Σελίδες

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Στο Ελληνικό τόξο τα επίκεντρα των δονήσεων

Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στη θάλασσα της Μεθώνης
Στο σημείο της υποβύθισης της λιθοσφαιρικής πλάκας της Αφρικής, κάτω από αυτή της Ευρασίας, βρίσκονται τα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων που αναστάτωσαν τη Μεσσηνία τη Δευτέρα του Πάσχα, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο «Θάρρος» ο σεισμολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθαν. Γκανάς.
Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης του Πάσχα είχαν καταγραφεί περί τους δέκα μετασεισμούς, με μικρότερη ένταση. Ο κ. Γκανάς ανέφερε πως είναι φυσιολογική η εξέλιξη αυτή και εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός. «Δεν έχουμε κάποιον λόγο να ανησυχούμε ιδιαίτερα», υπογράμμισε.
Από τους μετασεισμούς που καταγράφηκαν στους σεισμογράφους, ο μεγαλύτερος, με ένταση 4,6 Ρίχτερ, έγινε στις 6.00 το απόγευμα, ενώ η σεισμική ακολουθία έχει εστιακό βάθος 30-40 χιλιομέτρων. «Η περιοχή αυτή έχει δυναμικό για μεγαλύτερα μεγέθη», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι λίγο νοτιότερα βρίσκεται το επίκεντρο της δόνησης των 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στις 14 Φεβρουαρίου του 2008.
Οι ισχυρότερες δονήσεις Η σεισμική ακολουθία ξεκίνησε στις 2.23 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα με τη δόνηση των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε βάθος 34 χιλιομέτρων. Συνεχίστηκε στις 3.02 μετά το μεσημέρι με άλλη μία δόνηση έντασης 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε βάθος 35 χιλιομέτρων, ενώ τρεις ώρες αργότερα σημειώθηκε μία με ένταση 4,5 Ρίχτερ, σε βάθος 32 χιλιομέτρων.
Χωρίς θύματα ή ζημιές
Οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις δεν προκάλεσαν, πέραν της αναστάτωσης, κάτι περισσότερο, αφού ούτε θύματα υπήρξαν ούτε και ζημιές καταγράφηκαν, σύμφωνα με το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Δημ. Καφαντάρη, ο οποίος είχε από την πρώτη στιγμή επικοινωνία με τους αρμοδίους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που το εστιακό βάθος είναι μεγαλύτερο των 30 χιλιομέτρων, αλλά και το επίκεντρο βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Άλλωστε, δε θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι στην περιοχή βρίσκεται και το φρέαρ των Οινουσσών, το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Από τον ίδιο χώρο διέρχεται και το ελληνικό τόξο, που περνά στα ανοιχτά της Μεσσηνίας και από το βόρειο μέρος της Κρήτης για να καταλήξει στην περιοχή της Ρόδου.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η περιοχή εμφανίζει έντονη σεισμικότητα και πως τελευταία καταγράφονταν δονήσεις που, λόγω του μικρού μεγέθους τους, περνούσαν απαρατήρητες.
Ο αντιπεριφερειάρχης
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς δήλωσε πως από την πρώτη στιγμή ζήτησε ενημέρωση για το σεισμικό φαινόμενο, ενώ βρίσκεται σε επαφή τόσο με τη Δημοτική Αρχή στην περιοχή Δήμου Πύλου – Νέστορος όσο και με το σεισμολόγο κ. Γκανά. Όπως έχει ενημερωθεί, από το μεγάλο σεισμό το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, μέχρι χθες το μεσημέρι, είχαν γίνει 10 μετασεισμοί. Ο δε σεισμολόγος κ. Γκανάς είναι καθησυχαστικός, όπως είπε ο κ. Αλευράς, μιας και το σεισμικό φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα