Σελίδες

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Σχέδιο σωτηρίας από το χρέος χωρίς «κούρεμα»

«Ο χρόνος τελειώνει και το σχέδιο Eureca είναι η μόνη εναλλακτική λύση για να αποφευχθεί η χρεοκοπία»
Σχέδιο σωτηρίας από το χρέος χωρίς «κούρεμα»Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Επαφές με υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στην Αθήνα πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπος της Roland Berger για την προώθηση και τελική υλοποίηση του σχεδίου Eureca.
«Ο χρόνος τελειώνει και το σχέδιο Eureca είναι η μόνη εναλλακτική λύση για να αποφευχθεί η χρεοκοπία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Markus Krall υπεύθυνος για το πρόγραμμα Eureca της Roland Berger, ο οποίος αυτή την εβοδμάδα αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα για να συνεχίσει τις επαφές του.
Το σχέδιο Eureca είναι η μόνη λύση για να φύγει οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας και να αποφευχθεί η ζημιά που θα προκαλέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όχι μόνο στους Ελληνες αλλά και στους ευρωπαίους φορολογούμενους, στις ελληνικές και τις ξένες τράπεζες. Οπως τονίζει, όμως, η όποια συμφωνία πρέπει να προκύψει μέχρι το τέλος του χρόνου, γιατί αν προηγηθεί «κούρεμα» ή χρεοκοπία δεν μπορεί πια να εφαρμοστεί το σχέδιο.

Οπως αναφέρει, κατά τις επαφές του με τους έλληνες αξιωματούχους οι αντιδράσεις τους ήταν συγκρατημένα θετικές ενώ εξέφραζαν το προβληματισμό τους για το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Αντίθετα, παράγοντες της αγοράς, των τραπεζών και των επιχειρήσεων, το θεωρούν πολύ θετικό, το υποστηρίζουν, και θεωρούν ότι αποτελεί τη μόνη λύση για να επιστρέψει η ρευστότητα στην ελληνική αγορά.

«Ο ιδιωτικός τομέας αντιλαμβάνεται ότι με μια χρεοκοπία όλα τα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα θα έχαναν το 50-70% της αξίας του. Με το σχέδιο δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο να μην χαθει αλλά και να ενισχυθεί η αξία της χώρας και όλων των περιουσιακών στοιχείων ιδιωτικών και δημόσιων σε αυτή» σημειώνει ο κ. Krall.

«Αυτή τη στιγμή λόγω της κρίσης η Ελλάδα είναι υποτιμημένη και οι ιδιωτικοποιήσεις ούτε συμφέρει ούτε μπορούν να γίνουν. Με το σχέδιο προπληρώνεται η Ελλάδα για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα κάνει, βελτιώνει τα μακροοικονομικά της μεγέθη και εξασφαλίζει ένα θετικό περιβάλλον για να πραγματοποιήσει επιτυχείς ιδιωτικοποιήσεις σε υψηλές αποτιμήσεις.

Το σχέδιο αυτό μοιάζει με αυτό που είχε γίνει στην Ανατολική Γερμανία, με τη μόνη διαφορά ότι στην Ανατολική Γερμανία τα περιουσιακά στοιχεία ήταν γκρίζα παλιά και μολυσμένα κτίρια, ενώ η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη και πολύ πλούσια χώρα», σημειώνει χαρακτηριστικά. Μόνο η αξία του real estate υπολογίζεται κοντά στα 230-270 δις. ευρώ ενώ κατά την ιδιωτικοποίησή του, σημειώνει, μπορεί να προτιμηθούν έλληνες ιδιώτες και ελληνικές εταιρείες για να μην υπάρξει η αίσθηση ότι «τα πήραν οι ξένοι».

Σύμφωνα με το σχέδιο θα δοθούν στην Ελλάδα 125 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, με τα οποία θα μειωθεί το χρέος, ώστε να γίνει βιώσιμο, να φύγει οριστικά ο φόβος της χρεοκοπίας, να εξασφαλιστεί πιστοληπτική αξιολόγηση Α, να υποχωρήσουν τα CDS και να επιστρέψουν κεφάλαια για επενδυτές πίσω στη χώρα.

Οι ελληνικές τράπεζες, με το σχέδιο, αυξάνουν την αξία τους κατά 30 δισ. ευρώ, καθώς απελυθερώνονται από το βάρος των ομολόγων, και πλέον μπορούν να λειτουργήσουν ως τράπεζες διοχετεύοντας ρευστότητα και πάλι στις επιχειρήσεις που σήμερα ασφυκτυούν. Αντίστοιχα και τα ασφαλιστικά ταμεία γλιτώνουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Τα 125 δισ. θα είναι το τίμημα που θα προπληρωθεί στην Ελλάδα για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα κάνει για λογαριασμό της η ΕΕ μέχρι το 2025. Η Ελλάδα αυτά τα κεφάλαια θα τα «δανείσει» στο EFSF για να αγοράσει τα ομόλογά της, μειώνοντας ανάλογα το κύριο χρέος.

Προϋπόθεση για να δοθούν τα 125 δις. ευρώ είναι να δημιουργηθεί μια Εταιρεία Συμμετοχών στην οποία θα περάσει το σύνολο των ελληνικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία και πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν σταδιακά μέχρι το 2025, όχι όμως αμέσως ούτε σε αποτιμήσεις κρίσης ή χρεοκοπίας. Θα πουληθούν αφού πρώτα αναπτυχθούν και αφού γίνουν σε αυτά επενδύσεις 20 δισ. ευρώ αυξάνοντας περαιτέρω την αξία τους.

Αν το 2025 έχουν εισπραχθεί από τις πωλήσεις 125 δισ. ευρώ τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία επιτρέφονται στην Ελλάδα. Αν έχουν εισπραχθεί λιγότερα, η διαφορά θα επιβαρύνει το χρέος και αν έχουν εισπραχθεί περισσότερα επιστρέφονται στην Ελλάδα για να μειωθεί περαιτέρω το χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα