Σελίδες

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Τι συμβαίνει με το ζεόλιθο της Θράκης


Δύο χρόνια παραμένει «παγιδευμένη» η επένδυση, ύψους 40 εκατ. ευρώ, εξόρυξης και κατεργασίας του ζεολίθου στα Πετρωτά Έβρου, ως αποτέλεσμα της... διάστασης απόψεων μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος (της νυν και πρώην διοίκησης) και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Την άνοιξη του 2011, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Θύμιος Σώκος προχώρησε (χωρίς διαγωνισμό) στη μίσθωση στην Geo-vet της λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Έβρου, με στόχο η εταιρεία να προχωρήσει στην έκδοση της απαιτούμενης άδειας για την εξόρυξη και παραγωγή του ορυκτού.
Καίτοι το υπουργείο Περιβάλλοντος, δια του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, έχει καταστήσει σαφές ότι το project θα υλοποιηθεί μόνον μέσω δημόσιου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, αρμόδια για την προκήρυξή του, δεν έχει κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Από τα τέλη του 2011, ο φάκελος του έργου έχει διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη ολιγωριών κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπηρεσιακών υπεύθυνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, που είναι αρμόδιοι για τη διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος στηρίζει την απόφασή του για διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού -μεταξύ άλλων- σε γνωμοδότηση του παρέδρου του νομικού συμβούλου του υπουργείου Ανάπτυξης που ορίζει ότι δεν μπορεί να ανατεθεί απευθείας η μίσθωση της λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων. Αλλά και σε σχετικό έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα, προϋπόθεση της απευθείας μίσθωσης λατομικής έκτασης είναι το Ινστιτούτο Γεωμεταλλευτικών Ερευνών να μην έχει πραγματοποιήσει έρευνες στη συγκεκριμένη έκταση. Ωστόσο, στην έκταση των Πετρωτών, το ΙΓΜΕ έχει πραγματοποιήσει έρευνες, γεγονός που ακυρώνει την απευθείας ανάθεση του έργου στην Geo-vet, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Καλώς έγινε η απευθείας ανάθεση»
Ωστόσο, η πλευρά των επενδυτών υποστηρίζει ότι το έργο της εξόρυξης ζεολίθου στον Έβρο καλώς ανατέθηκε στην Geo-vet.
«Η μίσθωση ενός λατομείου, που δεν είναι ανοιχτό, μπορεί να ανατεθεί απευθείας σε όποιον ενδιαφέρεται να το εκμεταλλευτεί. Αντίθετα, για την εκμετάλλευση ενός ενεργού λατομείου απαιτείται η διενέργεια διαγωνισμού. Έχουμε υπογράψει μισθωτήριο συμβόλαιο με το ελληνικό κράτος. Οι έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το ΙΓΜΕ υποβαθμίζουν, ουσιαστικά, το προϊόν και το καθιστούν ακατάλληλο προς εξόρυξη» αναφέρει στο Capital.gr ο εκπρόσωπος της Geo-vet, Γιάννης Βορδογιάννης.
Τα στελέχη της βορειοελλαδίτικης εταιρείας επικαλούνται επίσης, τις θετικές -για την απευθείας μίσθωση του μεταλλείου στην εταιρεία- γνωμοδοτήσεις περισσότερων από 15 δημόσιων υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων.
Από τα πιο «ποιοτικά» κοιτάσματα
Στην περιοχή των Πετρωτών Έβρου εντοπίζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, κοίτασμα ζεολίθου, άνω των 100 εκατ. τόνων, με πολύ μεγάλη καθαρότητα (95%), χαρακτηριστικό που το καθιστά από τα καλύτερης ποιότητας διεθνώς.
Ο ζεόλιθος είναι πολύτιμος, καθώς εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικής ιδιότητάς του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα από την κτηνοτροφία, για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, τη διαχείριση απόβλητων μεταλλείων, την επιστροφή εδαφών σε γεωργική χρήση, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής.
Η Ελλάδα εισάγει τουλάχιστον 60.000 τόνους ζεόλιθου, αν και θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις του πολύτιμου αυτού βιομηχανικού ορυκτού.
Με το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών να μοιάζει αγεφύρωτο, όλα δείχνουν ότι η επένδυση θα παραμείνει, επί μακρόν, «χαμένη στην μετάφραση»...




dimitris.delevegos@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα