Σελίδες

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Κυπαρισσία: Τριήμερο ταχύρυθμο σεμινάριο μελισσοκομίας στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Συνεχίζοντας τη δημιουργική δράση στο πλευρό του μελισσοκομικού κόσμου της Τριφυλίας, το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας πραγματοποιεί τριήμερο ταχύρρυθμο σεμινάριο μελισσοκομίας στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του στην Κυπαρισσία.
Στο σεμινάριο, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο, συμμετέχουν αρκετοί μελισσοκόμοι από την Τριφυλία και τη Μεσσηνία αλλά και από γειτονικούς νομούς, γεγονός που δείχνει αφενός μεν την πολύ καλή, σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά που γίνεται στο Κέντρο και αφετέρου το αυξημένο ενδιαφέρον των μελισσοκόμων, επαγγελματιών και ερασιτεχνών, οι οποίοι ενημερώνονται για την βασιλοτροφία κυψέλης, τους τρόπους αντιμετώπισης των κυριότερων ασθενειών των μελισσών, τη μεταχείριση μελισσών κατά τη διάρκεια του έτους και συγκεκριμένα πως γίνεται η τροφοδοσία σε μια εντατική και σε μια βιολογική εκμετάλλευση (πρακτική και τακτική μέθοδος).

Εκπαιδευτής είναι ο γεωπόνος Δημήτρης Θεοχάρης, τέως Τμηματάρχης Μελισσοκομίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τους πιο έμπειρους στο γνωστικό αντικείμενο της μελισσοκομίας.
Για το σεμινάριο, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Τριφυλίας «Τέλλος Άγρας», με έδρα τους Γαργαλιάνους, Γκιώνης Αντώνιος σημείωσε στο «Θ»: «Πραγματοποιούμε μία τριήμερη ταχύρυθμη εκπαίδευση και παρόλο το δύσκολο της εποχής και τη δύσκολη μελισσοκομική χρονιά που είχαν οι μελισσοκόμοι, ανταποκρίθηκαν σε πολύ καλό, ικανοποιητικό, βαθμό» και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για την ανταπόκρισή τους και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο του Κέντρου «Δήμητρα» Κυπαρισσίας Γιώργο Τσουμάνη για τη συνεργασία και τη στήριξη που τους παρέχει.
Ερωτηθείς για τη μελισσοκομία στην περιοχή της Τριφυλίας απάντησε πως «εξελίσσεται πάρα πολύ ικανοποιητικά, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, γιατί υπάρχουν δυσκολίες και πολλές μάλιστα. Έχουν ασχοληθεί και πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι που έχουν όρεξη, έχουν ζήλο και την αγαπάνε. Γίνονται βήματα σταθερά και καλά και πιστεύω πως με τη βοήθεια και του ΟΓΓΕΚΑ και του Κέντρου εδώ και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, που μας βοηθάει πάρα πολύ και ο Διευθυντής ο κ. Παρασκευόπουλος έχει δείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στη μελισσοκομία όπως και σε όλα τα αγροτικά θέματα, θα πάμε ακόμη καλύτερα!». Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας Γιώργος Τσουμάνης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας πιστό στο ραντεβού του, κάθε καλοκαίρι, σε ό,τι έχει να κάνει με την ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκομίας διοργάνωσε και φέτος, σε συνεργασία με το Μελισσοκομικό Σύλλογο Τριφυλίας, τμήμα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης μελισσοκόμων. Η εκπαίδευση γίνεται σε μια δύσκολη χρονική εποχή, είμαστε μέσα στον Αύγουστο, αλλά και σε μια δύσκολη συγκυρία όσον αφορά τη μελισσοκομική περίοδο που είχαν οι μελισσοκόμοι μας. Είχαν μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά παρόλα αυτά, υπερπήδησαν τις δυσκολίες, όλα τα εμπόδια και τη χαμηλή τους ψυχολογία και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Το σεμινάριο εντάσσεται στη δράση του Υπουργείου σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση εκπαίδευσης των μελισσοκόμων και είναι διάρκειας 15 ωρών, 5 ώρες κάθε μέρα και σκοπός είναι να βελτιώσει τις, ήδη, αυξημένες δεξιότητες και γνώσεις των μελισσοκόμων της περιοχής. Στο σεμινάριο έχουν έρθει και συμμετέχουν, εκτός από τον μεγάλο πυρήνα των μαθητών μας που είναι μελισσοκόμοι της περιοχής της Τριφυλίας οι οποίοι είναι και άριστοι γνώστες του αντικειμένου, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι από την Πύλο, την Καλαμάτα, την Αρκαδία και την Ηλεία. Όπως βλέπετε, πλέον, η εκπαίδευση που υλοποιούμε στην περιοχή έχει αρχίσει και «ξεφεύγει» και από τα όρια αυτής. Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία μας με το Μελισσοκομικό Σύλλογο είναι σε σταθερή τροχιά. Τα σεμινάρια που κάνουμε είναι πετυχημένα και τα αποτελέσματα αυτών διαδίδονται και στους γειτονικούς νομούς, γι’ αυτό και έχουμε και συμμετοχές από εκεί».
Σημειώνουμε πως στην έναρξη του σεμιναρίου σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα