Το μνημόνιο αναθεωρείται διαρκώς μέσα από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Είμαι υπέρ της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου, διότι έτσι επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα. Η σωστή διαπραγμάτευση προϋποθέτει καλή πίστη και ξεκάθαρο στόχο. Για την ώρα είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε στόχο (ίσως μόνο να τους πάρουμε τα λεφτά) και έχουμε αποδειχθεί απολύτως αναξιόπιστοι.
Τι θα θέλαμε να δούμε στο μνημόνιο;
- Δέσμευση των κομμάτων ότι δεν θα ξαναφέρουν το λαό μας σε αυτήν την κατάντια, να δεσμευτούμε ότι θα προτείνουμε συνταγματική μεταρρύθμιση για πιστή τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
- Αμεση μείωση του δημόσιου τομέα είτε με απολύσεις (για υπηρεσίες που πραγματικά δεν χρειάζονται), είτε με μεταφορά των υπαλλήλων και των υπηρεσιών σε νέα ιδιωτική επιχείρηση με σύμβαση παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο. Μεταφορά του οικονομικού οφέλους που θα προκύψει σε μακροπρόθεσμα προγράμματα στήριξης των ανέργων.
- Δραστική φορολογική μεταρρύθμιση. Απλούστατο φορολογικό πλαίσιο, ώστε να είναι κατανοητό για το φορολογούμενο και εύκολα ελέγξιμο από το κράτος. Κατάργηση όλων των φόρων κατοχής στην ακίνητη περιουσία (πρώτον διότι δεν συνδέονται με τη φοροδοτική ικανότητα και δεύτερον διότι καταστρέφουν την αξία της περιουσίας όλων μας - και της περιουσίας του Δημοσίου). Είμαστε πεπεισμένοι ότι η απλότητα από μόνη της θα μειώσει δραστικά τη φοροδιαφυγή. Δέσμευση των κομμάτων ότι δεν θα αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο εξαιτίας τους για τα επόμενα 10 χρόνια. Ξέρουμε ότι η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις και οι επενδύσεις χρειάζονται σταθερότητα. Αυτό που προτείνουμε ουσιαστικά είναι να δεσμευτούμε όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να φέρουμε τις επενδύσεις διότι μόνον έτσι θα μειωθεί η ανεργία.
- Δέσμευση του κράτους ότι εάν χάσει πρωτοδίκως μια δίκη εναντίον πολίτη δεν θα εφεσιβάλει, εκτός πολύ εξαιρετικών περιπτώσεων. Για να αποσυμφορηθεί άμεσα η Δικαιοσύνη στα εφετεία και στον Αρειο Πάγο και να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι την ευθυνοφοβία της γραφειοκρατίας.
- Αναλυτικό πρόγραμμα μετάβασης σε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που εγγυάται μια ελάχιστη σύνταξη για όλους τους πολίτες πάνω από ένα όριο ηλικίας χωρίς εισφορές (φυσικά θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν εισφορές σε ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς για να προγραμματίσουν σύνταξη υψηλότερη της ελάχιστης). Η Πολιτεία οφείλει να δείχνει σεβασμό στους ηλικιωμένους.
Στις 18 Ιουνίου δεν θα υπάρχει μνημόνιο. Το μνημόνιο ΙΙ έγινε κουρελόχαρτο στη διάρκεια της τρίμηνης εκλογικής αναταραχής. Θα χρειαστεί να διαμορφωθεί ένα νέο μνημόνιο που θα λάβει αναγκαστικά υπόψη του τη νέα (και χειρότερη) πραγματικότητα. Από τη δική μας πλευρά, την ελληνική, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους μας και να εκπροσωπηθούμε από αξιόπιστους διαπραγματευτές. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε την ΑΔΕΔΥ ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, ενώ στο μνημόνιο ΙΙ που συνέταξε και υπέγραψε και στη συνέχεια εγγυήθηκε για την εφαρμογή του προβλέπονται αποχωρήσεις 150.000 από το Δημόσιο μέχρι το 2015. Το αναφέρω ως ένα πρόσφατο δείγμα της αναξιοπιστίας που υπονομεύει κάθε διαπραγμάτευση. Μεγάλες δυσκολίες ως διαπραγματευτές θα αντιμετώπιζαν και οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, επειδή και τα δύο κόμματα έχουν εκφράσει αυταπόδεικτα ανεδαφικές θέσεις. Θέσεις απόλυτα ακατανόητες από έναν καλής πίστης Ευρωπαίο. Η Δράση μετέχει στον εκλογικό αγώνα με τη Δημιουργία Ξανά και τη Φιλελεύθερη Συμμαχία έχοντας -εδώ και χρόνια- συνεπείς και ξεκάθαρους στόχους και συστηματική προσήλωση στην αξιοπιστία (έστω και αν η συνέπεια, η καθαρότητα και η αξιοπιστία δεν της απέφεραν πολιτικά κέρδη). Αυτά τα χαρακτηριστικά της Δράσης θα είναι σε μεγάλη ζήτηση στη Βουλή και στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα