Σχεδόν ισοδύναμη εμφανίζεται η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass που δημοσιεύει ο «ΤτΚ».
Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου έχει περιοριστεί στο 0,7% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (1,1% είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα του Οκτωβρίου), ενώ στην καταλληλότητα πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς αυξάνει τη διαφορά του έναντι του Αλέξη Τσίπρα στις 20,8 μονάδες (από 15,9 που ήταν πριν από δύο μήνες).
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24,8% ενώ πρώτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,5%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 9,1% και ακολουθούν κατά σειρά, το ΠΑΣΟΚ με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 5,0%, το ΚΚΕ με 4,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%. Τέλος, «Οικολόγοι Πράσινοι» και «Δημιουργία Ξανά» συγκεντρώνουν ποσοστά, 1,4% και 1,2% αντίστοιχα.Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο «καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ανάμεσα στους Α. Σαμαρά και Α. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός προηγείται με 49,6% έναντι 28,8% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ 20,6% των ερωτηθέντων απαντούν «κανένας».
Στην ίδια έρευνα, αποτυπώνεται και η «ψήφος εμπιστοσύνης» στην τρικομματική κυβέρνηση καθώς στο ερώτημα : «Στην παρούσα φάση, ποια κυβέρνηση θα εμπιστευόσασταν για την αντιμετώπιση της κρίσης», το 45% των ερωτηθέντων απαντάει «τη σημερινή κυβέρνηση, το 43,7% «κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ» και το 28,4% «καμία».
Ενώ στο ερώτημα για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ «πιστεύετε ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει», το 73,8% δεν τον θεωρεί έτοιμο απαντώντας «Όχι, μάλλον όχι» και το 24,7% «Ναι, μάλλον ναι». Ενώ, και το 41,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει το ίδιο, ότι δηλαδή δεν έτοιμο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλάβει την εξουσία.
Το «τέλος εποχής» για το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα της χώρας καταγράφει η έρευνα κοινής γνώμης της Marc, που πραγματοποιήθηκε για το «Εθνος της Κυριακής».
Απογοητευμένοι οι πολίτες από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί
Οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί και προβλέπουν για το 2013 αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού σε ποσοστό 81,4%. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους που συμμετείχαν στο πανελλαδικό δείγμα της έρευνας (54,5%) εμφανίζουν έντονη τάση αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος και επιθυμούν τη δημιουργία νέων κομμάτων.
Το γκάλοπ-βόμβα για το πολιτικό προσωπικό καταγράφει επίσης την πρόθεση του εκλογικού σώματος για ανανέωση των κυβερνητικών στελεχών κυρίως από νέα πολιτικά πρόσωπα και τεχνοκράτες, καθώς μόνο το 6,4% των ερωτηθέντων θέλει να τοποθετηθούν πρωτοκλασάτα στελέχη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε υπουργικούς θώκους σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός.
Το σύνολο των Ελλήνων πολιτών εμφανίζεται απαισιόδοξο για το 2013, αφού το 64,4% απαντά σε σχετική ερώτηση ότι περιμένει να υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις το επόμενο έτος. Περισσότερο απαισιόδοξη για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εμφανίζεται η ηλικιακή κατηγορία των 35-54 ετών (71,2%) και ενώ στο ίδιο αρνητικό κλίμα βρίσκονται τόσο οι νέοι 18-24 ετών (60,1%) όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες των 55 ετών και άνω (60,1%). Οι γυναίκες (70%) αλλά και οι κάτοικοι της Αττικής (69,1%) κατέχουν τα πρωτεία στις δυσοίωνες προβλέψεις, καθώς η ανεργία έχει «χτυπήσει» προνομιακά τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες μετά την εφαρμογή του Μνημονίου.
Η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος εμφανίζεται έντονη στην αξιολόγηση της κυβέρνησης, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών δεν πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας,ενώ δύο στους τρεις πολίτες αμφισβητούν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη και διέξοδο από την κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα