Σελίδες

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Προεκλογικό κλίμα για αβέβαιες εκλογές, εν μέσω ισχυρών κραδασμών του πολιτικού συστήματος

Προεκλογικό κλίμα για αβέβαιες εκλογές, εν μέσω ισχυρών κραδασμών του πολιτικού συστήματοςΗ πολιτική κατάσταση είναι "χύμα", κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει με βεβαιότητα πότε θα γίνουν οι εκλογές και πολύ περισσότερο αν θα φθάσουμε σε αυτές με "ακέραια" τα σημερινά κόμματα εξουσίας. Η εκτίμηση αυτή υψηλόβαθμου στελέχους του ΠΑΣΟΚ από τη Μεσσηνία, αποτυπώνει την πολιτική αβεβαιότητα που συνοδεύει την κυβέρνηση Παπαδήμου και τους ισχυρούς κραδασμούς που προκαλούν τα αλλεπάλληλα μνημόνια.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, κόμματα και παράγοντες προετοιμάζονται για την τελική ευθεία και μετρούν δυνάμεις. Οπως πληροφορηθήκαμε μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα διενεργηθεί δημοσκόπηση από το χώρο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μετρηθεί η απήχηση που έχουν στο εκλογικό σώμα βουλευτές και στελέχη του κόμματος, αλλά και η φθορά που έχουν υποστεί από τη συμπόρευση με τις πολιτικές επιλογές. Το γεγονός ότι με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα το κυβερνητικό κόμμα στην καλύτερη περίπτωση θα κερδίσει μια έδρα, εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των σημερινών βουλευτών, ενώ παράλληλα αποθαρρύνει νέα πρόσωπα από τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο.Από την άλλη πλευρά στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων καθώς υπολογίζεται πως θα εκλεγούν τουλάχιστον 3 βουλευτές και οι φιλοδοξίες είναι πολλές. Η υποψηφιότητα Σαμαρά στη Μεσσηνία και το "αίνιγμα" Λαμπρόπουλου είναι δύο από τους παράγοντες που θα κρίνουν πολλά σε σχέση και με τις υποψηφιότητες.
Φιλοδοξίες να κερδίσουν έδρα έχουν και τα μικρότερα κόμματα καθώς δημοσκοπικά παρουσιάζουν σημαντική άνοδο, αν και η στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου και οι διεργασίες στα κόμματα εξουσίας μπορούν να διαφοροποιήσουν αισθητά το σημερινό πολιτικό χάρτη.
Ειδικότερα: Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ εφόσον αυτός φθάσει ενιαία μέχρι τις εκλογές, νόημα έχει μόνον η… πρωτιά. Αυτή θεωρητικά θα μπορούσε να κριθεί από τη μάχη των μηχανισμών που μπορούν να κινητοποιήσουν ο Δ. Κουσελάς και η Ν. Γιαννακοπούλου, δευτερευόντως δε ο Οδ. Βουδούρης. Η φθορά τους όμως από τα αλλεπάλληλα "ναι" στην πολιτική που επιβάλλει το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ένα στοιχείο προς μέτρηση το οποίο θα πάρουν υπόψη τους τυχόν άλλοι ενδιαφερόμενοι. Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι ισχυρός παίκτης παραμένει ο Γ. Κανελλόπουλος που δραστηριοποιείται έντονα τον τελευταίο καιρό και θα είναι υποψήφιος εφόσον δεν υπάρχει κώλυμα από τη σημερινή του θέση (δηλαδή αν οι εκλογές γίνουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου). Από εκεί και ύστερα… αναζητούνται νέα πρόσωπα με την κομματική οργάνωση να βρίσκεται σε πλήρη διάλυση.
Στη Νέα Δημοκρατία περισσεύει η αισιοδοξία και το βέβαιο είναι πως ο Αντ. Σαμαράς θα θέσει υποψηφιότητα στη Μεσσηνία, είναι άγνωστο όμως ποια έδρα θα κρατήσει καθώς θα είναι υποψήφιος και σε δεύτερη περιφέρεια. Το θέμα της υποψηφιότητας του Γιάν. Λαμπρόπουλου παραμένει "μυστήριο" καθώς η επικοινωνία των δύο πλευρών γίνεται μέσω… διαρροών που δεν μπορούν να προδικάσουν τίποτε.
Ο Δ. Σαμπαζιώτης από τους παλιούς βουλευτές, ο Αγγ. Κωτσιόπουλος, ο Π. Κατσίβελας και ο Γιάν. Αδαμόπουλος είναι τα πρόσωπα που παίζουν για τις θέσεις του ψηφοδελτίου είτε διεκδικώντας είτε θέτοντας την υποψηφιότητα στη διάθεση του Αντ. Σαμαρά. Από τις γυναίκες η Β. Πλέτσα και η Αντ. Μπούζα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για μια θέση στο ψηφοδέλτιο, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από τον Μιλτ. Χρυσομάλλη. Η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για πρόσωπο κύρους που δεν έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα με την μάχιμη πολιτική, αλλά μέχρι τώρα οι κρούσεις ήταν χωρίς αντίκρισμα.
Από εκεί και ύστερα πολλά από τα μικρότερα κόμματα φιλοδοξούν να κατακτήσουν έδρα στη Μεσσηνία, ενώ πιο κοντινό φαντάζει το ενδεχόμενο για το ΚΚΕ στο οποίο όπως όλα δείχνουν προβάδισμα έχει η υποψηφιότητα του Αντ. Κατσά. Μάχη αναμένεται να γίνει στο ΛΑΟΣ, το ψηφοδέλτιο του οποίου θα έχει ως πυρήνα τους υποψήφιους των προηγούμενων εκλογών, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης προσβλέπει και επιδιώκει την έκπληξη. Στο ΣΥΡΙΖΑ γίνονται διεργασίες κεντρικά για ευρύτερα συμμαχικά σχήματα που μπορεί να επηρεάσουν και τη σύνθεση του τοπικού ψηφοδελτίου. Στη Δημοκρατική Αριστερά σύμφωνα με πληροφορίες μας συζητιούνται τα ονόματα της Βίνας Τσούτσουρα (ιστορικό στέλεχος του "Ρήγα Φεραίου" και του ΚΚΕ εσ.), του τ. δημάρχου Πεταλιδίου Ηλία Κουτσοδημητρόπουλου και των Π. Χαλβατσιώτη, Δ. Τροχάτου, Μπ. Βακαλόπουλου, ενώ για την Τριφυλία ακούγεται γνωστό όνομα γυναίκας από τον καλλιτεχνικό χώρο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η τελική απόφαση θα παρθεί το Δεκέμβριο σε σύσκεψη που θα γίνει στην Καλαμάτα παρουσία του Φ. Κουβέλη. Στη Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι υποψήφιος κατά πάσα πιθανότητα ο Μπ. Σταθόπουλος (πρώην αντιδήμαρχος Αριος), ενώ προσδοκούν να αποδεχθεί την πρόταση υποψηφιότητας και ο τ. δήμαρχος Μεσσήνης Κ. Σπυρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα