Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Νεκρή άλλη μια χελώνα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Νεκρή άλλη μια χελώνα στον Κυπαρισσιακό ΚόλποΑργός και επώδυνος ήταν ο θάνατος για τη 12η κατά σειρά θαλάσσια χελώνα που ξεβράστηκε νεκρή στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο -κοντά στο Καλό Νερό- με ένα μεγάλο αγκίστρι μήκους δώδεκα εκατοστών στον οισοφάγο της.
Ειδικότερα, όπως έδειξε η νεκροψία που διενήργησε η Σελίν Καμπάνα -εξειδικευμένη κτηνίατρος και για πολλά χρόνια εθελόντρια του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων»- η χελώνα είχε καταπιεί το αγκίστρι μαζί με το δόλωμα και πέθανε αφού ταλαιπωρήθηκε για αρκετές ώρες προσπαθώντας απεγνωσμένα να απελευθερωθεί.
Την ιστορία αυτή αποκάλυψε η μεγάλη εσωτερική ζημιά που παρατηρήθηκε στον οισοφάγο της θαλάσσιας χελώνας, της 12ης που βρέθηκε νεκρή στην παραλία. Στις περισσότερες από αυτές δεν έχουν βρεθεί εξωτερικά τραύματα, κι αυτό είναι ένδειξη πως η αιτία θανάτου είναι πνιγμός από εμπλοκή σε δίχτυα ή κατάποση πλαστικών, ή εσωτερικά τραύματα και πνιγμός από παραγάδι.
Μετά την καταγραφή του περιστατικού από το Λιμενικό Σώμα και την νεκροψία, ο Δήμος Τριφυλίας προχώρησε σε υγειονομική ταφή της άτυχης χελώνας.
Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου «Αρχέλων», η θηλυκή χελώνα βρισκόταν στην περιοχή για να αφήσει τα αβγά της στις παραλίες του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου, τη δεύτερη σε αριθμό φωλιών θαλάσσιας χελώνας περιοχή στην Μεσόγειο Θάλασσα, μετά την Ζάκυνθο.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται, για μία ακόμα φορά ότι «η αλιεία με μηχανότρατες και παραγάδια, αλλά και η μεγάλη πυκνότητα πλαστικών απορριμμάτων στην θάλασσα, αποτελούν σημαντικότατη απειλή για όλα τα είδη θαλάσσιας χελώνας και ευθύνονται για την επικίνδυνη μείωση των πληθυσμών τους.
Τόσο για τις μηχανότρατες, όσο και για τα παραγάδια, έχουν αναπτυχθεί αλιευτικά εργαλεία που βοηθούν στην μείωση της ζημιάς που γίνεται στις θαλάσσιες χελώνες και άλλα θαλάσσια ζώα. Η εξάπλωση της χρήσης τους όμως και η σωστή παρακολούθηση και εφαρμογή των οδηγιών στις περιοχές όπου επιτρέπεται η αλιεία είναι σημαντικές μακροπρόθεσμες ενέργειες που απαιτούν τον συντονισμό της Πολιτείας αλλά και την στενή συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου».
O «Αρχέλων», όπως καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου, «διεξάγει από το 1984 πρόγραμμα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, ενώ στοιχεία για εκθαλασσώσεις νεκρών και τραυματισμένων χελωνών συλλέγονται από όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα. Και τα δύο χρησιμοποιούνται και από τη Διεθνή Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) για την παρακολούθηση της κατάστασης των πληθυσμών της καρέτα-καρέτα στην Μεσόγειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα