Σελίδες

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΜΑΙΟΥ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ- ΠΡΩΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΜΕ ΑΠΟΥΣΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

 ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΜΑΙΟΥ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ- ΠΡΩΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΜΕ ΑΠΟΥΣΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΕΝΤΟΣ του δεύτερου 10ήμερου του Μαίου θα συγκομισθούν οι πρώτες ποσότητες πρώιμου καρπουζιού στην Τριφυλία καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοικές με δεδομένο ότι οι θερμοκρασίες ως το τέλος της εβδομάδας θα ξεπεράσουν ακόμα και στους 27 βαθμούς Κελσίου ενισχύοντας την πρωιμότητα της παραγωγή.
Μια βόλτα στις υπαίθριες καλλιέργειες το αποδεικνύει καθώς οι παραγωγοί είναι μεν ικανοποιημένοι από την πρόβλεψη για τις ποσότητες που θα παραχθούν όχι όμως από την τιμή του τα τελευταία χρόνια καθώς το καλλιεργητικό κόστος έχει αυξηθεί εκθετικά όπως έχουν τονίσει αρκετές φορές στο Ράδιο Κυπαρισσία 936 οι αγρότες της περιφέρειας.
Στη περιοχή της Τερψιθέας ο παραγωγός Δημήτρης Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι "τα περισσότερα προβλήματα αφορούν τον άνεμο και βροχή που αντιμετωπίσαμε από τον Φεβρουάριο, οπότε εξαρτόμαστε από τις καιρικές συνθήκες καθώς όσο βελτιώνεται η ηλιοφάνεια τόσο νωρίτερα θα έχουμε παραγωγή" για να προσθέσει ότι "σημαντικό στάδιο για το προιόν αποτελεί η καρπόδεση ενώ αυτή τη στιγμή η καλλιέργεια που έχουν οι παραγωγοί εκτείνεται σε 6.000 περίπου στρέμματα,
ενώ φέτος έχουμε εξελιχθεί φυτεύοντας όλες τις ποικιλίες όπως γκρίσμπι, galaxy, opla και ετησίως δοκιμάζουμε όλα τα νέα υβρίδια αν και είναι νωρίς να βγάλουμε τα συμπεράσματα για την κορύφωση της συγκομιδής η οποία τοποθετείται μετά τις 20 Μαίου". Παράλληλα εκτίμησε ότι "η Πολιτεία δεν μας βοηθάει πουθενά παρότι πέρσι ήταν μια ικανοποιητική χρονιά για τους παραγωγούς αλλά δεν γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει, ενώ οι εξαγωγές αποδεικνύουν ότι οι πρωτοποριακές τεχνικές όπως τα δίχτυα κάλυψης δείχνουν ότι έχουμε παγκόσμια πρωτοπορία" ενώ το "καλλιεργητικό κόστος είναι υψηλό με τις τιμές των αγροτικών εφοδίων είναι εξωπραγματικές'.
Ο κ. Παναγιώτης Μπένος από την Φαρακλάδα δήλωσε ότι "το καρπούζι έχει μεγάλες αποδόσεις αλλά οι τιμές είναι καθηλωμένες με τα έξοδα να αυξάνονται με τις τιμές να πάνε κάθε χρόνο προς το χειρότερο κατά γενική ομολογία, ενώ μας ανησυχεί το κόστος παραγωγής παρότι το καρπούζι μας εκτός από πρώιμο είναι νόστιμο καλλιεργώντας ποικιλίες γκρίσμπι και γκάλαξι". Για το μέλλον του καρπουζιού υπογράμμισε ότι "αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση υπάρχει πιθανότητα να αναγκαστούμε να αλλάξουμε καλλιέργεια στο μέλλον, πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι στο τόπο μας έχουμε μονοκαλλιέργεια όπως η ελιά η οποία δεν μπορεί να συνδυαστεί με το καρπούζι καθώς είναι διαφορετικού τύπου καλλιέργειες' αναφέροντας το παράδειγμα ότι σε 'καλλιέργειά μου μέσα σε ελαιοπερίβολο διαπίστωσα ότι μετά από βροχή τα ζιζάνια θεριεύουν με αποτέλεσμα το καρπούζι να αχρηστευθεί οπότε πρέπει να επιλέξουμε σε ποιο τύπο είναι κατάλληλος για την περιοχή μας". Καταλήγοντας επισήμανε ότι "χρειαζόμαστε ενεργή στήριξη από την απούσα Πολιτεία η οποία μας έχει εγκαταλείψει με αποτέλεσμα οι αγρότες να πληρώνουν την νύφη όπως αυξημένο πετρέλαιο, αγροτικά εφόδια, υλικό κάλυψης, μετακινήσεις και πολλά άλλα οπότε μάλλον το κράτος είναι εκτός τόπου και χρόνου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα