Σελίδες

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Βασικός μέτοχος ο Ακης (και) στο βιβλιοπωλείο Ιανός

Από γνωστά ξενοδοχεία, χώρους ψυχαγωγίας, τουριστικές επιχειρήσεις, καζίνα, μέχρι μονάδες παραγωγής τυροκομικών και επεξεργασίας ξύλου συνάθροιζαν... στον «επιχειρηματικό όμιλο συμφερόντων Άκη» οι διάφοροι ψίθυροι. Ωστόσο ουδείς όλα αυτά τα χρόνια είχε υποψιαστεί ότι στις ενδεχόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρώην υπουργού περιλαμβανόταν η αλυσίδα βιβλιοπωλείων «Ιανός ΑΕ».
Την αποκάλυψη, η οποία έπεσε σαν βόμβα στη Θεσσαλονίκη, έκανε ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος, μέσω των χειρόγραφων σημειώσεών του αλλά και εγγράφων τα οποία κατέσχεσαν από το σπίτι του οι εισαγγελικές αρχές.
Η είδηση ότι ο πρώην υπουργός διέθετε 180.000 κοινές ανώνυμες μετοχές της εταιρείας «Ιανός ΑΕ» συνολικής ονομαστικής αξίας 360.000 ευρώ αιφνιδίασε τους πάντες.
Ήταν κάτι που δεν γνώριζαν ούτε οι στενοί συνεργάτες του ιδιοκτήτη της εταιρείας, Νίκου Καρατζά, και φυσικά κανείς από τον φιλικό και κοινωνικό περίγυρό του.

Άγνοια είχαν όμως και οι πρώην συνεργάτες και φίλοι του κ. Τσοχατζόπουλου. «Όσες φορές τον ρωτούσαμε εάν έχει συμφέροντα στην άλφα ή στη βήτα επιχείρηση, όπως ακούγαμε, ο Άκης μάς απαντούσε πάντα με τον ίδιο κοφτό τρόπο, λέγοντας πως όλα αυτά είναι συκοφαντίες», εξομολογείται άνθρωπος που ήταν χρόνια συνεργάτης του πρώην υπουργού. Ο ίδιος συμπληρώνει πως «όλα αυτά τα χρόνια έχω ακούσει για πολλές επιχειρήσεις που δήθεν ανήκουν στον Άκη, αλλά για τον ‘Ιανό’ το ακούω πρώτη φορά».
Η αγορά των μετοχών
Η αποκάλυψη προήλθε από τις προσωπικές χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού, τις οποίες οι δικαστικές αρχές θεωρούν ιδιαιτέρως σημαντικές. Σ’ αυτές, όπως και στο κατασχεθέν αρχείο του κ. Τσοχατζόπουλου, εμφανίζονται έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι ο πρώην υπουργός προέβη στην αγορά συνολικά 180.077 κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρείας «Ιανός ΑΕ», συνολικής ονομαστικής αξίας 360.154 ευρώ.
Η αγορά έγινε σε τρεις φάσεις. Οι πρώτες 100.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 200.000 ευρώ, αγοράστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες την περίοδο που ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Ανάπτυξης, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αργότερα, το 2004, ο πρώην υπουργός προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό του άλλες 80.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 160.000 ευρώ, ενώ έναν χρόνο μετά, το 2005, αγόρασε άλλους 77 τίτλους, ονομαστικής αξίας 154 ευρώ! Εκτός από τα ανωτέρω, στο γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίγραφα των ισολογισμών της εταιρείας «Ιανός ΑΕ» και εκθέσεις αναφορικά με την οικονομική διαχείριση της επιχείρησης.
Αιφνιδιασμός
Η σχετική είδηση περί της εμπλοκής του κ. Τσοχατζόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Ιανός ΑΕ» κυκλοφόρησε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στη διάρκεια των εγκαινίων της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.
Ήταν η πρώτη φορά που ο ιδιοκτήτης του «Ιανού», Νίκος Καρατζάς, απουσίαζε από την τελετή εγκαινίων, γεγονός που συζητήθηκε και βεβαίως συνδέθηκε με την εν λόγω αποκάλυψη. Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της επιχείρησης, «ο Καρατζάς βρισκόταν στην Αθήνα καθώς έπρεπε να ρολάρει τη λειτουργία του εκεί βιβλιοπωλείου, από το οποίο είχε αποχωρήσει πριν από μερικές ημέρες ο επικεφαλής». Το θέμα απασχολούσε όλα τα πηγαδάκια που στήθηκαν στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Οι πάντες -στελέχη της επιχείρησης, εργαζόμενοι, εκδότες- δήλωναν αιφνιδιασμένοι.
Όλοι ανέμεναν μια δημόσια τοποθέτηση του κ. Καρατζά, ο οποίος χθες ή το αργότερο σήμερα, σύμφωνα με συνεργάτες του, επρόκειτο να δώσει κανονικά το παρών στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Το σύνολο πάντως των εκδοτών που παραβρέθηκαν το προηγούμενο τριήμερο στην έκθεση εξέφραζε τη συμπάθεια και τη στήριξή του στο πρόσωπο του κ. Καρατζά.
Ν. ΚΑΡΑΤΖΑΣ «Επέστρεψα τα χρήματα του Άκη»
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής ο κ. Καρατζάς απέφευγε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση, ενώ δεν απαντούσε ούτε στο κινητό του. Σύμφωνα με άνθρωπο του στενού περιβάλλοντός του ο οποίος συνομίλησε μαζί του, ο ιδιοκτήτης του «Ιανού» ήταν εμφανώς στενοχωρημένος, καθώς συνειδητοποιούσε ότι είχε μπλέξει σε μια υπόθεση η οποία θα έπληττε το επιχειρηματικό προφίλ του. Σε στενό φίλο του, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά, είπε πως «δεν υπάρχει τίποτε παράνομο σ’ αυτή την ιστορία».
Εξηγούσε ότι κατά καιρούς και αναλόγως με τα επιχειρηματικά του σχέδια απευθυνόταν σε διάφορους χρηματοδότες, οι οποίοι έβαζαν κάποια κεφάλαια στην επιχείρηση. Παραδεχόταν ωστόσο ότι «αυτή η υπόθεση αποτελεί δυσφήμηση για την εταιρεία».
Σύμφωνα με άλλον συνομιλητή του, ο κ. Καρατζάς υποστηρίζει ότι τα περίπου 360.000 ευρώ που εμφανίζονται ως χρήματα του κ. Τσοχατζόπουλου είναι στην πραγματικότητα κεφάλαια τα οποία τοποθέτησε εταιρεία του εξωτερικού. Αποκάλυψε δε ότι «το 2009, μόλις άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα οι υποθέσεις του Άκη, τα κεφάλαια αυτά επιστράφηκαν».
Τις εξηγήσεις αυτές του κ. Καρατζά μετέφερε αργά το απόγευμα της Παρασκευής σε διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του. Οι εξηγήσεις θεωρήθηκαν επιβεβλημένες, καθώς η αποκάλυψη της υπόθεσης είχε προκαλέσει αμηχανία στις τάξεις των εργαζομένων στα βιβλιοπωλεία της αλυσίδας.
«Αν το ήξερα δεν θα έμπλεκα»
Σύμφωνα με στενό φίλο του Νίκου Καρατζά ο οποίος συνομίλησε μαζί του μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο «Ιανός» -όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στην επιχειρηματική και καλλιτεχνική πιάτσα της Θεσσαλονίκης- είναι βαθύτατα προβληματισμένος και προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις που θα έχει η όλη ιστορία στην επιχείρηση. «Ο Νίκος αισθάνεται ήσυχος με τη συνείδησή του, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι θα χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να αποστιγματιστεί από αυτή την υπόθεση», επισημαίνει συνομιλητής του. Όπως αναφέρουν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός του, «ο Καρατζάς δηλώνει απερίφραστα προς όλους ότι ουδέποτε πέρασε από το μυαλό του πως τα κεφάλαια του Άκη θα μπορούσαν να προέρχονται από μη σύννομες δραστηριότητες».
«Εάν είχα την παραμικρή υποψία», λέει προς τους συνομιλητές του, «δεν θα έμπαινα σ’ αυτή την περιπέτεια, δεν μου ήταν δύσκολο άλλωστε να αντλήσω από αλλού αυτά τα κεφάλαια».
28 χρόνια «Ιανός»
Ο Νίκος Καρατζάς γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1958 στο Στρατώνι Χαλκιδικής, όπου και μεγάλωσε. Στη Θεσσαλονίκη εγκαταστάθηκε το 1976, όπου στα 18 του άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος βιβλιοπωλείου, διορθωτής, επιμελητής και εκδότης του περιοδικού «Ιανός». Το 1984 ίδρυσε τις εκδόσεις Ιανός με αίθουσα τέχνης και χώρο εκδηλώσεων, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην Αριστοτέλους. Το ιστορικό πατάρι του «Ιανού» υπήρξε για περισσότερα από είκοσι χρόνια ο τόπος συνάντησης καλλιτεχνών, συγγραφέων, ανθρώπων των γραμμάτων της τέχνης και της επιστήμης. Εκεί στήθηκαν σημαντικές εκθέσεις, παρουσιάστηκαν βιβλία και μουσικές που έγραψαν ιστορία. Στο κεντρικό βιβλιοπωλείο προστέθηκαν σταδιακά και άλλα (Καλαμαριά, Μαρτίου, Mediterranean Cosmos), ενώ έτος-σταθμός για την επιχείρηση ήταν το 2005, όταν ο «Ιανός» κατέβηκε και στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα