Γράφτηκε από την Νικολέττα Κολυβάρη
Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, όπως και πρωτόδικα είχε επιβληθεί, στον Βορειοηπειρώτη κατηγορούμενο για τη δολοφονία του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου. Στον Αλβανό κατηγορούμενο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και μείωσε την ποινή από ισόβια κάθειρξη σε κάθειρξη 20 ετών. Η καταδικαστική απόφαση για τον 37χρονο Βορειοηπειρώτη και τον 31χρονο Αλβανό εκδόθηκε μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στις 10.30 χθες το βράδυ. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Βορειοηπειρώτη. Η απόφαση για την ενοχή του Αλβανού κατηγορούμενου ήταν ομόφωνη, ενώ για τον Βορειοηπειρώτη μειοψήφησε ένας ένορκος ο οποίος έκρινε πως είναι αθώος.
Νωρίτερα η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για την διάπραξη του εγκλήματος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και χαρακτήρισε τη δολοφονική επίθεση προμελετημένη, με σκοπό να χτυπήσουν μέχρι θανάτου τον Σπύρο Ιωάννου – ενώ σημείωσε ότι τον χτύπησαν με σκληρότητα στο κεφάλι με τη σιδερένια ράβδο πότε ο ένας και πότε ο άλλος.
Από τα αξιοσημείωτα της χθεσινής διαδικασίας ήταν η προσκόμιση από την υπεράσπιση του Βορειοηπειρώτη μιας φωτογραφίας του Σοκόλ, που ο Αλβανός κατηγορούμενος αρχικά υποστήριξε ότι μπήκε μαζί του στο γραφείο του Σπ. Ιωάννου για να τον χτυπήσουν, ενώ στις επόμενες καταθέσεις του, όπως και χθες στην απολογία του, αρνήθηκε ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο.
Αθώος δήλωσε στην απολογία του ο 37χρονος Βορειοηπειρώτης, κατηγορούμενος για την δολοφονία του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου. Ισχυρίστηκε επίσης ότι είναι ο εύκολος στόχος και πως θέλανε να βρεθεί ένας "αθώος - ένοχος" για να κλείσει η υπόθεση - ενώ είπε ότι το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης βρισκόταν στο σπίτι του με τα παιδιά του από τις 10.10 μέχρι τις 10.55 (δηλαδή το χρόνο που προσδιορίζεται ότι έγινε η επίθεση στο Σπ. Ιωάννου). Ο Βορειοηπειρώτης κατηγορούμενος, είπε ότι μετά πήγε να πάρει τη γυναίκα του από τη δουλειά - γύρισαν σπίτι μαζί και έπεσαν για ύπνο.
Ο έτερος κατηγορούμενος ο 31χρονος Αλβανός, χαρακτήρισε ψεύτη και δολοφόνο τον συγκατηγορούμενο του και ισχυρίστηκε πως ο Βορειοηπειρώτης το βράδυ της επίθεσης είχε μαζί του πιστόλι. Υποστήριξε ότι ο ίδιος περίμενε τον Βορειοηπειρώτη έξω από το γραφείο του Σπ. Ιωάννου. Οταν άκουσε κάτι σαν πυροβολισμό, μπήκε μέσα και αντίκρισε τον εκλιπόντα μπροστά από το γραφείο του με τα χέρια στο πρόσωπο για να προστατευτεί από τον Βορειοηπειρώτη που τον χτυπούσε με ένα χοντρό μαύρο βιβλίο. Είπε πως ο Σπ. Ιωάννου έβριζε: "Μη βαράς αλήτη" και τότε αυτός τράβηξε τον Βορειοηπειρώτη για να φύγουν. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι έχασε την ισορροπία του και πέφτοντας ακούμπησε το χέρι του στο πάτωμα. Ετσι ο Αλβανός κατηγορούμενος δικαιολόγησε το αποτύπωμα που βρέθηκε στο χαρτί, ενώ είπε πως υπήρχε μεγάλη αναστάτωση στο χώρο και παντού στο πάτωμα σκορπισμένα χαρτιά.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
Οι δύο κατηγορούμενοι το πρωινό της 26ης Ιανουαρίου (το βράδυ έγινε η δολοφονική επίθεση στο γραφείο του Σπ. Ιωάννου), είχαν βρεθεί σε καφετέρια - όπως είπαν και οι δύο στις απολογίες τους, με κάποιες βέβαια διαφορές. Οπως είπαν ο Αλβανός δούλευε μαζί με τον Βορειοηπειρώτη μέχρι τις αρχές του 2000 και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά είχαν χαθεί.
Εκείνη την ημέρα ο Βορειοηπειρώτης είπε ότι συναντήθηκαν τυχαία και ζήτησε από τον Αλβανό 200 ευρώ δανεικά. Κουβέντα στην κουβέντα, πήγαν μαζί να πάρουν το αυτοκίνητο του Βορειοηπειρώτη από το συνεργείο και μετά στο Δώριο για να πάρει λεφτά που του χρωστούσαν. Σύμφωνα πάντα με την απολογία του Βορειοηπειρώτη, χώρισαν γύρω στις 10 το βράδυ στο μπλόκο των αγροτών στο Καλό Νερό.
Ο Αλβανός είπε επίσης ότι συναντήθηκαν στην καφετέρια, του ζήτησε τα δανεικά ο Βορειοηπειρώτης και πήγαν στο συνεργείο, αλλά το μεσημέρι χώρισαν. Το απόγευμα υποστήριξε ότι ο Βορειοηπειρώτης τον συνάντησε και του πρότεινε να κάνουν μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Στη διαδρομή ο Αλβανός ισχυρίστηκε πως ο Βορειοηπειρώτης του μίλησε για τις επιταγές και τον Σπ. Ιωάννου, παρουσιάζοντάς τον ως ένα άτομο που θέλει να του πάρει το σπίτι και να βγάλει τα παιδιά του στο δρόμο. Στην αρχή -συνέχισε στην απολογία του ο Αλβανός- ο Βορειοηπειρώτης του ζήτησε να πάρει το αυτοκίνητό του, γιατί το δικό του το γνώριζαν για να πάει να ρίξει δυο μπουνιές στον Σπ. Ιωάννου.
"ΜΕ ΠΑΓΙΔΕΥΣΑΝ"
Αρνήθηκε κάθε σχέση ή εμπλοκή με την υπόθεση της δολοφονίας του Σπ. Ιωάννου ο 37χρονος Βορειοηπειρώτης κατηγορούμενος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πρώην δικηγόρος του Γιάννης Γεωργουλόπουλος "επηρεάστηκε από κάποιους ανθρώπους για να τον καταστρέψει". Ο Βορειοηπειρώτης είπε ότι τον ενέπλεξαν στην ιστορία επειδή βρέθηκαν οι δύο επιταγές πάνω στο γραφείο του Σπ. Ιωάννου, για τις οποίες είπε ότι είναι "βέβαιος ότι τις έβαλαν πάνω στο γραφείο". Ωστόσο, είπε ότι οι φήμες καταλάγιασαν μετά την πρώτη εβδομάδα και ισχυρίστηκε ότι στο δίμηνο που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψή του, κάποιος που δεν ήθελε να πάρει μια μεγάλη δουλειά στα πυρόπληκτα στη Ζαχάρω, τον παγίδεψε στήνοντας τα στοιχεία για να φανεί ένοχος.
Ο κατηγορούμενος Βορειοηπειρώτης είπε ότι αφού είχε πάρει τη γυναίκα του από τη δουλειά και είχαν πέσει για ύπνο, ένα περιπολικό πήγε σπίτι του. Οι αστυνομικοί τον σήκωσαν από το κρεβάτι, τον πήραν στο Τμήμα και αυτός πίστευε ότι του έκαναν πλάκα. Αφού τον εξέτασαν για πιθανά σημάδια πάλης, τον πήγαν στο σπίτι του και μετά από ένα περίπου τέταρτο τον ξαναπήραν για να τους δώσει διαβατήριο και ταυτότητα.
Ο Βορειοηπειρώτης ισχυρίστηκε ότι το βράδυ στο αγροτικό μπλόκο στο Καλό Νερό και στη συνέχεια την ώρα που πήγε να πάρει τη γυναίκα του από τη δουλειά, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που τον είδαν, καθώς και αστυνομικοί.
Στις ερωτήσεις του δικαστηρίου γιατί ο Αλβανός κατηγορούμενος να μπλέξει το δικό του όνομα, ο Βορειοηπειρώτης αντέστρεψε το ερώτημα: Είπε πως και ο ίδιος αναρωτιέται το γιατί και περιμένει "να ακούσει αλήθειες" από τον Αλβανό στην απολογία του. Ευθύνες έριξε πάντως στον προηγούμενο συνήγορό του, δικηγόρο Πύργου Γιάννη Γεωργουλόπουλο, ο οποίος είχε εμφανιστεί τόσο στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, όσο και στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο και είχε καταθέσει ότι ο ίδιος έβαλε τον Βορειοηπειρώτη να καταθέσει ένοχος, ενώ ήταν αθώος.
"ΤΟΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝΑ"
Στην απολογία του ο Αλβανός κατηγορούμενος είπε πως ο Βορειοηπειρώτης το βράδυ της επίθεσης κουβαλούσε όπλο, ενώ για τις αντιφάσεις στις καταθέσεις του, υποστήριξε ότι φοβόταν το Βορειοηπειρώτη και γι’ αυτό στην αρχή προσπάθησε να εμπλέξει ένα τρίτο ανύπαρκτο πρόσωπο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μέσα στις φυλακές κρατούμενοι που είχε βάλει ο Βορειοηπειρώτης, τον απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τον αδελφό και τη γυναίκα του ενώ προσπάθησε μέσω συγγενικού του προσώπου να τον δωροδοκήσει με 20.000 ευρώ για να πει ό,τι ήθελε ο Βορειοηπειρώτης. Μάλιστα υποστήριξε ότι πήρε τα χρήματα γιατί δεν είχε άλλη επιλογή, αλλά μετά τα επέστρεψε. Αρνήθηκε δε ότι μπήκαν μαζί εκείνο το βράδυ στο γραφείο του Σπ. Ιωάννου και επέμεινε πως ο Βορειοηπειρώτης μπήκε μόνος του στο γραφείο φορώντας γάντια και κουκούλα, και εκείνος περίμενε απ’ έξω.
Να σημειωθεί ότι έγινε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο κατηγορουμένων, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι ουσιαστικό.
Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Εφετών Αργυρώ Χουδετσανάκη είπε πως πρόκειται για ένα έγκλημα που συγκλόνισε το νομικό κόσμο της χώρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και οι δύο κατηγορούμενοι συμμετείχαν σε αυτό – ενώ για τον Βορειοηπειρώτη είπε πως υποκινήθηκε από το μένος του για τον Σπ. Ιωάννου και πως η συμπεριφορά και συμμετοχή στο ειδεχθές έγκλημα του Αλβανού κατηγορούμενου δείχνει έναν άνθρωπο επιπόλαιο και χωρίς ηθικές αναστολές. Επεσήμανε επίσης πως απέκρυψε ότι υπήρχε σιδερόβεργα και μπήκε μέσα στο γραφείο μαζί με τον Βορειοηπειρώτη, για να μπορέσουν να κάνουν καλά το Σπ. Ιωάννου ο οποίος ήταν ψηλός και δυνατός άνδρας.
Η εισαγγελέας αναλύοντας γιατί να οδηγηθεί ο κατηγορούμενος Βορειοηπειρώτης να κάνει το έγκλημα, ανέφερε πως ο κίνδυνος να χάσει το σπίτι του σε συνδυασμό με τον ζήλο που επέδειξε ο Σπ. Ιωάννου στην υπόθεση με τις επιταγές του Βορειοηπειρώτη, μετέτρεψαν την αντιδικία τους σε προσωπικό μένος. Αξιολογώντας τον ισχυρισμό του Βορειοηπειρώτη κατηγορούμενου ότι πείστηκε από το δικηγόρο Γ. Γεωργουλόπουλο να παραδεχτεί ενοχή σε ένα έγκλημα που δεν έκανε, είπε πως "μόνο ένας παράφρων θα το δεχόταν να είναι αθώος και να ομολογήσει ενοχή". Είπε ακόμη πως θα έστεκε λογικά να παραδεχτεί ο Βορειοηπειρώτης πως έβαλε άλλον να χτυπήσει τον Σπ. Ιωάννου, ομολογώντας έτσι ενοχή για ηθική αυτουργία σε ένα πλημμέλημα, εφόσον ο δικηγόρος δεν είχε πεθάνει. Ομως όταν κατέθεσε τα παραπάνω στην ανακρίτρια Κυπαρισσίας ο Βορειοηπειρώτης κατηγορούμενος, ο Σπ. Ιωάννου ήταν ήδη νεκρός.
ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ
Καμία αμφιβολία δεν άφησαν στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής Κώστας Τσούτσιας, Γιάννης Οικονομόπουλος και Παναγιώτης Ιωάννου ότι ο Βορειοηπειρώτης μπήκε στο γραφείο του Σπύρου Ιωάννου, τον αιφνιδίασε και τον χτύπησε με τη σιδερόβεργα για να τον σκοτώσει. Ο αδερφός του δολοφονηθέντος, Παναγιώτης Ιωάννου, στην αγόρευσή του επεσήμανε ότι η υπεράσπιση προσπαθεί να κατασκευάσει "έναν ανύπαρκτο άλλο δολοφόνο" - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, γιατί αν αθωωθεί ο Βορειοηπειρώτης και ανοίξει ξανά η υπόθεση, ακόμη κι αν δεν βρεθεί ένοχος δεν θα μπορεί να του απαγγελθεί εκ νέου κατηγορία. Οσο για την φωτογραφία που προσκόμισε η υπεράσπιση στο δικαστήριο ισχυριζόμενη πως ο Σοκόλ είναι υπαρκτό πρόσωπο και απελάθηκε διοικητικά το καλοκαίρι του 2012, ο κ. Ιωάννου είπε πως έγινε για να αποπροσανατολίσει το δικαστήριο και να λειτουργήσει ως φωτοβολίδα για τους ενόρκους, διαφορετικά δεν θα είχε παρουσιαστεί τελευταία στιγμή αλλά σε χρόνο τέτοιο που θα μπορούσε να διερευνηθεί. Νωρίτερα το δικαστήριο είχε απορρίψει αίτημα να ζητηθούν τα στοιχεία του προσώπου της φωτογραφίας – ενώ και η εισαγγελέας είχε προτείνει αρνητικά γιατί όπως είπε πρόκειται για συνηθισμένο όνομα.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βορειοηπειρώτη, κ. Γκαβέλας, Παπαδημητρίου και Ράλλης, άφησαν ερωτηματικά για την αξιοπιστία των μαρτυρικών καταθέσεων του Λάμι Γκεντιάν, ο οποίος είχε καταθέσει πως δέχτηκε πρόταση από τον 35χρονο Βορειοηπειρώτη "να χτυπήσει ένα δικηγόρο". Μάλιστα ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι πρόκειται για ένα άτομο αναξιόπιστο ο οποίος είναι κατηγορούμενος για υπόθεση ναρκωτικών στο Εφετείο Δωδεκανήσου. Επίσης η υπεράσπιση μίλησε για σκευωρία σε βάρος του Βορειοηπειρώτη, γιατί προκάλεσε το φθόνο όταν ανέλαβε μια εργολαβία 4 εκατ. ευρώ στα πυρόπληκτα. Μάλιστα ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε ακόμη και για φτιαγμένο αποτύπωμα του Αλβανού κατηγορουμένου προκειμένου να συνδεθεί με τον Βορειοηπειρώτη και να κατασκευαστεί η ενοχή του. Ο κ. Γκαβέλας στην αγόρευσή του αναρωτήθηκε γιατί απαλλάχθηκε "με ελαφρά τη καρδία" από τις αστυνομικές αρχές ο ένας από τους τρεις αρχικούς υπόπτους, καθώς -όπως είπε- πρόκειται για διαταραγμένο άτομο που έχει απασχολήσει τις αρχές για οπλοφορία και οπλοχρησία, και ήθελε να εκδικηθεί τον Σπ. Ιωάννου γιατί τον πρόσβαλε.
Αυτό που τόνισε στην αγόρευσή του ο κ. Ράλλης ήταν η ανυπαρξία στοιχείων για την καταδίκη του Βορειοηπειρώτη. Το μόνο στοιχείο υποστήριξε είναι η ομολογία του Αλβανού, η οποία ωστόσο άλλαξε τρεις φορές. Οσον αφορά την παραδοχή του Βορειοηπειρώτη για εμπλοκή του στην πρώτη του απολογία στην ανακρίτρια, οι συνήγοροί του υποστήριξαν πως "τον πήρε στο λαιμό του", ο δικηγόρος Γιάννης Γεωργουλόπουλος. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βορειοηπειρώτη στάθηκαν επίσης στην μαρτυρία του Ηλία Ψιλόπουλου (ο οποίος υποστήριξε ότι ο εκλιπών με νεύματα του είχε υποδείξει ως δράστη τον Βορειοηπειρώτη) για την οποία τόνισαν πως δεν υποστηρίχτηκε από κανέναν άλλον μάρτυρα. Επικαλέστηκαν δε, την κατάθεση του γιατρού που έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο Σπ. Ιωάννου στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ο οποίος είχε πει ότι το θύμα μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση.
Ο Νίκος Βώβος, συνήγορος υπεράσπισης του Αλβανού κατηγορουμένου, είπε στο δικαστήριο ότι μπορεί ο εντολέας του να έπεσε σε αντιφάσεις στις αρχικές του καταθέσεις, όμως δεν είχε κίνητρο να σκοτώσει τον Σπύρο Ιωάννου. Είπε ακόμη ότι πιστεύει πως ο Ηλίας Ψιλόπουλος είπε την αλήθεια για τα νεύματα που έκανε στο νοσοκομείο ο Σπ. Ιωάννου, γιατί αν έλεγε ψέματα, κανένας από τους δύο δεν θα είχε βρεθεί κατηγορούμενος. Αναλύοντας ποια ήταν η συμμετοχή του Αλβανού κατηγορούμενου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο ρόλος του ήταν περιφερειακός και ζήτησε τη μεταβολή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σε θανατηφόρα σωματική βλάβη. Επιπλέον ζήτησε να αναγνωριστεί στον εντολέα του και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, όπως και πρωτόδικα είχε επιβληθεί, στον Βορειοηπειρώτη κατηγορούμενο για τη δολοφονία του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου. Στον Αλβανό κατηγορούμενο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και μείωσε την ποινή από ισόβια κάθειρξη σε κάθειρξη 20 ετών. Η καταδικαστική απόφαση για τον 37χρονο Βορειοηπειρώτη και τον 31χρονο Αλβανό εκδόθηκε μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στις 10.30 χθες το βράδυ. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Βορειοηπειρώτη. Η απόφαση για την ενοχή του Αλβανού κατηγορούμενου ήταν ομόφωνη, ενώ για τον Βορειοηπειρώτη μειοψήφησε ένας ένορκος ο οποίος έκρινε πως είναι αθώος.
Νωρίτερα η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για την διάπραξη του εγκλήματος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και χαρακτήρισε τη δολοφονική επίθεση προμελετημένη, με σκοπό να χτυπήσουν μέχρι θανάτου τον Σπύρο Ιωάννου – ενώ σημείωσε ότι τον χτύπησαν με σκληρότητα στο κεφάλι με τη σιδερένια ράβδο πότε ο ένας και πότε ο άλλος.
Από τα αξιοσημείωτα της χθεσινής διαδικασίας ήταν η προσκόμιση από την υπεράσπιση του Βορειοηπειρώτη μιας φωτογραφίας του Σοκόλ, που ο Αλβανός κατηγορούμενος αρχικά υποστήριξε ότι μπήκε μαζί του στο γραφείο του Σπ. Ιωάννου για να τον χτυπήσουν, ενώ στις επόμενες καταθέσεις του, όπως και χθες στην απολογία του, αρνήθηκε ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο.
Αθώος δήλωσε στην απολογία του ο 37χρονος Βορειοηπειρώτης, κατηγορούμενος για την δολοφονία του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου. Ισχυρίστηκε επίσης ότι είναι ο εύκολος στόχος και πως θέλανε να βρεθεί ένας "αθώος - ένοχος" για να κλείσει η υπόθεση - ενώ είπε ότι το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης βρισκόταν στο σπίτι του με τα παιδιά του από τις 10.10 μέχρι τις 10.55 (δηλαδή το χρόνο που προσδιορίζεται ότι έγινε η επίθεση στο Σπ. Ιωάννου). Ο Βορειοηπειρώτης κατηγορούμενος, είπε ότι μετά πήγε να πάρει τη γυναίκα του από τη δουλειά - γύρισαν σπίτι μαζί και έπεσαν για ύπνο.
Ο έτερος κατηγορούμενος ο 31χρονος Αλβανός, χαρακτήρισε ψεύτη και δολοφόνο τον συγκατηγορούμενο του και ισχυρίστηκε πως ο Βορειοηπειρώτης το βράδυ της επίθεσης είχε μαζί του πιστόλι. Υποστήριξε ότι ο ίδιος περίμενε τον Βορειοηπειρώτη έξω από το γραφείο του Σπ. Ιωάννου. Οταν άκουσε κάτι σαν πυροβολισμό, μπήκε μέσα και αντίκρισε τον εκλιπόντα μπροστά από το γραφείο του με τα χέρια στο πρόσωπο για να προστατευτεί από τον Βορειοηπειρώτη που τον χτυπούσε με ένα χοντρό μαύρο βιβλίο. Είπε πως ο Σπ. Ιωάννου έβριζε: "Μη βαράς αλήτη" και τότε αυτός τράβηξε τον Βορειοηπειρώτη για να φύγουν. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι έχασε την ισορροπία του και πέφτοντας ακούμπησε το χέρι του στο πάτωμα. Ετσι ο Αλβανός κατηγορούμενος δικαιολόγησε το αποτύπωμα που βρέθηκε στο χαρτί, ενώ είπε πως υπήρχε μεγάλη αναστάτωση στο χώρο και παντού στο πάτωμα σκορπισμένα χαρτιά.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
Οι δύο κατηγορούμενοι το πρωινό της 26ης Ιανουαρίου (το βράδυ έγινε η δολοφονική επίθεση στο γραφείο του Σπ. Ιωάννου), είχαν βρεθεί σε καφετέρια - όπως είπαν και οι δύο στις απολογίες τους, με κάποιες βέβαια διαφορές. Οπως είπαν ο Αλβανός δούλευε μαζί με τον Βορειοηπειρώτη μέχρι τις αρχές του 2000 και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά είχαν χαθεί.
Εκείνη την ημέρα ο Βορειοηπειρώτης είπε ότι συναντήθηκαν τυχαία και ζήτησε από τον Αλβανό 200 ευρώ δανεικά. Κουβέντα στην κουβέντα, πήγαν μαζί να πάρουν το αυτοκίνητο του Βορειοηπειρώτη από το συνεργείο και μετά στο Δώριο για να πάρει λεφτά που του χρωστούσαν. Σύμφωνα πάντα με την απολογία του Βορειοηπειρώτη, χώρισαν γύρω στις 10 το βράδυ στο μπλόκο των αγροτών στο Καλό Νερό.
Ο Αλβανός είπε επίσης ότι συναντήθηκαν στην καφετέρια, του ζήτησε τα δανεικά ο Βορειοηπειρώτης και πήγαν στο συνεργείο, αλλά το μεσημέρι χώρισαν. Το απόγευμα υποστήριξε ότι ο Βορειοηπειρώτης τον συνάντησε και του πρότεινε να κάνουν μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Στη διαδρομή ο Αλβανός ισχυρίστηκε πως ο Βορειοηπειρώτης του μίλησε για τις επιταγές και τον Σπ. Ιωάννου, παρουσιάζοντάς τον ως ένα άτομο που θέλει να του πάρει το σπίτι και να βγάλει τα παιδιά του στο δρόμο. Στην αρχή -συνέχισε στην απολογία του ο Αλβανός- ο Βορειοηπειρώτης του ζήτησε να πάρει το αυτοκίνητό του, γιατί το δικό του το γνώριζαν για να πάει να ρίξει δυο μπουνιές στον Σπ. Ιωάννου.
"ΜΕ ΠΑΓΙΔΕΥΣΑΝ"
Αρνήθηκε κάθε σχέση ή εμπλοκή με την υπόθεση της δολοφονίας του Σπ. Ιωάννου ο 37χρονος Βορειοηπειρώτης κατηγορούμενος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πρώην δικηγόρος του Γιάννης Γεωργουλόπουλος "επηρεάστηκε από κάποιους ανθρώπους για να τον καταστρέψει". Ο Βορειοηπειρώτης είπε ότι τον ενέπλεξαν στην ιστορία επειδή βρέθηκαν οι δύο επιταγές πάνω στο γραφείο του Σπ. Ιωάννου, για τις οποίες είπε ότι είναι "βέβαιος ότι τις έβαλαν πάνω στο γραφείο". Ωστόσο, είπε ότι οι φήμες καταλάγιασαν μετά την πρώτη εβδομάδα και ισχυρίστηκε ότι στο δίμηνο που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψή του, κάποιος που δεν ήθελε να πάρει μια μεγάλη δουλειά στα πυρόπληκτα στη Ζαχάρω, τον παγίδεψε στήνοντας τα στοιχεία για να φανεί ένοχος.
Ο κατηγορούμενος Βορειοηπειρώτης είπε ότι αφού είχε πάρει τη γυναίκα του από τη δουλειά και είχαν πέσει για ύπνο, ένα περιπολικό πήγε σπίτι του. Οι αστυνομικοί τον σήκωσαν από το κρεβάτι, τον πήραν στο Τμήμα και αυτός πίστευε ότι του έκαναν πλάκα. Αφού τον εξέτασαν για πιθανά σημάδια πάλης, τον πήγαν στο σπίτι του και μετά από ένα περίπου τέταρτο τον ξαναπήραν για να τους δώσει διαβατήριο και ταυτότητα.
Ο Βορειοηπειρώτης ισχυρίστηκε ότι το βράδυ στο αγροτικό μπλόκο στο Καλό Νερό και στη συνέχεια την ώρα που πήγε να πάρει τη γυναίκα του από τη δουλειά, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που τον είδαν, καθώς και αστυνομικοί.
Στις ερωτήσεις του δικαστηρίου γιατί ο Αλβανός κατηγορούμενος να μπλέξει το δικό του όνομα, ο Βορειοηπειρώτης αντέστρεψε το ερώτημα: Είπε πως και ο ίδιος αναρωτιέται το γιατί και περιμένει "να ακούσει αλήθειες" από τον Αλβανό στην απολογία του. Ευθύνες έριξε πάντως στον προηγούμενο συνήγορό του, δικηγόρο Πύργου Γιάννη Γεωργουλόπουλο, ο οποίος είχε εμφανιστεί τόσο στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, όσο και στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο και είχε καταθέσει ότι ο ίδιος έβαλε τον Βορειοηπειρώτη να καταθέσει ένοχος, ενώ ήταν αθώος.
"ΤΟΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝΑ"
Στην απολογία του ο Αλβανός κατηγορούμενος είπε πως ο Βορειοηπειρώτης το βράδυ της επίθεσης κουβαλούσε όπλο, ενώ για τις αντιφάσεις στις καταθέσεις του, υποστήριξε ότι φοβόταν το Βορειοηπειρώτη και γι’ αυτό στην αρχή προσπάθησε να εμπλέξει ένα τρίτο ανύπαρκτο πρόσωπο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μέσα στις φυλακές κρατούμενοι που είχε βάλει ο Βορειοηπειρώτης, τον απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τον αδελφό και τη γυναίκα του ενώ προσπάθησε μέσω συγγενικού του προσώπου να τον δωροδοκήσει με 20.000 ευρώ για να πει ό,τι ήθελε ο Βορειοηπειρώτης. Μάλιστα υποστήριξε ότι πήρε τα χρήματα γιατί δεν είχε άλλη επιλογή, αλλά μετά τα επέστρεψε. Αρνήθηκε δε ότι μπήκαν μαζί εκείνο το βράδυ στο γραφείο του Σπ. Ιωάννου και επέμεινε πως ο Βορειοηπειρώτης μπήκε μόνος του στο γραφείο φορώντας γάντια και κουκούλα, και εκείνος περίμενε απ’ έξω.
Να σημειωθεί ότι έγινε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο κατηγορουμένων, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι ουσιαστικό.
Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Εφετών Αργυρώ Χουδετσανάκη είπε πως πρόκειται για ένα έγκλημα που συγκλόνισε το νομικό κόσμο της χώρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και οι δύο κατηγορούμενοι συμμετείχαν σε αυτό – ενώ για τον Βορειοηπειρώτη είπε πως υποκινήθηκε από το μένος του για τον Σπ. Ιωάννου και πως η συμπεριφορά και συμμετοχή στο ειδεχθές έγκλημα του Αλβανού κατηγορούμενου δείχνει έναν άνθρωπο επιπόλαιο και χωρίς ηθικές αναστολές. Επεσήμανε επίσης πως απέκρυψε ότι υπήρχε σιδερόβεργα και μπήκε μέσα στο γραφείο μαζί με τον Βορειοηπειρώτη, για να μπορέσουν να κάνουν καλά το Σπ. Ιωάννου ο οποίος ήταν ψηλός και δυνατός άνδρας.
Η εισαγγελέας αναλύοντας γιατί να οδηγηθεί ο κατηγορούμενος Βορειοηπειρώτης να κάνει το έγκλημα, ανέφερε πως ο κίνδυνος να χάσει το σπίτι του σε συνδυασμό με τον ζήλο που επέδειξε ο Σπ. Ιωάννου στην υπόθεση με τις επιταγές του Βορειοηπειρώτη, μετέτρεψαν την αντιδικία τους σε προσωπικό μένος. Αξιολογώντας τον ισχυρισμό του Βορειοηπειρώτη κατηγορούμενου ότι πείστηκε από το δικηγόρο Γ. Γεωργουλόπουλο να παραδεχτεί ενοχή σε ένα έγκλημα που δεν έκανε, είπε πως "μόνο ένας παράφρων θα το δεχόταν να είναι αθώος και να ομολογήσει ενοχή". Είπε ακόμη πως θα έστεκε λογικά να παραδεχτεί ο Βορειοηπειρώτης πως έβαλε άλλον να χτυπήσει τον Σπ. Ιωάννου, ομολογώντας έτσι ενοχή για ηθική αυτουργία σε ένα πλημμέλημα, εφόσον ο δικηγόρος δεν είχε πεθάνει. Ομως όταν κατέθεσε τα παραπάνω στην ανακρίτρια Κυπαρισσίας ο Βορειοηπειρώτης κατηγορούμενος, ο Σπ. Ιωάννου ήταν ήδη νεκρός.
ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ
Καμία αμφιβολία δεν άφησαν στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής Κώστας Τσούτσιας, Γιάννης Οικονομόπουλος και Παναγιώτης Ιωάννου ότι ο Βορειοηπειρώτης μπήκε στο γραφείο του Σπύρου Ιωάννου, τον αιφνιδίασε και τον χτύπησε με τη σιδερόβεργα για να τον σκοτώσει. Ο αδερφός του δολοφονηθέντος, Παναγιώτης Ιωάννου, στην αγόρευσή του επεσήμανε ότι η υπεράσπιση προσπαθεί να κατασκευάσει "έναν ανύπαρκτο άλλο δολοφόνο" - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, γιατί αν αθωωθεί ο Βορειοηπειρώτης και ανοίξει ξανά η υπόθεση, ακόμη κι αν δεν βρεθεί ένοχος δεν θα μπορεί να του απαγγελθεί εκ νέου κατηγορία. Οσο για την φωτογραφία που προσκόμισε η υπεράσπιση στο δικαστήριο ισχυριζόμενη πως ο Σοκόλ είναι υπαρκτό πρόσωπο και απελάθηκε διοικητικά το καλοκαίρι του 2012, ο κ. Ιωάννου είπε πως έγινε για να αποπροσανατολίσει το δικαστήριο και να λειτουργήσει ως φωτοβολίδα για τους ενόρκους, διαφορετικά δεν θα είχε παρουσιαστεί τελευταία στιγμή αλλά σε χρόνο τέτοιο που θα μπορούσε να διερευνηθεί. Νωρίτερα το δικαστήριο είχε απορρίψει αίτημα να ζητηθούν τα στοιχεία του προσώπου της φωτογραφίας – ενώ και η εισαγγελέας είχε προτείνει αρνητικά γιατί όπως είπε πρόκειται για συνηθισμένο όνομα.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βορειοηπειρώτη, κ. Γκαβέλας, Παπαδημητρίου και Ράλλης, άφησαν ερωτηματικά για την αξιοπιστία των μαρτυρικών καταθέσεων του Λάμι Γκεντιάν, ο οποίος είχε καταθέσει πως δέχτηκε πρόταση από τον 35χρονο Βορειοηπειρώτη "να χτυπήσει ένα δικηγόρο". Μάλιστα ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι πρόκειται για ένα άτομο αναξιόπιστο ο οποίος είναι κατηγορούμενος για υπόθεση ναρκωτικών στο Εφετείο Δωδεκανήσου. Επίσης η υπεράσπιση μίλησε για σκευωρία σε βάρος του Βορειοηπειρώτη, γιατί προκάλεσε το φθόνο όταν ανέλαβε μια εργολαβία 4 εκατ. ευρώ στα πυρόπληκτα. Μάλιστα ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε ακόμη και για φτιαγμένο αποτύπωμα του Αλβανού κατηγορουμένου προκειμένου να συνδεθεί με τον Βορειοηπειρώτη και να κατασκευαστεί η ενοχή του. Ο κ. Γκαβέλας στην αγόρευσή του αναρωτήθηκε γιατί απαλλάχθηκε "με ελαφρά τη καρδία" από τις αστυνομικές αρχές ο ένας από τους τρεις αρχικούς υπόπτους, καθώς -όπως είπε- πρόκειται για διαταραγμένο άτομο που έχει απασχολήσει τις αρχές για οπλοφορία και οπλοχρησία, και ήθελε να εκδικηθεί τον Σπ. Ιωάννου γιατί τον πρόσβαλε.
Αυτό που τόνισε στην αγόρευσή του ο κ. Ράλλης ήταν η ανυπαρξία στοιχείων για την καταδίκη του Βορειοηπειρώτη. Το μόνο στοιχείο υποστήριξε είναι η ομολογία του Αλβανού, η οποία ωστόσο άλλαξε τρεις φορές. Οσον αφορά την παραδοχή του Βορειοηπειρώτη για εμπλοκή του στην πρώτη του απολογία στην ανακρίτρια, οι συνήγοροί του υποστήριξαν πως "τον πήρε στο λαιμό του", ο δικηγόρος Γιάννης Γεωργουλόπουλος. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βορειοηπειρώτη στάθηκαν επίσης στην μαρτυρία του Ηλία Ψιλόπουλου (ο οποίος υποστήριξε ότι ο εκλιπών με νεύματα του είχε υποδείξει ως δράστη τον Βορειοηπειρώτη) για την οποία τόνισαν πως δεν υποστηρίχτηκε από κανέναν άλλον μάρτυρα. Επικαλέστηκαν δε, την κατάθεση του γιατρού που έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο Σπ. Ιωάννου στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ο οποίος είχε πει ότι το θύμα μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση.
Ο Νίκος Βώβος, συνήγορος υπεράσπισης του Αλβανού κατηγορουμένου, είπε στο δικαστήριο ότι μπορεί ο εντολέας του να έπεσε σε αντιφάσεις στις αρχικές του καταθέσεις, όμως δεν είχε κίνητρο να σκοτώσει τον Σπύρο Ιωάννου. Είπε ακόμη ότι πιστεύει πως ο Ηλίας Ψιλόπουλος είπε την αλήθεια για τα νεύματα που έκανε στο νοσοκομείο ο Σπ. Ιωάννου, γιατί αν έλεγε ψέματα, κανένας από τους δύο δεν θα είχε βρεθεί κατηγορούμενος. Αναλύοντας ποια ήταν η συμμετοχή του Αλβανού κατηγορούμενου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο ρόλος του ήταν περιφερειακός και ζήτησε τη μεταβολή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σε θανατηφόρα σωματική βλάβη. Επιπλέον ζήτησε να αναγνωριστεί στον εντολέα του και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα