αν θα περνάνε οι αποφάσεις μας. Και πιστεύω ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα. Είναι μεγάλη η ήττα τους. Θυμήθηκαν και πεθαμένους για να μου στοιχειοθετήσουν κατηγορίες. Αυτό είναι ανέντιμο και αντιδεοντολογικό, και στην επερχόμενη γενική συνέλευση η σκευωρία θα καταπέσει. Δεν μπορεί δύο άνθρωποι με τις απόψεις τους να έχουν σε ομηρία την πλειοψηφία. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Τις αποστασίες πολλοί αγάπησαν, τους αποστάτες δεν τους θέλει κανένας».
Γιώργος Καμαρινός: «Την Ενωση τη γελοιοποίησε ο πρόεδρος με τα απαράδεκτα δημοσιεύματα, που έλεγε πως είναι αγρότης και αμισθί στην οργάνωση, ενώ παίρνει οδοιπορικά και αποζημίωση που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ. Είναι πρόεδρος κι έπρεπε να γνωρίζει αν ο διευθυντής του, τον οποίο έφερε ο ίδιος κατόπιν διαγωνισμού, είναι άξιος να διευθύνει την οργάνωση. Γνώριζε το Α και το Ω, και αν δε γνώριζε είναι λάθος δικό του. Και τότε δεν έχει την ικανότητα να διοικήσει την οργάνωση. Αν ήμουν στη θέση του θα είχα υποβάλει την παραίτησή μου, μ’ αυτά που του καταμαρτυρήθηκαν. Κατέθεσα την πρόταση μομφής γιατί με ενδιαφέρει η ακεραιότητα, το ηθικό μέρος και η επιβίωση της οργάνωσης.
Είναι πρόεδρος μειοψηφίας. Του ζητήσαμε να συζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης και δεν το δέχτηκε. Εχει κατασπιλωθεί το κύρος της οργάνωσης. Πότε θα εισπραχτούν τα χρήματα που οφείλονται στην οργάνωση; Γιατί δεν έγινε ΕΔΕ γι’ αυτούς που φταίνε; Για τις πράξεις του ο πρόεδρος κρίνεται από το Δ.Σ. Εχει ευθύνη ο πρόεδρος και πρέπει να είναι ειλικρινής».
Πάνος Παγάνης: «Υποστήριξα την πρόταση μομφής για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ενωση τους τελευταίους 2 - 3 μήνες και βγαίνουν στο φως. Στράφηκα κατά του προέδρου για την αδιαφάνεια, για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της οργάνωσης και για τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα. Υπάρχουν ευθύνες προσωπικές του προέδρου. Ξέραμε ότι δε θα περάσει η πρόταση μομφής. Επρεπε, όμως, να φανεί ότι είναι πρόεδρος μειοψηφίας, αφού στους 15 συμβούλους τον στηρίζουν μόνο οι 7. Επρεπε να φανεί ότι υπάρχει αντίδραση, πως υπάρχουν άτομα που αντιδρούν σ’ αυτή την πολιτική. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του».
Νίκος Κοτταρίδης: «Παρότι η πρόταση ήταν κουτσουρεμένη, καθώς θα έπρεπε να αφορά όλη την πλειοψηφία, θα ήμουν ανακόλουθος αν δεν την υπερψήφιζα. Θα έπρεπε με τη θετική ψήφο μου να επιβεβαιώσω τη μέχρι τώρα στάση μου και την κριτική μου κατά του προέδρου και της πλειοψηφίας, αν και οι 2 από τους 5 συμβούλους που υπέγραφαν την πρόταση μομφής κάλυπταν μέχρι πρότινος τον πρόεδρο. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι 8 σύμβουλοι, η πλειοψηφία του Δ.Σ., είναι κατά του προέδρου.
Με ανθρώπους που προέρχονται από μηχανισμούς, που καθορίζονται κι εκλέγονται από κόμματα, η Ενωση δεν μπορεί να προχωρήσει. Δεν πείθουν τον αγροτικό κόσμο, δεν έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Πρέπει να πάμε σε νέα πρόσωπα. Η Ενωση πρέπει να λειτουργήσει. Είναι οικονομική οργάνωση που συστάθηκε προς όφελος των μελών της. Δεν μπορεί να λειτουργήσει με διαχωριστικές γραμμές. Πρέπει να γίνει καθολικός διοικητικός και οικονομικός έλεγχος και να ανατεθεί μελέτη βιωσιμότητας. Είναι ανάγκη να δούμε πώς μπορούμε να επανακάμψουμε, να μειώσουμε το κόστος και να αυξήσουμε τις πωλήσεις. Δε χωράνε παράγοντες και πελατειακές σχέσεις στην οργάνωση. Να το καταλάβουν τα κόμματα, να την αφήσουν να λειτουργήσει μόνη της».
 Ρεπορτάζ Γιάννης Σινάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα