Σελίδες

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Σχετικά με την τύχη των ασφαλιστικών ταμείων και των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα, μετά το «κούρεμα» που υπέστησαν εξαιτίας του PSI

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης
Του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη,
«Αυτοί οι άνθρωποι ψήφισαν Ελλάδα. Δεν έβγαλαν τα λεφτά τους στην Ελβετία. Εμπιστεύτηκαν τη χώρα τους και την ελληνική οικονομία και νιώθουν τώρα κοροϊδία και εξαπάτηση»
«Τι εννοούσε ο κ. Βενιζέλος όταν έλεγε ότι θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης των απωλειών για τους ιδιώτες αποταμιευτές έως του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ; Πώς και πότε; Τι εννοούσατε εσείς όταν είπατε «Εν ευθέτω χρόνω θα αντιμετωπιστεί»; Πώς απαντάτε στην πρόταση που σας έκανα για συμψηφισμό των ζημιών με φορολογικές υποχρεώσεις; Γιατί το δώσατε στις τράπεζες -και μάλιστα επεκτείνοντας και τη χρονική ισχύ του- και το αρνείστε τους ιδιώτες μικροαποταμιευτές;»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση, δια στόματος του κ. Βενιζέλου, θέτει ως προτεραιότητα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με νέα οικονομική βοήθεια, δεν έχει παρουσιάσει σαφή και συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο θα αποζημιώσει τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων και των ιδιωτών, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, εγώ πιστεύω ότι οι πολιτικοί πρέπει να λένε την αλήθεια και να λύνουν προβλήματα. Γιατί η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος και όχι με το προεκλογικό παραμύθιασμα: Λέγε, λέγε, φτιάξε μια επιτροπή να υπόσχεται στον κόσμο.
Σας ρωτώ: ο κ. Βενιζέλος ήρθε στη Βουλή και είπε ότι θα υπάρξει για τους μικροαποταμιευτές που αγόρασαν περίπου στο άρτιο, στο 100%, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, μηχανισμός αναπλήρωσης απωλειών και το συνέδεσε με το όριο των 100.000 ευρώ, που είναι εγγύηση για τις καταθέσεις.
Αυτοί οι άνθρωποι ψήφισαν Ελλάδα. Δεν έβγαλαν τα λεφτά τους στην Ελβετία. Εμπιστεύτηκαν τη χώρα τους και την ελληνική οικονομία και νιώθουν τώρα κοροϊδία και εξαπάτηση. Έρχεται τώρα ο κ. Γιούνκερ και λέει «μας διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος ότι γι’ αυτή την κατηγορία δε θα υπάρχουν διακρίσεις». Σας ρωτώ και θέλω σαφή απάντηση. Μη με παραπέμψετε στις προηγούμενες. Στο ερώτημά μου θέλω απάντηση. Όταν ο κ. Βενιζέλος υποσχόταν μηχανισμό το είχε συζητήσει στο Eurogroup;
Το ότι άλλα είπε στο Γιούνκερ και στο Eurogroup και άλλα είπε στη Βουλή, είναι συνειδητή εξαπάτηση, κύριε Σαχινίδη, ή προσπάθησε και δεν τα κατάφερε;
Πείτε μας τι προσπάθειες κάνατε, πού προσκρούσατε και δεν τα καταφέρατε.
Δεύτερον: Εσάς, πριν από λίγες ημέρες, μετά την αποκάλυψη Γιούνκερ ότι ο κ. Βενιζέλος αυτά που υποσχόταν στη Βουλή δεν τα ζήτησε εκεί, αλλά συμφώνησε στα αντίθετα -και στο χωροφύλακα ψωμί και στο ληστή χαμπέρι- σας ρωτάνε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Και απαντάτε: Θα υπάρξει αντιμετώπιση εν ευθέτω χρόνω.
Αν δεν μπορείτε να αποζημιώσετε, διότι φοβόσαστε τις νομικές παρενέργειες, γιατί δώσατε όλες αυτές τις διαβεβαιώσεις σε μικροαποταμιευτές;
Τι σας εμποδίζει να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι, αν δεν μπορώ να αποζημιώσω άμεσα -όπως δώσατε στις τράπεζες τη δυνατότητα να συμψηφίζουν ζημίες έναντι φορολογικών υποχρεώσεων και μάλιστα για πολλά χρόνια- θα σας αποζημιώσω τόσο όσο μπορώ και το υπόλοιπο της διαφοράς θα το συμψηφίσω με τις φορολογικές σας υποχρεώσεις έναντι του Ελληνικού Κράτους για τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν λύσεις.
Όπως με εθνική πολιτική είπαμε ότι εγγυούμαστε τις καταθέσεις -η Ελληνική Πολιτεία- έως των 100.000 ευρώ, μπορείτε να βρείτε ένα μηχανισμό αναπλήρωσης και εγγύησης για τους μικροαποταμιευτές έως 100.000 ευρώ, οι οποίοι δεν αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά στο 40%, στο 50%, στο 60% της ονομαστικής τους αξίας αυτά τα ομόλογα, αλλά τα αγόρασαν στο 99%, στο 98%, καμιά φορά και πάνω από το 100% της ονομαστικής τους αξίας.
Κύριε Σαχινίδη, δεν έχετε την πρώτη ευθύνη, αλλά σας όρισαν να εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση.
Επομένως, κωδικοποιώντας: Γιατί είπε αυτά που είπε μέσα στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος και είπε τα ανάποδα στο Eurogroup και τον κάρφωσε ο κ. Γιούνκερ; Ποιος είναι ο εύθετος χρόνος που εσείς αναφέρατε; Τι λέτε για τους μηχανισμούς εγγύησης και αναπλήρωσης, τους οποίους σας πρότεινα;
Και μη μας λέτε, δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε. Επιχείρησε η Κυβέρνησή σας να εξαιρέσει από το κούρεμα ομόλογα ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να ευνοήσει ορισμένες τράπεζες. Και το κατήγγειλα και ξεσηκώθηκε μεγάλη αρνητική δημοσιότητα για την Κυβέρνηση. Και αναγκαστήκατε να το πάρετε πίσω. Παρ’ότι η Eurostat έχει βάλει από το 2010 στο χρέος το περίφημο swap της Goldman Sacks τιτλοποιημένο με το όνομα «τίτλος», το αφήσατε απέξω. Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί να στέλνετε το μήνυμα ότι όποιος εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία και την Ελληνική Πολιτεία, πρέπει να υφίσταται αυτή την αφαίμαξη και την ίδια ώρα να μένουν στο απυρόβλητο και να βγάζουν τη γλώσσα στην ελληνική κοινωνία όσοι έβγαλαν τα λεφτά τους στην Ελβετία, στην Αγγλία, στις Νήσους Καϋμάν και των οποίων ούτε τη φορολόγηση των τόκων καταθέσεων έχετε εξασφαλίσει, ούτε τα ονόματά τους έχετε δώσει στη δημοσιότητα;»
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, ο οποίος σημείωσε όσο διαρκεί το PSI, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πει τίποτα για το ζήτημα των ιδιωτών ομολογιούχων.
Στη δευτερολογία του ο Δ. Παπαδημούλης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των ιδιωτών αποταμιευτών και έφερε το παράδειγμα ευρωπαϊκών χωρών που μεριμνούν για τους κατόχους εθνικών ομολόγων:
«Κύριε Σαχινίδη, ειλικρινά απορώ. Ξέρετε πάρα πολύ καλά –όπως ξέρουν και όλοι μέσα σε αυτήν την Αίθουσα, ελπίζω- ότι το κούρεμα το PSI, οι όροι του, οι ενδεχόμενες εξαιρέσεις του είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης, την οποία τη σχεδιάσατε και την υλοποιείτε και την ολοκληρώνετε με τη συνδρομή ακριβοπληρωμένων ξένων ειδικών συμβούλων. Δεν είναι αρμοδιότητα μιας διακομματικής επιτροπής. Στη Βουλή, μάλιστα, το φέρατε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Το ερώτημα, λοιπόν, στο οποίο και πάλι δεν απαντήσατε είναι: Τι εννοούσε ο κ. Βενιζέλος όταν έλεγε ότι θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης των απωλειών για τους ιδιώτες αποταμιευτές έως του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ; Πώς και πότε; Τι εννοούσατε εσείς όταν είπατε «Εν ευθέτω χρόνω θα αντιμετωπιστεί»; Πώς απαντάτε στην πρόταση που σας έκανα για συμψηφισμό των ζημιών με φορολογικές υποχρεώσεις; Γιατί το δώσατε στις τράπεζες -και μάλιστα επεκτείνοντας και τη χρονική ισχύ του- και το αρνείστε τους ιδιώτες μικροαποταμιευτές;
Επίσης, δεν περίμενα από εσάς να καταφύγετε στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Η εξαίρεση από το κούρεμα ομολόγων 7,9 δισεκατομμυρίων προέκυψε μετά την ψήφιση του PSI στη Βουλή με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το θέμα αυτό δημοσιεύθηκε που είχε άρωμα σκανδάλου και εύνοιας σε μεγάλη εφημερίδα –στο «Πρώτο Θέμα»- ημέρα Κυριακή. Κατέθεσα εγώ ερώτηση και σας ξεφώνησα τη Δευτέρα το πρωί. Υπήρξε δημοσιότητα. Και υπό το κράτος αυτής της κατακραυγής, ο κ. Βενιζέλος Τρίτη απόγευμα φώναξε τους τραπεζίτες, τους είπε «Παιδιά δεν μας παίρνει» και μπήκαν στο κούρεμα.
Όλοι στην Ελλάδα γνωριζόμαστε. Ο τόπος είναι μικρός. Όλοι ξέρουν ποιοι έχουν την εύνοια και τη στήριξη συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων –ο Βενιζέλος ή ο Παπαδημούλης, ο Βενιζέλος ή ο Τσίπρας- και όλοι ξέρουν ποιοι αγωνίζονται ενάντια της κυριαρχίας αυτών των συμφερόντων. Γι’ αυτό, λοιπόν, συλληφθέντες κλέπτοντας οπώρας καταφύγατε στη λάσπη περί μεγάλων συμφερόντων. Αυτά δεν με αγγίζουν, κύριε Σαχινίδη. Και δεν περίμενα εσείς να τα επαναλάβετε.
Από εκεί και πέρα, θέλω να μου πείτε και κάτι ακόμη: Πριν δώσετε τις διαβεβαιώσεις στον κ. Γιούνκερ ότι θα αντιμετωπιστούν και οι ιδιώτες μικροαποταμιευτές με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι υπόλοιποι, κοιτάξατε καθόλου να δείτε τι ισχύει στη νομοθεσία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Στο Βέλγιο και την Ολλανδία υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν τους ιδιώτες μικροαποταμιευτές από τέτοιες καταστάσεις για να συντηρούν το κλίμα της εμπιστοσύνης των πολιτών να αγοράζουν «πατριωτικά» -να το πω- το εθνικό τους ομόλογο.
Ξέρετε, τι κάνετε τώρα εσείς; Έχοντας εξαπατήσει αυτόν τον κόσμο, στέλνετε ένα σήμα ότι μάγκας και ωραίος είναι όποιος βγάζει τα λεφτά του στην Ελβετία όπου παραμένει στην ανωνυμία, παραμένουν αφορολόγητα και ότι είναι κορόιδο όποιος ψηφίζει Ελλάδα, αγοράζει στο άρτιο ένα ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Και κυρίως κορόιδο είναι όποιος πιστεύει τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης -τον κ. Βενιζέλο επί παραδείγματι στην προκειμένη περίπτωση- ο οποίος διαβεβαιώνει «Μην ανησυχείτε θα υπάρξει αποζημίωση, θα υπάρξει ειδική μεταχείριση».
Ειδική μεταχείριση και αποζημίωση γενναιότατη υπήρξε για τις τράπεζες και τους τραπεζίτες. Εκεί έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εύνοια για τους τραπεζίτες, εξαπάτηση και άγριο «κούρεμα» για τους ιδιώτες μικροαποταμιευτές. Και για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, μιλάμε για λίγες χιλιάδες ανθρώπων χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, που το σύνολο των αποταμιεύσεών τους είναι πολύ μικρό κλάσμα, της τάξεως των 2 ή 3 δισεκατομμυρίων, του συνολικού ύψους του χρέους. Άρα, δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα.»
Στη δευτερολογία του ο κ. Σαχινίδης απέφυγε εκ νέου να απαντήσει αναφέροντας ότι: «Η διαδικασία του PSI είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανταλλαγής στις 23 Μαρτίου, δεν μπορεί να πει τίποτα. Όποιες πρωτοβουλίες παίρνουμε, είναι στο όνομα των καταθετών. Δεν υπηρετούμε τους τραπεζίτες, αλλά ένα υγειές τραπεζικό σύστημα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα