Σελίδες

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή-έκκληση Ευρωπαίων για επίλυση της κρίσης

Ομάδα 100 και πλέον επιφανών Ευρωπαίων, ζητά από τις χώρες της ευρωζώνης να κινηθούν προς μια μεγαλύτερη πολιτική ένωση, προειδοποιώντας ότι «χωρίς βαθύτερη ενοποίηση, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καταστραφεί».
Η έκκληση αυτή έρχεται με τη μορφή επιστολής που δημοσιεύεται σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, και έχει σταλεί στους επικεφαλής των κυβερνήσεων των 17 χωρών της ευρωζώνης.
Περιλαμβάνει ακόμη μία πρόταση να δημιουργηθεί ένα υπουργείο Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα μπορεί να δανειστεί για λογαριασμό των μελών της ευρωζώνης.
Ζητά δε περαιτέρω συγκέντρωση των δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη θεσμοθέτηση του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη, και για τη δημιουργία μιας στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη.
Έχοντας τις υπογραφές εκτός των «ανήσυχων πολιτών», η ομάδα αυτή περιλαμβάνει και 10 πρώην προέδρους και πρωθυπουργός, 10 πρώην υπουργούς Εξωτερικών και πέντε πρώην υπουργούς Οικονομίας/Οικονομικών.
Ακόμη, την επιστολή υπογράφουν επιχειρηματίες, πρώην Ευρωπαίοι Επίτροποι και διακεκριμένοι οικονομολόγοι. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν υπάρχει καμία υπογραφή από τρεις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα, ενώ σχεδόν οι μισές υπογραφές είναι από χώρες μη μέλη της ευρωζώνης.

Η πρωτοβουλία για την επιστολή ανήκε στον George Soros.
Το κείμενο της επιστολής
"Προς τους ηγέτες της ευρωζώνη: Μια ανοιχτή επιστολή από ανήσυχους Ευρωπαίους.
Η κρίση του ευρώ χρειάζεται μια λύση, τώρα. Τα τωρινά μέτρα είναι πολύ λίγα και έρχονται πολύ αργά, και προκαλούν μια χρηματοπιστωτική ταραχή παγκοσμίως. Το ευρώ κάθε άλλο παρά τέλειο είναι, όπως έχει αποκαλύψει η κρίση. Αλλά η απάντηση είναι να διορθώσουμε τα λάθη από το να επιτρέψουμε να υπονομεύσουν και ίσως να καταστρέψουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εμείς, ανήσυχοι Ευρωπαίοι, ζητάμε από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να συμφωνήσουν επί της αρχής για την ανάγκη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα:
1. Δημιουργεί ένα ενιαίο υπουργείο Οικονομικών που να μπορεί να συγκεντρώνει κεφάλαια για την ευρωζώνη στο σύνολό της και να διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη θα τηρούν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας
2. Ενδυναμώνει την κοινή εποπτεία, τους κανόνες και την ασφάλεια των καταθέσεων μέσα στην ευρωζώνη
3. Και αναπτύσσει μια στρατηγική που θα δημιουργεί τόσο οικονομική σύγκλιση όσο και ανάπτυξη, καθώς το πρόβλημα χρέους δεν μπορεί να λυθεί χωρίς ανάπτυξη.
Ενώ μια νομικά δεσμευτική συμφωνία διαπραγματεύεται και επικυρώνεται, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει στο μεταξύ να ενισχύσουν το EFSF και η ΕΚΤ να συνεργαστεί προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο την κρίση.
Οι θεσμοί αυτοί θα μπορούν τότε να εγγυηθούν και εν τέλει να επανακεφαλαιοποιήσουν το τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας τις χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη, να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, μέσα σε συμφωνημένα όρια, πρακτικά χωρίς κόστος, εκδίδοντας ομόλογα που θα μπορούν να προεξοφλούνται από την ΕΚΤ.
Καλούμε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αναγνωρίσουν ότι το ευρώ χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση. Η προώθηση εθνικών λύσεων, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να οδηγήσει στη διάλυση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα