Σελίδες

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας: Το κατήργησαν με μια μονοκονδυλιά παρά τις διαβεβαιώσεις.


Με μια μονοκονδυλιά τριών υπουργών της συγκυβέρνησης Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, και πρωθυπουργό το Μεσσήνιο Αντώνη Σαμαρά, στις 31 Δεκεμβρίου 2012, και με δημοσίευση αυτής της ΚΥΑ στο ΦΕΚ (3499/2012) προχθές, 8 Ιανουαρίου 2013, καταργήθηκε το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας! Καταργήθηκε το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Γενικό Νοσοκομείο - Κ.Υ. Κυπαρισσίας», καταργήθηκε δηλαδή η διοικητική και λειτουργική οντότητα και αυτοτέλεια. Βεβαίως, με την ίδια ΚΥΑ, καταργείται και το ΝΠΔΔ «Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας», και πλέον, όπως αναγράφεται και στην ΚΥΑ Αριθμ.Υ4α/οικ. 123890 «Ενοποιημένος Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και του Γενικού Νοσοκομείου Κυπαρισσίας», τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του ΕΣΥ: α) Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και β) Γενικό Νοσοκομείο - Κ.Υ. Κυπαρισσίας αποτελούν εφεξής αυτοτελές και ενιαίο Νομικό Πρόσωπο, το οποίο υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, διέπεται από τις διατάξεις του εν λόγω νόμου και φέρει την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας»! Έδρα του ΝΠΔΔ είναι το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Το ενιαίο ΝΠΔΔ έχει διοικητή και διοικητικό συμβούλιο.
Η, δε, συνολική δύναμη κλινών του ενιαίου Νομικού Προσώπου ορίζεται σε 415 κλίνες, εκ των οποίων οι 45 ανήκουν στο ΚΕΦΙΑΠ (σ.σ. το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών, όπως έχει μετονομαστεί). Στο ενιαίο Νομικό Πρόσωπο ενοποιούνται οι οργανισμοί των Νοσοκομείων. Αυτά αναγράφονται στην ΚΥΑ που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ουσιαστικά και πρακτικά, η συγκεκριμένη ΚΥΑ, που προχθές δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, ήρθε να «αποτελειώσει» το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και μετά την υποβάθμιση που ήδη είχε υποστεί από τη διασύνδεσή του με το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, πια, χάνει την όποια διοικητική αυτοτέλεια του είχε απομείνει, καθώς διέθετε ακόμη αναπληρωτή διοικητή και ήταν, ως ένα βαθμό, "αυτοδιοικούμενο", ενώ χάνει πλήρως και οριστικά τη λειτουργική του αυτοτέλεια και διαχείριση αφού παύουν να υφίστανται οι Υπηρεσίες του, τα Τμήματά του, οι κλινικές του! Με τη «διασύνδεση», επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου άρχισε η συρρίκνωση και υποβάθμιση, και πια, με την κατάργηση του Νομικού Προσώπου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας επί Συγκυβέρνησης, με Σαμαρά Πρωθυπουργό και υπουργό τον Λυκουρέντζο ήρθε, δυστυχώς, η κατάργηση του Νοσοκομείου ως είχε και λειτουργούσε. Και αυτά, παρά τις διαβεβαιώσεις, τις υποσχέσεις, τις δεσμεύσεις, τις απαντήσεις του κ. Λυκουρέντζου σε ερωτήσεις βουλευτών, τις βαρύγδουπες δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ και στελεχών της λαλίστατης ΝΟΔΕ της ΝΕ και των αρμοδίων κομματικών του Τομέα Υγεία της ΝΔ, για «λειτουργική ανεξαρτησία», «Υγειονομική αυτοτέλεια και αυτοδυναμία». Απαντώντας, το Σεπτέμβριο, σε ερώτηση του κ. Λαμπρόπουλου, ο κ. Λυκουρέντζος είχε πει ότι «κάθε τι το οποίο είναι δυνατόν για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην εκλογική σας περιφέρεια στο Νομό Μεσσηνίας στην Καλαμάτα και την Κυπαρισσία, θα γίνει πράξη από εμάς» και στον κ. Σαμπαζιώτη πως, «.σας διαβεβαιώνω ότι δεν τίθεται θέμα να μη λειτουργήσει στη συνέχεια το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας»! Από πότε η κατάργηση νοείται αναβάθμιση, άραγε;
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Δήμητρα Νικολοπούλου είπε στο «Θ»: «Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από μια τέτοια Μνημονιακή κυβέρνηση. Συνεχίζει την πολιτική των τελευταίων ετών οδεύοντας τον κόσμο στον πάτο του γκρεμού χωρίς να βλέπει φως στο τούνελ. Μας εξαθλίωσαν οικονομικά και τώρα στερούν το πολύτιμο αγαθό από τον άνθρωπο, την υγεία! Όσον αφορά για τα νοσοκομεία, μίλησαν και έφτασαν στη διασύνδεση με άλλα μεγαλύτερα, έφτασε όμως και η συγχώνευση, κάτι που πριν λίγους μήνες οι πολιτικοί μάς διαβεβαίωναν ότι δε θα γίνει. Όμως αποδεικνύεται το αντίθετο, με παράδειγμα άλλες υπηρεσίες. Για τα νοσοκομεία, το μόνο που κάνουν είναι να δημοσιεύουν Οργανισμούς, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου. Για το δικό μας νοσηλευτικό ίδρυμα επέρχεται σε λίγες μέρες ο διαφορετικός τρόπος λειτουργίας του, γιατι θα λειτουργήσει όμως με προϋποθέσεις που θα υποδεικνύουν άλλοι, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος για κανέναν είτε είναι ο ασθενής, ο εργαζόμενος ή ο πολίτης γενικά. Με τη συγχώνευση των κλινικών θα μειωθούν οι θέσεις γιατρών και προσωπικού, θα υπάρξουν μετακινήσεις και ο άρρωστος θα γίνεται μπαλάκι του τένις από το ένα νοσοκομείο στο άλλο για να ψάχνει σε ποια κλινική θα νοσηλευτεί. Ακόμα, είναι δεδομένο ότι ο όρος «απόλυση - διαθεσιμότητα» αιωρείται και για το προσωπικό των νοσοκομείων και ας λένε ότι θα εξαιρεθούν. Κανείς μας, πλέον, δε γνωρίζει τι θα απογίνει. Γι' αυτό, το μόνο που απομένει είναι να αγωνιστούμε με αξιοπρέπεια και να μην αφήσουμε τους "άτεχνους" αυτούς τεχνοκράτες να μας καθοδηγούν, με τα δικά μας δεδομένα».

Ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Πάνος Μπόζος ερωτηθείς σχετικά χθες το πρωί από το «Θ» δήλωσε ότι, «Έχουμε μία δυσάρεστη εξέλιξη, την οποία πληροφορηθήκαμε μόλις εχθές (σ.σ. προχθές) 8/1ου. Πλέον, το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και το Νοσοκομείο Καλαμάτας, τα οποία ήταν δύο διασυνδεόμενα Νοσοκομεία, αλλά είχαν, το καθένα, το δικό του Οργανισμό, τις δικές του Υπηρεσίες, πλέον, από 1ης/1ου/2013 καταργούνται τα δύο Νομικά τους Πρόσωπα και ιδρύεται ένα νέο και ενιαίο Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία "Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας". Πώς, ακριβώς, θα γίνει η λειτουργία του νέου αυτού νοσοκομείου, με ποιους τρόπους, με ποιο καθεστώς, δεν το γνωρίζουμε. Περιμένουμε τις καινούργιες διευκρινιστικές εγκυκλίους να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από δω και πέρα. Τίποτε άλλο δεν έχουμε να προσθέσουμε γιατι δε γνωρίζουμε τί εγκύκλιοι θα μας έρθουν και πώς θα διαρθρωθεί η νέα υπηρεσία. Δημιουργούνται προβλήματα, οπωσδήποτε δημιουργούνται προβλήματα για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας γιατι εάν καταργηθεί η Διοικητική Υπηρεσία, εάν καταργηθεί η Ιατρική Υπηρεσία θα πρέπει να βρεθεί τρόπος πώς θα διοικηθεί και θα λειτουργήσει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας από τόσο μεγάλη απόσταση.»

Μιλώντας στο «Θ» χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας είπε πως, «υπήρξε ένα δυσάρεστος αιφνιδιασμός. Η εξέλιξη αυτή, για το Νοσοκομείο, είναι ένας δυσάρεστος αιφνιδιασμός. Όχι μόνοι γιατι δε θα υπάρχει πια το όνομα "Νοσοκομείο Κυπαρισσίας", αλλά γιατι υπάρχουν πάρα πολλά σκοτεινά σημεία για το πώς θα λειτουργεί αυτό το νέο ενιαίο Νομικό Πρόσωπο που ονομάζεται "Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας". Μπορεί κάποιος να πει, βέβαια, ότι το όνομα δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, όσο η λειτουργία του Νοσοκομείου. Έχουν εγερθεί ήδη πολύ μεγάλα ερωτήματα. Εάν θα παραμείνουν σε ισχύ οι δύο χωριστοί Οργανισμοί που μόλις αυτές τις μέρες δημοσιευθήκανε και προβλέπουν χωριστές νοσηλευτικές μονάδες και χωριστή λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων. Δεν ξέρω πόσο καθησυχαστικές μπορεί να είναι οι εκτιμήσεις ή οι ερμηνείες που μπορεί να δώσει κανείς πάνω σ' αυτό τη βάση, που εγώ τουλάχιστον εισέπραξα από τον διοικητή της 6η ΥΠΕ Παναγιώτη Κατσίβελα ότι οι Οργανισμοί παραμένουν σε ισχύ, επομένως η λειτουργία των δύο Νοσοκομείων θα έχει αυτή τη διαφορετικότητα. Γεγονός είναι ότι χρειάζονται πλήρεις και ουσιαστικές διαβεβαιώσεις ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ανεξάρτητα αν χάνει το όνομά του, που κι αυτό είναι μια θλιβερή εξέλιξη, θα διατηρηθεί ως Γενικό Νοσοκομείο, ως Υγειονομική μονάδα, με χωριστή οντότητα και λειτουργία. Η "ενιαία διοίκηση" είχε ήδη γίνει με τη διασύνδεση, είχε όμως δική του λειτουργική οντότητα. Εάν παραμείνει σε ισχύ ο Οργανισμός του, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι διατηρεί τη λειτουργική του οντότητα. Η προοπτική όμως της ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ, που μιλάει για ενοποίηση των δύο Οργανισμών, εάν αυτό δεν αποσαφηνιστεί, είναι προφανές ότι το κυρίαρχο Νοσοκομείο, το δεσπόζων Νοσοκομείο όπως είχαμε πει και στις πρώτες αντιδράσεις για τη διασύνδεση, μπορεί να είναι κυρίαρχο και να μην περιοριστεί μόνο στην αναφορά του συνολικού αριθμού κλινών, αλλά να καταργήσει τις χωριστές μονάδες, να τις κάνει ενιαίες όπου, πλέον, το μεγάλο ψάρι θα φάει το μικρό. Πέρα από την επικοινωνία μου με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω και με άλλους αρμόδιους παράγοντες προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό για το οποίο υπάρχουν διαβεβαιώσεις, ότι η λειτουργική αυτονομία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας δε θα καταργηθεί!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου



Ανήσυχοι και οργισμένοι εργαζόμενοι και πολίτες της Κυπαρισσίας, καθησυχαστικός ο Κατσίβελας!
Τελευταία Ενημέρωση: 11/01/2013 11:04


Του Ηλία Γιαννόπουλου

Έντονη είναι η ανησυχία των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και πολιτών της ευρύτερης περιοχής από την κατάργηση του Νομικού Προσώπου του νοσοκομείου και την ενιαιοποίησή του με το Νοσοκομείο Καλαμάτας, με ενοποιημένο Οργανισμό και ένα Νομικό Πρόσωπο. Παράλληλα, εκφράζουν την οργή τους για την καταστροφική, όπως εκτιμούν, αυτή εξέλιξη.
Από την πλευρά του, ωστόσο, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Κατσίβελας (γιατρός στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων και πολιτευτής της Ν.Δ. στη Μεσσηνία), μιλώντας στο «Θ», εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Έγινε ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο, "Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας", με δύο υπομονάδες, τα δύο Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Σε τίποτα δε θα πειραχτεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Η ενοποίηση του Οργανισμού των δύο νοσοκομείων δε θα επιφέρει αλλαγή στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά, πλέον, το νέο Νομικό Πρόσωπο θα λειτουργεί ενιαία, και η διοικητική, λειτουργική και ιατρική διαδικασία ενοποιείται.
[.] Αλλάζει ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας του Νομικού Προσώπου. Γίνεται ένας καινούργιος Οργανισμός από το άθροισμα των δύο Οργανισμών των νοσοκομείων.

Όλα αυτά που γίνονται είναι μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο προηγούμενος υπουργός (σ.σ. Ανδρέας Λοβέρδος)» - δεσμεύσεις δηλαδή από το Μνημόνιο 2 που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., θυμίζω.

Η ΚΥΑ Αριθμ.Υ4α/οικ. 123890 «Ενοποιημένος Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και του Γενικού Νοσοκομείου Κυπαρισσίας» (που υπεγράφη στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και πήρε ΦΕΚ στις 8 Ιανουαρίου 2013) αναφέρει ότι τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του ΕΣΥ: α) Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και β) Γενικό Νοσοκομείο - Κ.Υ. Κυπαρισσίας αποτελούν εφεξής αυτοτελές και ενιαίο Νομικό Πρόσωπο, το οποίο υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, διέπεται από τις διατάξεις του εν λόγω νόμου και φέρει την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας»! Έδρα του ΝΠΔΔ είναι το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Το ενιαίο ΝΠΔΔ έχει διοικητή και διοικητικό συμβούλιο. Η, δε, συνολική δύναμη κλινών του ενιαίου Νομικού Προσώπου ορίζεται σε 415 κλίνες, εκ των οποίων οι 45 ανήκουν στο ΚΕΦΙΑΠ (σ.σ. το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών, όπως έχει μετονομαστεί). Στο ενιαίο Νομικό Πρόσωπο ενοποιούνται οι οργανισμοί των νοσοκομείων.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι πολίτες της Τριφυλίας εκτιμούν πως, όπως και χθες γράψαμε, η συγκεκριμένη ΚΥΑ ήρθε να «αποτελειώσει» το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Μετά την υποβάθμιση που ήδη είχε υποστεί από τη διασύνδεσή του με το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, χάνει πια την όποια διοικητική αυτοτέλεια του είχε απομείνει, καθώς διέθετε ακόμη αναπληρωτή διοικητή και συμβούλιο διοίκησης και ήταν, ως ένα βαθμό, "αυτοδιοικούμενο", ενώ φαίνεται πως χάνει πλήρως και οριστικά τη λειτουργική του αυτοτέλεια και διαχείριση. Κανένας, δε, μέχρι στιγμής, δεν μπορεί με σιγουριά να πει πώς, ακριβώς, θα λειτουργεί αυτό το νέο Νομικό Πρόσωπο!

Οι πολίτες φοβούνται πως με την κατάργηση του Νομικού Προσώπου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, καταργείται η αυτοτέλειά του και η αυτόνομη οντότητα και λειτουργία του, όπως και το αυτοδιοικούμενο του νοσοκομείου. Οργίζονται, δε, επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα άκουγαν διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις, που όμως ήταν φρούδες!

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Κατσίβελας, τόνισε: «Είχαμε ήδη τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία, με ενιαία διοίκηση, που ήταν το πρώτο στάδιο. Τι αλλάζει από αυτό που ξέραμε μέχρι πρώτα; Αλλάζει ότι γίνεται ένα ενιαίος Οργανισμός και δημιουργείται ένα καινούργιο Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία "Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας". Αυτό το Νοσοκομείο έχει δύο υπομονάδες. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Αυτό το Νομικό Πρόσωπο θα λειτουργεί ενιαία».

Αναφερόμενος στη λειτουργική εργασία και τη διοικητική διαδικασία, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά την εσωτερική λειτουργία του νοσοκομείου, είπε: «Με το νέο Νομικό Πρόσωπο ενοποιείται η διοίκηση. Παραμένουν τα δυο νοσοκομεία λειτουργικά έτσι όπως είναι, δεν αλλάζει εντελώς τίποτα στη λειτουργία τους και αλλάζει μόνο στον τρόπο διοίκησής τους και οικονομικής διαχείρισής τους!

Οι δύο Οργανισμοί των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας που έχουν δημοσιευθεί, λάβανε πρόνοια ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη θέση του και ο καινούργιος Οργανισμός είναι η άθροιση των δύο προηγούμενων Οργανισμών». Διευκρίνισε δε, πως οι κλινικές που υπάρχουν στους Οργανισμούς παραμένουν όπως ήταν.

Σε ερώτησή μας για τις υπηρεσίες του κάθε νοσοκομείου, εάν παραμένουν όπως ήταν, απάντησε: «Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά θα γίνει. Η διοίκηση θα είναι μία, αλλά θα υπάρχουν εργαζόμενοι σε αυτούς του κλάδους που θα είναι στην Κυπαρισσία».
Καταλήγοντας ο κ. Κατσίβελας σημείωσε: «Η πολιτική βούληση, αυτή τη στιγμή, είναι για ενίσχυση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας!».

«Είμαι αντίθετος με την ενιαία διοίκηση των νοσοκομείων! Γιατί αυτό είναι συνδυασμένο με αργό, αλλά βέβαιο θάνατο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ό,τι θα λείπει σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατροί, νοσηλεύτριες, διοικητικό προσωπικό, με μία απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου θα μετακινείται στο μεγάλο νοσοκομείο. Είναι γνωστό ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό!», είχε πει στις 7 Ιουλίου 2011, στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ο κ. Κατσίβελας, με την ιδιότητα του συντονιστή του Κ.Υ. Γαργαλιάνων, σχετικά με την προωθούμενη τότε διασύνδεση και ενιαία διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Και βεβαίως, είχε απόλυτα δίκιο. Αυτό, σε συνδυασμό με την κατάργηση του Νομικού Προσώπου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας τώρα, την κατάργηση της λειτουργικής αυτοτέλειας και αυτονομίας του, είναι που προκαλεί φόβο, ανησυχία και οργή σε εργαζομένους του νοσοκομείου και πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

http://www.tharrosnews.gr

2 σχόλια:

  1. ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ):
    ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ! ΚΑΛΑ ΣΕ ΚΑΦΡΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ; ¨Η ΜΗΠΩΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΚΟΜΑ (ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ) ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ, ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΕΣ;
    ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΘΕΣ, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣ! ΞΥΠΝΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να σου κάνει και ο Δήμαρχος ρε παιδιά;
    Εδώ υπάρχει λαίλαπα,τσουνάμι που τα ισοπεδώνει όλα,
    ο Δήμαρχος μας φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα