Παρά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για να μην περάσει η φωτογραφική και προκλητική ρύθμιση, η«κομπίνα» Τραγάκη απέτρεψε την ονομαστική ψηφοφορία
Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και των ΑΝΕΛ από την Ολομέλεια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του προεδρείου της Βουλής υπό τον Γ. Τραγάκη και τον Λ. Γρηγοράκο, στην ψήφιση του επενδυτικού νομοσχεδίου στο σύνολό του.
«Πρωτοφανή και ανεκδιήγητα» χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν κατά την διαδικασία ο Π. Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ενώ για «κομπίνα» και «πραξικόπημα» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος
Στη Βουλή προηγήθηκε έντονος διάλογος με τον Δημήτρη Παπαδημούλη με αποτέλεσμα ο Τραγάκης να διακόψει τη διαδικασία:
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ι. Τραγάκης προχώρησε στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, '«κρίνοντας'» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμμένει στο αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας, που είχε καταθέσει χθες το βράδυ.
Ωστόσο, λίγα λεπτά νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του έχει υποβάλλει πρόταση ονομαστικής όχι στο σύνολο του σχεδίου νόμου, αλλά στο άρθρο που περιελήφθη στο νομοσχέδιο και αφορά ενδεχόμενη απιστία στελεχών διοικήσεων τραπεζών για δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου και ευρύτερου τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ουσιαστικά για τα δάνεια ύψους 270.000.000 ευρώ σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ).
Η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ:
Ενώ και ο Α. Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ) προανήγγειλε την καταψήφιση του νομοσχεδίου από πλευράς ΠΑΣΟΚ (καθιστώντας ανέφικτη τη «δεδηλωμένη»), το προεδρείο (Λ. Γρηγοράκος) θεώρησε ότι το διαδικαστικό ζήτμα έληξε, προκαλώντας την αντίδραση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, οι οποίες κατέθεσαν πρόταση αμφισβήτησης της ψηφοφρίας.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες έκανε λόγο για διπλό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης, αναφέροντας πως εκτός της μεθοδευμένης ακύρωσης της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο Προεδρεύων προχώρησε στη ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου με μία πλειοψηφία που ήταν μόνο στη φαντασία του κ. Τραγάκη, όπως είπε.
Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο αυτό προστέθηκε στο επενδυτικό νομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε σχετική βουλευτική τροπολογία.
Η ψήφιση των άρθρων, όμως, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη και συνεπώς εκκρεμούσε η ψήφιση στο σύνολο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, κατέθεσε τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας και άλλες διατάξεις» που συζητείται αύριο στην Ολομέλεια, με την οποία ζητά την κατάργηση του επίμαχου άρθρου 78 και τη διατήρηση του υπάρχοντος πλαισίου για τον έλεγχο των διοικήσεων των τραπεζών.
*********************************************************************
Αναλυτικά η νέα πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για να μην περάσει η προκλητική και φωτογραφική ρύθμιση η οποία απαλλάσσει τις διοικήσεις τραπεζών για τα θαλασσοδάνεια, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ:
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψήφισης στο σύνολο του σχεδίου νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις», κατήγγειλε τησκανδαλώδη κυβερνητική μεθόδευση που ουσιαστικά δίνει ποινική ασυλία στους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν με σχεδόν ανύπαρκτες εγγυήσεις, στα δύο μεγάλα κυρίως κόμματα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δ. Παπαδημούλης πρόκειται για προκλητική και φωτογραφική ρύθμιση η οποία απαλλάσσει τις διοικήσεις τραπεζών για τα θαλασσοδάνεια, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, το μισθό, την παιδεία, την υγεία.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κάλεσαν την κυβέρνηση να ακυρώσει την ψηφισθείσα διάταξη και όταν το αίτημα δε έγινε δεκτό ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο άρθρο. Η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το αίτημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, κατέθεσε τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας και άλλες διατάξεις» που συζητείται αύριο στην Ολομέλεια, με την οποία ζητά την κατάργηση του επίμαχου άρθρου 78 και τη διατήρηση του υπάρχοντος πλαισίου για τον έλεγχο των διοικήσεων των τραπεζών.
Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Δ. Παπαδημούλης, Γ. Σταθάκης, Ε. Ουζουνίδου, Κ. Μπάρκας, Σ. Κοντονής, Θ. Πετράκος Η. Διώτη, Χ. Καφαντάρη.
*********************************************************************************
Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια ψήφισης του επενδυτικού νόμου την περασμένη Πέμπτη 4 Απριλίου, πέρασε στο τέλος της συνεδρίασης μια βουλευτική τροπολογία της ΝΔ, την οποία είχαν ετοιμάσει όχι εκείνοι που την υπέγραψαν, αλλά η ίδια η τρικομματική συγκυβέρνηση, με την οποία απαλλάσσονται από την ενδεχόμενη δίωξη για απιστία τα μέλη της διοίκησης τραπεζών που έδωσαν δάνεια σε νομικά πρόσωπα, όπως είναι τα κόμματα. Απαλλάσσονται δηλαδή όσοι έδωσαν θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εγγυήσεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η υποβολή της συγκεκριμένης τροπολογίας έγινε πέντε λεπτά πριν λήξει η ψηφοφορία στη Βουλή (βλ. στο τέλος συνημμένο έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται η ημερομηνία 4/4/13, η ίδια ημέρα δηλαδή της ψήφισης του αναπτυξιακού νόμου) όταν ήταν πλέον αδύνατο να ελέγξει κανείς τι προτείνεται, και ασφαλώς, να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, από τρεις βουλευτές της ΝΔ, τους κ.κ. Τσουμάνη, Σταμενίτη και Χριστογιάννη. Με αυτόν τον τρόπο, τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες. Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, το μισθό, την παιδεία, την υγεία, βρίσκει τρόπους ν’ αθωώνει υπευθύνους.
Αυτή η σκανδαλώδης κυβερνητική μεθόδευση επιδιώκει να ακυρώσει τη διερεύνηση της τραπεζικής δανειοδότησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχει ήδη ξεκινήσει από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, οι οποίοι έχουν ήδη καλέσει τους οικονομικούς υπευθύνους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξεταστεί η υπέρογκη και χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις δανειοδότηση των δύο κομμάτων από σειρά τραπεζών (Αγροτική, MIG, κλπ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό αυτή τη σκανδαλώδη κυβερνητική μεθόδευση και θα εξαντλήσει όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα για την ακύρωσή της. Ο ελληνικός λαός απαιτεί να επιστραφούν τα δανεικά από τα κόμματα και να εξεταστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες όσων συνέπραξαν σε διαβλητές μεθοδεύσεις.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Σύσταση Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας και άλλες διατάξεις».
Θέμα: τροποποίηση του άρθρου 78 του νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Η εκπρόθεσμη βουλευτική τροπολογία με γενικό αριθμό 390 και ειδικό αριθμό 37 που κατατέθηκε τρεις ώρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» και έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία ευνοεί τα πολιτικά κόμματα που έχουν ήδη τεράστια χρέη και νομικά πρόσωπα που έχουν μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει ότι δεν συνιστά απιστία κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη των τραπεζών η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται από το νόμο κάθε φορά εφόσον υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις εγκριτικών επιτροπών και τηρήθηκαν οι κανονιστικές πράξεις της Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα δίνει και αναδρομική ισχύ στην ασυλία, καθώς η αιτιολογική αίτηση ορίζει ότι «η διάταξη καταλαμβάνει και τα ήδη χορηγηθέντα ή εκκρεμή δάνεια».
Η εν λόγω τροπολογία ουσιαστικά χορηγεί ποινική ασυλία στους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν με σχεδόν ανύπαρκτες εγγυήσεις, στα δύο μεγάλα κυρίως κόμματα
Η εν λόγω τροπολογία επίσης ψηφίσθηκε περίπου «εν κρυπτώ» την ώρα που οι οικονομικοί εισαγγελείς, ολοκληρώνουν την έρευνά τους για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου τόσο για τους υπεύθυνους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και για τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών
Την ίδια στιγμή χιλιάδες απελπισμένοι δανειολήπτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους ενώ οι τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν σε πραγματικές διευκολύνσεις αποπληρωμής.
Για τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε απαραίτητο όχι μόνο να μείνει η κατάσταση ως έχει αλλά να τονιστεί επιπλέον, προς γνώση των πιθανώς εμπλεκόμενων, πως τέτοιου τύπου ενέργειες όχι μόνο δεν θα τύχουν ποινικής ασυλίας αλλά θα ελεγχθούν ιδιαίτερα για το αν εμπίπτουν στις διατάξεις της απιστίας.
Η προτεινόμενη διάταξη εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό, γενικής πρόληψης και επιπλέον συμβάλλει στην εμπέδωση του Κράτους Δικαίου.
ΑΡΘΡΟ 78
Η διάταξη του άρθρου 78 του νόμου «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» τροποποιείται ως εξής:
Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του προέδρου, των μελών ΔΣ και των στελεχών Τραπεζών, σε απόφαση σύναψης δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεως σε αυτά, μπορεί να ελεγχθεί κατά τις διατάξεις των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Νόμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα