Σελίδες

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ......


Σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα παραπέμπεται το θέμα της Ελλάδας, καθώς δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περίπου 11 ώρες και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα.
Οι συζητήσεις, μάλιστα, χρειάστηκε αρκετές φορές να διακοπούν για να γίνουν διμερείς επαφές, ενώ δεν παραχωρήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, κάτι που συμβαίνει σπάνια.
Φινλανδία, Γερμανία και Ολλανδία, χώρες με την αξιολόγηση "ΑΑΑ", ενδεχομένως σε ένα βαθμό και η Αυστρία, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν με το ΔΝΤ για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο και το χρηματοδοτικό κόστος της επιμήκυνσης.

Σε δηλώσεις του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διατύπωσε την απογοήτευσή του και μίλησε για πολύπλοκα τεχνικά ζητήματα, που δεν αντιμετωπίστηκαν. Πρέπει να γίνουν υπολογισμοί τους οποίους δεν προλάβαμε να κάνουμε σήμερα και θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή πότε θα λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση, φρόντισε πάντως να διατυπώσει ικανοποίηση για τα όσα έχει κάνει η ελληνική πλευρά. "Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι από τα όσα έχει κάνει η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και τις τελευταίες ημέρες... Η Ελλάδα έχει κάνει έργο, τώρα είναι η δική μας σειρά", επισήμανε.
Μάλιστα, η αναφορά που έκανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ "στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες" ερμηνεύεται από κάποια πρακτορεία ως αναφορά που έχει να κάνει με τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία.
Κλείνουμε το χάσμα, το Eurogroup έκανε μερική πρόοδο αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά από όλους, δήλωσε ηΚριστίν Λαγκάρντ. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, η πλευρά του Ταμείου φέρεται πολύ απογοητευμένη καθώς περίμενε σήμερα μια τελική λύση για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος. Κατά πληροφορίες, η επικεφάλής του ΔΝΤ φέρεται απογοητευμένη από τη στάση της Γερμανίας και κάποιων άλλων μελών της Ευρωζώνης, από τους οποίους περίμενε να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων κάτι που -κατά την εκτίμησή της- δεν έγινε.
Στην ομιλία της στη συνεδρίαση, η κ. Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε ότι χωρίς "κούρεμα" δεν υπήρχε περίπτωση να είναι θετική η έκθεση βιωσιμότητας και η ευρωπαϊκή πλευρά αντέτεινε ότι η δέσμη των μέτρων που εκπόνησαν δίνει λύση στο θέμα αυτό. Συμφωνία, ωστόσο, δεν επετεύχθη και το Ταμείο διεμήνυσε ότι αν δεν υπάρξει λύση την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναφέρει το "κούρεμα" ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει θετική έκθεση βιωσιμότητας στο δ.σ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, μάλιστα, φέρεται να ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξει θετική έκθεση βιωσιμότητας, το δ.σ. δεν θα συνεδριάσει καθόλου για την εκταμίευση της δόσης.
Από την μεριά του, ο Β. Σόιμπλε είπε μετά την λήξη της συνεδρίασης ότι τα θέματα ήταν περίπλοκα και ως εκ τούτου δεν ήταν εφικτή η εξεύρεση οριστικής λύσης στο θέμα της Ελλάδας τονίζοντας ότι υπάρχει σειρά επιλογών για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας μας.
Το Associated Press μεταδίδει ότι "οι αξιωματούχοι της ΕΕ απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για να φέρουν στην Ελλάδα περισσότερη οικονομική βοήθεια, παρατείνοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας και την Ευρωζώνη".
Ήδη, το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου στις αγορές της Ασίας.
Το ανακοινωθέν του Eurogroup
Σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλωσορίζουν τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής πλευράς για το αναθεωρημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα φιλόδοξων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Επίσης, σημειώνουν ότι όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο και αυτές αντανακλώνται σε μια ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων, στον προϋπολογισμό του 2013 και σε μία φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.
Αυτές οι προσπάθειες καταδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο πρόγραμμα προσαρμογής, επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι το Eurogroup χαιρετίζει τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και οι 'Ελληνες πολίτες για να φτάσουν σ' αυτό το στάδιο.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Eurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με τον προσδιορισμό ενός σταθερού πακέτου αξιόπιστων πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν σε μια περαιτέρω σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, όπως καταλήγει η ανακοίνωση, το Eurogrpoup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του πακέτου και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή μεσολαβεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, η οποία ωστόσο έχει ως θέμα τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Σενάρια λύσεων
Τα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν από το βράδυ "βροχή" πληροφοριών σχετικά με τις προτάσεις που φαίνεται ότι είχαν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Reuters ανέφερε τρία πιθανά σενάρια. Το πρώτο αφορούσε 10ετή αναστολή πληρωμής τόκων από την Ελλάδα για τα δάνεια που έλαβε ή θα λάβει από τον EFSF. Το δεύτερο σενάριο αναφερόταν σε επαναγορά του ελληνικού χρέους από ιδιώτες – εξαιρούνται οι τράπεζες – προς 30 cents για κάθε 1 ευρώ. Η τρίτη λύση ήταν, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, η μείωση του επιτοκίου που έχει λάβει η χώρα μας από κράτη - μέλη της Ευρωζώνης από 1,5% που είναι τώρα σε 0,25%.
Πληροφορίες κατά τη διάρκεια της νύχτας ανέφεραν ότι η Γερμανία διαφώνησε με τα συγκεκριμένα σενάρια και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η συνεδρίαση διεκόπη αρκετές φορές για να γίνουν διμερείς επαφές. Το πρακτορείο Dow Jones ανέφερε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση μέχρι το 2016, ενώ η Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν σε σχέδιο κάλυψης της χώρας μας έως το 2014.
Στο σενάριο της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες αντιτάχθηκε σχεδόν άμεσα με δηλώσεις του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του IIF, Χουνγκ Τράν, ο οποίος είπε στο πρακτορείο Reuters πως το προηγούμενο "κουρεμα" παρουσιάστηκε στους ιδιώτες επενδυτές ως "μοναδικό" και πρόσθεσε ότι μια τέτοια απόφαση "θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία των Ευρωπαίων".
Σημαντική παρέμβαση φέρεται να έκανε στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσχοβισί, ο οποίος είπε κατά κάποιες πληροφορίες προς τους ομολόγους του πως δεν αρκεί μια ανακοίνωση ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν ακόμη να προχωρήσουν με τις δικές τους απέναντι σε ένα κράτος - μέλος. Χαρακτήρισε μια τέτοια κίνηση "ντροπή για την Ευρώπη", ενώ προέβλεψε πως οι χώρες της Ευρώπης θα δεχθούν μετά από μια τέτοια απόφαση την επίθεση των αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα