Σελίδες

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

“Χάρτα Νέων 2012” - Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των προτάσεων για την Ψηφιακή Ατζέντα στην Καλαμάτα


Καλαμάτα,  1 Μαίου 2012
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από 2 χρόνια παρουσίασε τη Στρατηγική για την Ευρώπη του 2020 με στόχο την έξοδο από την κρίση και την κατάλληλη προετοιμασία για τις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας. Ένας από τους 7 βασικούς άξονες της Στρατηγικής αυτής είναι και η Ψηφιακή Ατζέντα η οποία αποτελεί το σύνολο των δράσεων για την ανάδειξη της σημασίας των τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών ως πρωταγωνιστικά κεφάλαια στην πορεία της Ευρώπης προς την ανάκαμψη.
Σε αυτήν τη λογική και η χώρα μας έχει πάρει αντίστοιχες πρωτοβουλίες με σκοπό τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής Στρατηγικής για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει αναπτυχθεί κάποιος ολοκληρωμένος σχεδιασμός που να εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ε.Ε.
Η νέα γενιά μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό. Ουσιαστικά, καλείται να διαμορφώσει την ψηφιακή ατζέντα για την Ελλάδα τα πεδία στα οποία πρέπει να στραφεί η προσοχή, όπως η τεχνολογίες της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας και η λειτουργία του διαδικτύου ως πλατφόρμα αλληλεπίδρασης μεταξύ της Πολιτείας και των πολιτών.
Στα πλαίσια αυτά, παρουσιάσαμε χτες τις προτάσεις της “Χάρτας Νέων 2012” για την Ψηφιακή Ατζέντα στο ξενοδοχείο “Rex” στην Καλαμάτα. Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν οι κ.κ. Παναγιώτης Νίκας (Δήμαρχος Καλαμάτας), Μίλτος Π. Χρυσομάλλης (Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός) και ο Νίκος Μπατσικούρας (Υπεύθευνος Τομέα Έρευνας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών της ΟΝΝΕΔ).
Συγκεκριμένα προτείνουμε:

·                     Κατοχύρωση της πρόσβασης στο διαδίκτυο ως ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν επιτρέπεται η άρση απορρήτου, η διακοπή της σύνδεσης , η αναζήτησης στοιχείων των χρηστών κλπ. χωρίς προηγούμενη εισαγγελική παραγγελία ή/και δικαστική παρέμβαση.

·                     Ασφάλεια παιδιών στο διαδίκτυο. Ανάπτυξη νομοθετικών πρωτοβουλιών και σχετικής επιμόρφωσης των παιδιών σχολικής ηλικίας/ γονέων για την προστασία κατά την πλοήγηση. Ειδικές πλατφόρμες, σχολική ανάπτυξη, υποχρέωση πώλησης με συνοδευτικό λογισμικό κλπ.

·                     Πιστοποιημένη εκπαίδευση στο σχολείο. Στόχος η επίσημη πιστοποίηση ικανότητας χειρισμού μέχρι την 1η Λυκείου (τύπουECDL).

·                     Ανώτατη Εκπαίδευση και αγορά εργασίας. Αντικατάσταση των δωρεάν συγγραμμάτων με την οικονομικότερη και πρακτικότερη λύση της διανομής tablets με τα ηλεκτρονικά συγγράμματα σε κάθε φοιτητή. Υποστήριξη των πολιτικών ανοικτής πρόσβασης για τα ιδρύματα. Δημιουργία κεντρικού κρατικού κόμβου με όλα τα στοιχεία για μεταπτυχιακά, προγράμματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης και νεανικής επιχειρηματικότητας.

·                     Πνευματική ιδιοκτησία. Προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στα 30 έτη (από 70 σήμερα). Προώθηση/ αποσαφήνιση πολιτικών ορθής χρήσης (π.χ. youtube). Ενθάρρυνση των creative commons και του ελεύθερου λογισμικού.

·                     Ψηφιακές υποδομές/ Διαφάνεια στο Κράτος. Δημιουργία δικτύου Fiber To The Home (FTTH) το οποίο είναι ικανό να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες νέας γενιάς. Διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων δομών της "Ευρυζωνικότητας" για τον πολίτη και τον επιχειρηματία. Δημιουργία "'Έξυπνων" και οικολογικών κτιρίων.

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα