Στις 18 Mαρτίου όπως είχε προαποφασιστεί θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ από τις οποίες θα προκύψει ο διάδοχος του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κινήματος. Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε ότι δεν θα επισπευστούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του κ. Παπανδρέου και έτσι ο νέος αρχηγός αναμένεται να προκύψει στις 18 Μαρτίου, με εκλογές από τη βάση του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Γ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν στις 11 Μαρτίου, αλλά αργότερα υπονόησε ότι τελικά θα ισχύσει η
αρχική απόφασή τους για της 18 Μαρτίου.
Η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να γίνει στις 3 και 4 Μαρτίου, ενώ μέσα στο διήμερο αυτό ενδεχομένως να γίνει και το Εθνικό Συμβούλιο για την υποβολή υποψηφιοτήτων, χωρίς να αποκλείεται οι διαδικασίες να μεταφερθούν μια εβδομάδα νωρίτερα. Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεδριάσει ξανά την επόμενη Τετάρτη. αρχική απόφασή τους για της 18 Μαρτίου.
Πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο δημοσίως υποστηρικτής της υποψηφιότητας Βενιζέλου, Α. Λοβέρδος ζήτησε εκλογές, τις επόμενες ημέρες όχι τους επόμενους μήνες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα επανέλαβαν στη συνεδρίαση οι οι Νίκος Σαλαγιάννης, Γιάννης Μίχας, Νίκος Ανδρουλάκης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Κώστας Ασκούνης, Συλβάνα Ράπτη και Τόνια Αντωνίου, οι οποίοι πρότειναν οι κάλπες να στηθούν στις 4 Μαρτίου.
Μια άλλη παράμετρος, ωστόσο, του θέματος των εσωκομματικών εκλογών από τη βάση, είναι η πληροφορία ότι επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας Γ. Ανωμερίτης μετά τα ενημερωτικά σημειώματα που έλαβε από τις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πολιτικοί, οικονομικοί και τεχνικοί λόγοι απαγορεύουν την απ’ ευθείας εκλογή από τη βάση». Η εκτίμηση αυτή δεν παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Διαγραφές βουλευτών
Επίσης, «αγκάθι» στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θεωρείται η διαγραφή των «ανταρτών» βουλευτών, με τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο να χαρακτηρίζει σκληρή τη διαγραφή τους και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, κάνει ένα ακόμη «βήμα» υπονοώντας ότι η απόφαση πρέπει να ανακληθεί διότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη όλα τα στελέχη του, όλους τους βουλευτές του». Όλα αυτά πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση, η Ασπα Παπαηλιού, ζήτησε να επανεξεταστεί η απόφαση αλλά ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι έλαβε αυτή την απόφαση γιατί κατά τη γνώμη του δεν μπορεί κάποιοι σε τόσο κρίσιμες στιγμές να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. «Ήταν ένα δύσκολο θέμα αλλά έκλεισε», επισήμανε.
Στη συνεδρίαση, στην εισήγησή του ο Γραμματέας του Κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις είπε ότι «για τη δημιουργία του εθνικού μετώπου, χρειάστηκε η επιστροφή της ΝΔ, η προσγείωση της, στην πραγματικότητα . Ανέλαβαν έστω και τώρα τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό». Δεν είπε λέξη για τις διαγραφές των βουλευτών στην αρχική του εισήγηση, ενώ επιτέθηκε «στις δυνάμεις που δείχνουν με τη στάση τους να ονειρεύονται- για να μην πω να επιδιώκουν- την επιστροφή στη δραχμή», σημειώνοντας ότι «κινούνται αμετανόητοι, στην λογική της πολιτικής του μπάχαλου. Επιδιώκουν την τυφλή κοινωνική αναταραχή. Υπονομεύουν επί της ουσίας, την προσπάθεια διάσωσης της χώρας». Τέλος υποστήριξε ότι «η απήχηση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αυτή που καταγράφουν, όπως την καταγράφουν, οι δημοσκοπήσεις».
Υποψηφιότητα Χρ. Παπουτσή;
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μετά την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για εκλογή αρχηγού από τη βάση και τις ημερομηνίες που επιλέχθηκαν για την διαδικασία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, φέρεται να δηλώνει πώς θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά των διαγραφέντων και ανεξάρτητων βουλευτών, η μέχρι πρότινος εν δυνάμει υποψήφια, Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκλεγεί από τη βάση μετά από επίπονη ιδεολογική συζήτηση και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στεναχωριέμαι γιατί δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να γίνει νεοφιλελεύθερο κόμμα».
Πετσάλνικος κατά διαγραφών
Αγκάθι αποτελεί και η αντιμετώπιση των διαγραφέντων βουλευτών ειδικά όσων ψήφισαν επί της αρχής το νέο μνημόνιο και καταψήφισαν το άρθρο ένα, το οποίο όμως ήταν και το πιο σημαντικό.
Κατά των διαγραφών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε o πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, εκτιμώντας σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ πως «θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα, όπως η παραπομπή στα πειθαρχικά όργανα του Κινήματος για να εξεταστεί εκεί η ευθύνη των βουλευτών». Όσον αφορά τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι το μείζον είναι να τηρηθεί το καταστατικό και να είναι σύννομες οι διαδικασίες
Παπουτσής: Αρνούμαι τον ακρωτηριασμό του κόμματος
Σε γραπτή δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται:
«Το ζήτημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά θέμα διαδικασιών και προσώπων. Ούτε είναι θέμα διακανονισμών κορυφής.
Είναι ένα θέμα βαθειά ιδεολογικό και πολιτικό και αφορά το σύνολο των μελών και των φίλων του Κινήματος. Είναι, δηλαδή, θέμα της παράταξης , η οποία πρέπει να εκφρασθεί και να επιλέξει το νέο ηγέτη, με τις διαδικασίες που ορίζονται από το Καταστατικό μας.
Επιπλέον, η δύναμη του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον κοινό αγώνα όλων όσων πιστεύουν στην αξία της οργανωμένης πολιτικής δράσης και στο σεβασμό στις κοινωνικές δυνάμεις που μας έφεραν στην εξουσία.
Συνεχίζοντας να αγωνίζομαι για την πολιτική ενότητα και το ιδεολογικό πλαίσιο του Κινήματος στη σύγχρονη εποχή, αρνούμαι να αποδεχθώ τη θεωρία του ακρωτηριασμένου ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται ως πραγματικότητα.
Στην εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τη χώρα και το λαό, το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη όλα τα στελέχη του, όλους τους βουλευτές του, στην πρώτη γραμμή του αγώνα».
Γ. Φλωρίδης: Νέο κόμμα;
Ένα νέο πολιτικό «μεταρρυθμιστικό κόμμα», που θα κινείται στο χώρο μεταξύ ριζοσπαστικού κέντρου και Αριστεράς, ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει πριν τις ερχόμενες εκλογές ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης.
Σε συνέντευξη στην «Athens Voice», ο πρώην υπουργός και παραιτηθείς βουλευτής, επεσήμανε πως «οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις δεν είναι ικανές να υπηρετήσουν το στόχο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στη χώρα μας. Για αυτόν τον λόγο είμαι οπαδός ενός κόμματος στο χώρο ανάμεσα στο λεγόμενο "ριζοσπαστικό κέντρο" και την υπεύθυνη ευρωπαϊκή Αριστερά».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «θα ήθελα σ΄ αυτόν τον ευρύ χώρο να υπάρχει και μια υπεύθυνη συνιστώσα της Αριστεράς, που όμως θα έβρισκε επιτέλους το κουράγιο να τοποθετηθεί με καθαρότητα στα μεγάλα ζητήματα και να δεσμευτεί στην ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών για να σταθεί η χώρα στα πόδια της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα