Σελίδες

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Νοσοκομείo Κυπαρισσίας: Τη μαργαρίτα μαδάνε για το αν υποβαθμιστεί

Τελικά, «εκτός» πρότασης λειτουργικής αναδιάταξης ήταν, είναι ή τέθηκε το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας; Αυτά (όσα έχουν «διαδραματιστεί» τις τελευταίες μέρες) μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν!
Εξηγούμαι: Στην «Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας ΕΣΥ», την «Τελική Πρόταση» δηλαδή του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του το μεσημέρι της Παρασκευής 1η Ιουλίου, για διαβούλευση δύο εβδομάδων, προτεινόταν συγκεκριμένα: «Κεφάλαιο: 1.4. Μετατροπή χρήσης Νοσοκομείων - Κ.Υ. 5η Δ.Υ.Πε. Καμία μετατροπή, αλλά ανάπτυξη των Γ.Ν. - Κ.Υ. Κύμης και Καρύστου, ως μονάδες Π.Φ.Υ., βραχείας νοσηλείας, μιας ημέρας χειρουργείων, ΜΤΝ και αποκατάστασης. 6η Δ.Υ.Πε. 1. Γ.Ν. - Κ.Υ. Κρεστένων: μετατροπή του σε πλήρες Κ. Υ. Αγροτικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας - αποκατάστασης (5 - 10 κλινικών). 2. Ανάπτυξη όλων των Γ.Ν. - Κ.Υ. (Ληξούρι, Καλάβρυτα, Μολάοι, Κυπαρισσία), ως αντίστοιχη πρόταση στην 5η Δ.Υ.Πε. (ανωτέρω)”. Δηλαδή, όπως έχουμε ξαναγράψει, προτεινόταν το Γ.Ν. - Κ.Υ. Κυπαρισσίας να λειτουργεί, πλέον, ως μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βραχείας νοσηλείας, μιας ημέρας χειρουργείων, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Αποκατάστασης, με μειώσεις - συγχωνεύσεις κλινικών, μείωση κλινών από 80 σε 60, συνδιοίκηση (κοινή διοίκηση) με το Νοσοκομείο Καλαμάτας και αναπληρωτή διοικητή στην Κυπαρισσία.

Αμέσως «φούντωσαν» οι αντιδράσεις που ήδη είχαν ξεκινήσει με τις «διαρροές» της πρότασης Λιαρόπουλου, που κυκλοφορούσαν σε διαδίκτυο, εφημερίδες και κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Την ίδια μέρα το ΑΠΕ, που είναι κρατική υπηρεσία, σε ρεπορτάζ για το θέμα έγραψε για αλλαγή χρήσης 13 νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και της Κυπαρισσίας. Η πρόταση αυτή πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Κυπαρισσία, την Τριφυλία και τη Μεσσηνία γενικότερα και οι παρεμβάσεις πολιτικών και άλλων παραγόντων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν άμεσες, με διαβεβαιώσεις πως το νοσοκομείο δεν υποβαθμίζεται, παρά τα όσα συγκεκριμένα περιελάμβανε η πρόταση λειτουργικής αναδιάταξης μέχρι και προχθές. Προχθές, ω του θαύματος (!), «εξαφανίστηκε» από το κείμενο της πρότασης η συγκεκριμένη αναφορά για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Συγκεκριμένα, στην πρόταση που μέχρι και χθες το μεσημέρι υπήρχε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας σημειωνόταν: «Κεφάλαιο: 1.4. Μετατροπή χρήσης Νοσοκομείων - Κ.Υ. 5η Δ.Υ.Πε. Καμία μετατροπή. 6η Δ.Υ.Πε. Γ.Ν. - Κ.Υ. Κρεστένων: εξετάζεται η μετατροπή του σε πλήρες Κ. Υ. Αγροτικού ή Αστικού Τύπου, με μονάδα βραχείας νοσηλείας - αποκατάστασης (5 - 10 κλινικών)».
Για το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας δεν έγραφε απολύτως τίποτα. Αυτό, όμως, τι μπορεί να σημαίνει; Ότι δε θα γίνει καμία μετατροπή; Αν, πράγματι, το υπουργείο προτείνει οψίμως «καμία μετατροπή», γιατί δεν το γράφει, όπως, για παράδειγμα, στην 5η Δ.Υ.Πε; Μήπως το υπουργείο, μετά τις αντιδράσεις, «μελετά και εξετάζει» τη μελλοντική εξέλιξη - λειτουργική αναδιάταξη του νοσοκομείου; Αν ισχύει κάτι τέτοιο όμως, γιατί δε γράφει πως «εξετάζεται», όπως, για παράδειγμα, για το Γ.Ν. - Κ.Υ. Κρεστένων; Τι, άραγε, συμβαίνει; Αλλά και τι είδους διαβούλευση είναι αυτή που ανακοινώνεται, όταν η πρόταση της διαβούλευσης εν μέσω της υποτιθέμενης διαβούλευσης (επειδή ουσιαστικά μέχρι και σήμερα διαβούλευση με τις τοπικές αρχές, τους φορείς και την κοινωνία δεν έχει γίνει), αλλάζει, τροποποιείται ή ακόμη και «εξαφανίζεται», δεν υπάρχει, τουλάχιστον, από προχθές; Όπως είναι φυσικό, όλη αυτή η κατάσταση και το «σβήσε - γράψε» στην πρόταση, κάθε άλλο παρά καθησυχάζει και ηρεμεί τα πνεύματα καταλαγιάζοντας τις αντιδράσεις, αφού ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν σήμερα ή αύριο το πρωί δεν υπάρξει στο κείμενο της πρότασης του υπουργείου στην ιστοσελίδα του κάποια αναφορά στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και τι μπορεί με αυτή να προτείνεται. Μάλιστα, όπως μας έλεγαν χθες το πρωί εργαζόμενοι του νοσοκομείου, «όλη μέρα και όλη νύχτα πρέπει να είμαστε στο διαδίκτυο και να κοιτάζουμε αν γράφει και τι γράφει η πρόταση του υπουργείου για το νοσοκομείο. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Παίζουν με τη νοημοσύνη και τα νεύρα μας».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα