"ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΤΟ 25% ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ"!
Μια καλή και πραγματικά εκ βαθέων συνέντευξη πήρε η γερμανική εφημερίδα Die Zeit από τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Βάσο Σιαρλή, στην οποία καταδεικνύεται η καταστροφή της ανθούσας κυπριακής οικονομίας από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων,
«Στο κούρεμα του ελληνικού χρέους δείξαμε την αλληλεγγύη μας, όμως η μικρή Κύπρος δεν ήταν σε θέση να αντέξει αυτό το βάρος». Ο κ. Σιαρλής τονίζει ότι τώρα ένα κούρεμα του κυπριακού χρέους θα ήταν απόλυτα αδιέξοδο, εφόσον θα υπερχρέωνε ξανά τις κυπριακές τράπεζες και αντιπροτείνει δανειοδότηση της Κύπρου με τους ευρωπαϊκούς όρους.
«Στο κούρεμα του ελληνικού χρέους δείξαμε την αλληλεγγύη μας, όμως η μικρή Κύπρος δεν ήταν σε θέση να αντέξει αυτό το βάρος». Ο κ. Σιαρλής τονίζει ότι τώρα ένα κούρεμα του κυπριακού χρέους θα ήταν απόλυτα αδιέξοδο, εφόσον θα υπερχρέωνε ξανά τις κυπριακές τράπεζες και αντιπροτείνει δανειοδότηση της Κύπρου με τους ευρωπαϊκούς όρους.
Αναλυτική η συνέντευξη:
«Ερ.: Κύριε Σιαρλή, εργαστήκατε για αρκετό καιρό σε τράπεζα. Τώρα είστε Υπουργός μιας Κυβέρνησης, της οποίας ηγείται ένα κομμουνιστικό κόμμα, το ΑΚΕΛ. Πώς ταιριάζει αυτό;
Απ.: ΄Οταν ρωτήθηκα από τον Πρόεδρο τον Μάρτιο του 2012 είχα ήδη αφυπηρετήσει. Όταν καλεί ο στρατός ούτε εσείς ρωτάτε ποιός κυβερνά εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το πιο σημαντικό για μένα ήταν ότι αναζητούσαν κάποιον ο οποίος γνωρίζει τα θεμέλια του δημοσιονομικού τομέα. Επομένως, θεώρησα ότι μπορούσα να βοηθήσω.
Ερ.: Εσείς είστε κομματικό μέλος;
Απ.: Όχι. Και ούτε λαμβάνω μισθό ως Υπουργός, ούτε ένα σεντ. Το νιώθω ως υποχρέωσή μου να υπηρετήσω την πατρίδα μου.
Ερ.: Προτού αφυπηρετήσετε εργαζόσασταν στην Τράπεζα Κύπρου, μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, οι οποίες πρέπει τώρα να διασωθούν. Πόσο ανεξάρτητος είστε στο αξίωμά σας;
Απ.: Ως Υπουργός δεν έχω ασχοληθεί μέχρι στιγμής ούτε μία φορά με την Τράπεζα Κύπρου. Αλλά και η τράπεζα δεν υπέβαλε μέχρι αυτή τη στιγμή αίτηση στην Κυβέρνηση για εξασφάλιση βοήθειας, κάτι το οποίο έχει κάνει η Λαϊκή Τράπεζα που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα. Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.
Ερ.: Όμως διαπραγματεύεστε με την ΕΕ και το ΔΝΤ για ένα πακέτο βοήθειας, από το οποίο ουσιαστικά θα επωφεληθεί η Τράπεζα Κύπρου.
Απ.: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τρόικας και της Κυβέρνησής μας διεξάγονται από μια ομάδα. Εγώ προσωπικά δεν συμμετάσχω στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να μην δημιουργηθεί η εντύπωση σύγκρουσης συμφερόντων.
Ερ.: Στο τέλος όμως εσείς αποφασίζετε.
Απ.: Ορθό, αλλά το επαναλαμβάνω: μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία επίσημη αίτηση από την Τράπεζα Κύπρου.
Ερ.: Η Κύπρος αντιμετωπίζει δυσκολίες επειδή η οικονομία της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις. Το κυπριακό επιχειρησιακό μοντέλο πρέπει να αλλάξει ουσιαστικά;
Απ.: Μέχρι στιγμής το 80-85% της οικονομίας μας βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών. Σε αυτόν τον τομέα ανήκει ο τουρισμός όπως και οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις. Σε κάποια χρόνια ευελπιστούμε ότι θα προστεθεί και ο ενεργειακός τομέας. Στα χωρικά ύδατά μας έχουν ανακαλυφθεί τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία θα εξορύξουμε. Ωστόσο, είναι ορθό ότι τα τελευταία δέκα με είκοσι χρόνια οι χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις αποτελούν ένα ουσιαστικό μέρος του ΑΕΠ μας.
Ερ.: Μέχρι και πριν πέντε χρόνια το χρέος της χώρας σας βρισκόταν κάτω από τα 50% του ΑΕΠ, σήμερα φτάνει στα 85% ...
Απ.: Χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, εξάλλου πρόκειται για 1,8 δις ευρώ, θα βρισκόμασταν μόνο στα 75%. Το ποσό των 1,8 δις ευρώ αντιστοιχεί στα περίπου 10% του ετήσιου ΑΕΠ μας.
Ερ.: Τα ποσοστά του κρατικού χρέους δεν είναι ψηλότερα από αυτά της Γερμανίας, ωστόσο η χώρα σας απειλείται με χρεοκοπία. Τί πήγε στραβά;
Απ.: Όπως έχω ήδη πει, περίπου το 10% του χρέους είναι η βοήθεια προς την Λαϊκή Τράπεζα. 23% είναι το αποτέλεσμα του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Τώρα χρειαζόμαστε άλλα 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας. Ως εκ τούτου, η κατάσταση του χρέους μας θα αυξηθεί κατά πέραν από 50 μονάδες στα περίπου 140%.
Ερ.: Επομένως, το φταίξιμο έχουν οι τράπεζες;
Απ.: Το πρώτο λάθος έγινε τον Μάρτιο 2011. Τότε, η Κύπρος είχε δηλώσει πρόθυμη να εγγυηθεί για δύο ελληνικές θυγατρικές εταιρείες της Λαϊκής Τράπεζας. Έξι μήνες αργότερα συμφωνήθηκε η απομείωση χρέους για την Ελλάδα. Δυστυχώς, και τώρα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτό που θα πω ...
Ερ.: Δυστυχώς ...
Απ.: ... στις Βρυξέλλες συναινέσαμε στο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Θέλαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας. Αυτό, όμως, είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες μας να χάσουν 4,5 δις ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του κυπριακού ΑΕΠ.
Ερ.: Δηλαδή, το κούρεμα χρέους ήταν λάθος;
Απ.: Τότε δεν ήμουνα ακόμα Υπουργός Οικονομικών, αλλά είμαι σίγουρος ότι εάν συζητούσαμε επαρκώς, τότε θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το φορτίο είναι πολύ βαρύ για την μικρή Κύπρο. Τώρα πρέπει να πληρώσουμε για αυτό το λάθος και να αναζητήσουμε μια διέξοδο.
Ερ.: Τι σημαίνει αυτό;
Απ.: Με το κούρεμα χρέους χαρίστηκαν de facto λεφτά στην Ελλάδα. Δεν ζητάμε από τους ευρωπαίους εταίρους μας να μας κάνουν δώρο, ζητούμε ένα δάνειο με τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες βοηθήθηκαν και άλλα κράτη. Και για αυτό θα εργαστούμε σκληρά, προκειμένου να το αποπληρώσουμε.
Ερ.: Είναι η ευρωπαϊκή διαχείριση της κρίσης υπεύθυνη για τα προβλήματα της Κύπρου;
Απ.: Εάν με ρωτάτε, κατά πόσον το κούρεμα χρέους ήταν μια καλή ιδέα, η απάντηση μου είναι: Όχι. Τα δημόσια χρέη παραμένουν δημόσια χρέη, μπορεί κανείς να χαλαρώσει τις προϋποθέσεις αποπληρωμής. Αλλά δεν πρέπει να διαγράφονται.
Ερ.: Επομένως, αποκλείετε ένα κούρεμα χρέους για τη χώρα σας;
Απ.: Δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Ένα μεγάλο μέρος των κρατικών ομολόγων μας βρίσκονται στις κυπριακές τράπεζες. Το χρέος, από το οποίο θα απαλλαχθεί η χώρα, θα πρέπει να το αποπληρώσει και πάλι στις τράπεζες. Επομένως, δεν έχει νόημα.
Ερ.: Η Κύπρος βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ήδη το φθινόπωρο του 2011. Γιατί τότε προτιμήσατε να λάβετε ένα δάνειο από τη Ρωσία, αντί να αποδεχτείτε τις προϋποθέσεις από την ΕΕ;
Απ.: Το χρήμα είναι χρήμα, ανεξάρτητα από πού προέρχεται. Και η μοναδική χώρα, η οποία μας έδωσε τότε απάντηση ήταν η Ρωσία. Δυστυχώς, ήταν πολύ μικρό το δάνειο ύψους 2,5 δις ευρώ.
Ερ.: Τώρα πρέπει να βοηθήσει η ΕΕ. Ωστόσο, προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα βοήθειας είναι να διακυβεύεται η σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης. Με όλο το σεβασμό, η Κύπρος δεν είναι πολύ μικρή για αυτό;
Απ.: Τα τελευταία δύο χρόνια η Ευρωζώνη εργάστηκε πολύ σκληρά για τη σταθεροποίηση του ευρώ. Δεν επιτρέπεται να υπάρξουν τώρα οπισθοδρομήσεις. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διασυνδέσεις μεταξύ του τραπεζικού μας τομέα με αυτού της Ελλάδας. Οι χρηματαγορές είναι ευάλωτες και ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγάλος ακόμη και εάν η Κύπρος είναι συγκριτικά μικρή.
Ερ.: Τον Μάρτιο το Εurogroup θέλει να αποφασίσει για ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μέχρι τότε, πώς προτίθεστε να απαντήσετε στις κατηγορίες ότι η Κύπρος είναι παράδεισος για ξέπλυμα χρήματος;
Απ.: Κατανοώ και σέβομαι τις πολιτικές ευαισθησίες στις χώρες, οι οποίες εγγυούνται τα βοηθητικά προγράμματα. Όμως, εμείς εκπληρώσαμε όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Αλλά και σε άλλους τομείς εφαρμόσαμε ομόφωνα στη Βουλή ό,τι μας ζητήθηκε από την Τρόικα. Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα το αναγνωρίσουν αυτό.
Ερ.: Η νομοθεσία είναι ένα πράγμα, η πράξη όμως είναι άλλο.
Απ.: Είμαστε πρόθυμοι να επιτρέψουμε να εξεταστούν τα πάντα. Οι περισσότεροι νόμοι για ξέπλυμα χρήματος ισχύουν εδώ και χρόνια. Ωστόσο, μέχρι σήμερα αμελήσαμε να εξηγήσουμε στους εταίρους μας ποιά μέτρα έχουμε λάβει.
Ερ.: Λέγεται ότι πολλοί πλούσιοι Ρώσοι έχουν καταθέσει τα χρήματά τους σε κυπριακές τράπεζες. Γιατί πρέπει τώρα οι περιουσίες τους να διασωθούν με τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων;
Απ.: Στην Κύπρο έχουμε μια μεγάλη ρωσική κοινότητα, και μόνο στην Λεμεσό ζουν πέραν των 20.000 Ρώσων. Πολλοί από αυτούς έχουν κατατεθημένα τα λεφτά τους στις τράπεζές μας και αυτό δεν είναι αδίκημα. Αλλά δεν πιστεύετε ότι εάν πραγματικά υπήρχε τόσο πολύ ρωσικό χρήμα στην Κύπρο, οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, για τους οποίους γίνεται λόγος, δεν θα μετέφεραν εδώ και καιρό τα λεφτά τους κάπου αλλού; Στην Ευρώπη υπάρχουν πόλεις, στις οποίες θα βρείτε περισσότερο ρωσικό χρήμα από ότι σε ολόκληρη την Κύπρο!
Ερ.: Εννοείτε το Λονδίνο. Ισχύει ότι μπορεί κάποιος να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα όταν επενδύει πολλά λεφτά στη χώρα σας;
Απ.: Μάλιστα, αλλά γνωρίζετε πόσα πρέπει κανείς να επενδύσει για να γίνει αυτό; 15 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, γνωρίζετε πόσοι το έχουν κάνει; Λιγότεροι από εκατόν. Σίγουρα μπορεί κανείς να αποκτήσει υπηκοότητα κάπου αλλού με πολύ λιγότερα λεφτά.
Ερ.: Προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος, πιέζετε για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού ESM. Η Γερμανική Κυβέρνηση ωστόσο είναι κάθετα αντίθετη σε αυτό. Και τώρα;
Απ.: Πρέπει να κάνουμε κάτι προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτό τον φαύλο κύκλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του αυξανόμενου δημοσίου χρέους. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών της Ευρωζώνης και αυτό συμφωνήσαμε επίσης τον περασμένο χρόνο. Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε μια λύση.
Ερ.: Η Κύπρος προσελκύει με ένα εταιρικό φόρο της τάξης του 10%, αλλά δεν θέλει να επιβάλει φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Γιατί όχι;
Απ.: Το κυπριακό φορολογικό σύστημα είναι πολύ απλό και επιτρέπει μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις. Σε άλλες χώρες ο εταιρικός φόρος είναι μεν ψηλότερος, σε γενικές γραμμές όμως τα φορολογικά έσοδα είναι σχεδόν τα ίδια. Επομένως, δεν βλέπουμε κανένα λόγο να αλλάξουμε το σύστημά μας.
Ερ.: Πόσο επειγόντως χρειάζεστε βοήθεια;
Απ.: Επειγόντως. Εύχομαι να είχαμε υπογράψει μια συμφωνία τον περασμένο μήνα»
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα