Σελίδες

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

«Πολεμικό» κλίμα για την επένδυση σε Αγιαννάκη - Ελαία


Του Ηλία Γιαννόπουλου
«Πολεμικό» και έντονα συγκρουσιακό ήταν το κλίμα στη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για το πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της περιοχής Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας» & της θαλάσσιας περιοχής Κυπαρισσίας, σχετικά με την προωθούμενη επένδυση της εταιρείας «Νέος Κότινος ΑΕ» του εφοπλιστή Πέτρου Παππά.
Η αίθουσα συνεδριάσεων ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, εκπροσώπους συλλόγων και φορέων, ενώ κόσμος ήταν στο διάδρομο και τις σκάλες του Δημοτικού Μεγάρου Κυπαρισσίας, ακόμη και κάτω από το Δημαρχείο, έξω στο πεζοδρόμιο!
Από τις προηγούμενες μέρες, με τις ανακοινώσεις κομμάτων, συλλόγων και οργανώσεων, η ατμόσφαιρα είχε φορτιστεί έντονα και είχαν φανεί ξεκάθαρα δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις - απόψεις, οι οποίες και εκφράστηκαν με ένταση και πάθος στη χθεσινή συνεδρίαση.Η μία, εναντίον της επένδυσης, την οποία εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής και συλλογικοί φορείς που αντιδρούν στην επένδυση, σύμφωνα με την οποία η περιοχή αποτελεί ΤΚΣ, όντας η δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta στη Μεσόγειο, και είναι ένας σπάνιος οικότοπος που χρήζει άμεσης προστασίας, με θέσπιση, από την Πολιτεία, σχεδίου διαχείρισης με μέτρα προστασίας, όπως άλλωστε αναφέρονται συγκεκριμένα σε Κοινοτική Οδηγία, ενώ κατακεραύνωσαν την προωθούμενη επένδυση και τις πρακτικές της εταιρείας με αναφορές για αυθαιρεσίες και καταστροφή.
Η άλλη, την οποία εκφράζουν κάτοικοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και συλλογικοί φορείς, είναι υπέρ της επένδυσης - με τήρηση της νομιμότητας και σεβασμό στο περιβάλλον -, τονίζοντας πως, εάν εφαρμοστούν όλα όσα θέλει να επιβάλλει η Ε.Ε., τότε ολόκληρη η παραλιακή ζώνη κάτω από τον εθνικό δρόμο ή τη γραμμή του ΟΣΕ σε άλλα σημεία, από τη Νέδα έως τον Αρκαδικό ποταμό (σε πρώτη φάση αυτή η περιοχή και σε δεύτερη η παραλιακή ζώνη από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία), θα γίνει «νεκρή ζώνη», όχι μόνο με την επιβολή απαγόρευσης της δόμησης, αλλά και με την απαγόρευση και τους περιορισμούς, κυρίως, στις αγροτικές καλλιέργειες που έχουν οι αγρότες και στην αλιεία, όπως και στις ψυχαγωγικές και λοιπές δραστηριότητες!
Ακούστηκαν, βεβαίως, και απόψεις για ήπια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά αυτές, σε μεγάλο βαθμό, «επισκιάστηκαν» από τις σκληρές κόντρες μεταξύ των δύο, όπως εκφράστηκαν, κυρίαρχων απόψεων υπέρ ή κατά της επένδυσης.
Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη και η συζήτηση χτύπησε «κόκκινο». Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της υπόθεσης και την ένταση με την οποία αυτή εμφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, στις καταγγελίες του «ΑΡΧΕΛΩΝ», στην Αιτιολογημένη Γνώμη της Ε.Ε., στην απάντηση της γενικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ και στις αναφορές για αναστολή οικοδομικών αδειών, αναστολή δημοτικών έργων, περιορισμούς και απαγορεύσεις. Σημείωσε δε, πως δεν είναι μόνο το θέμα αδειών ενός επενδυτικού σχεδίου, αλλά οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στην περιοχή από Κατάκολο μέχρι Κυπαρισσία.
Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος είπε πως δε γνωρίζει τι επένδυση είναι αυτή και τι πάει να γίνει, δήλωσε πως χρειάζεται προστασία της περιοχής, αλλά και ανάπτυξη, χωρίς, όπως, επανέλαβε, να γνωρίζει αν η συγκεκριμένη επένδυση είναι για την ανάπτυξη της περιοχής ή μόνο για τα συμφέροντα της εταιρείας.
Λάβρος κατά της εταιρείας εμφανίστηκε ο Σαράντος Κουκούμης, που δήλωσε ευθέως την αντίθεσή του, χαρακτηρίζοντας παράνομη την κατάτμηση των οικοπέδων και μιλώντας για καταστροφή, ενώ επέρριψε ευθύνες στο Δήμο και την Περιφέρεια.
Στη συνεδρίαση παρέστη και ο πρώην νομάρχης και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Π.Σ., Δημήτρης Δράκος. Αφού μίλησε για την οικολογική αξία της περιοχής, ζήτησε να επικρατήσει το μέτρο, δήλωσε υπέρ της ανάπτυξης και της διαφύλαξης του φυσικού κάλλους της περιοχής, ενώ εμμέσως τάχθηκε επιφυλακτικά ως προς την επένδυση.
«Παρών» ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος Ν. Πατσαρίνος, ο οποίος για μια σειρά από λόγους εξέφρασε την αντίθεσή του. Η συνεδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα